Σύσκεψη για τις πτήσεις των αεροπλάνων και τον θόρυβο πάνω από τη Ραφήνα


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαϊου 2022 μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, για την ενημέρωση και τη χαρτογράφηση του θορύβου, που προκαλείται από τα αεροπλάνα που πετούν πάνω από τη Ραφήνα

Η κ.α Βάνα Κουτρουμάνου, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη αναφέρει:

Την Τετάρτη 11 Μαίου 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών παρόντος του Διευθυντή της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Αεροδρομίου Michael O’ Connor, εκπροσώπων της ΥΠΑ και της ΑΠΑ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και του δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδας κ. Μάρκου και για πρώτη φορά με την παρουσία του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, διά του δημάρχου κ. Μπουρνού και του Αντιδημάρχου κ. Τσεμπέρη και εμού, ως κατοίκου και εκπροσώπου των κατοίκων της Ραφήνας αναφορικά με τη διαμαρτυρία μας για την ηχορύπανση και την αέρια ρύπανση εκ του ΔΑΑ. Παρών στη σύσκεψη ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος στρατηγικής χαρτογράφησης θορύβου, ο καθηγητής κ. Βογιατζής. Θέμα της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση για τη χαρτογράφηση του θορύβου, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε 5 χρόνια, καθώς και η υποβολή προτάσεων για τη μείωση της επιβάρυνσης μας από τον θόρυβο και για πρώτη φορά με την παρουσία σε αυτή τη μελέτη και του δήμου μας.

Δείτε ακόμα:  Αρτέμιδα: Μπαράζ ληστειών σε σπίτια!

Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο κ Τσεμπέρη για την πρόσκληση που μου έκανε να παρευρίσκομαι στη σύσκεψη και να θέσω τα ζητήματα που αφορούν τον δήμο μας και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις αλλαγές που όλα αυτά τα χρόνια έχει απεργασθεί ο δήμος Αρτέμιδας σε συνεργασία με το αεροδρόμιο εις βάρος μας, αναφορικά με τον θόρυβο των αεροσκαφών, και να δώσω πολλά συγχαρητήρια δημοσίως για την εξαιρετική αντιμετώπιση του θέματος, τόσο από τον κ. Τσεμπέρη, όσο και από τον κ. Μπουρνού. Και οι δύο προαναφερόμενοι, έθεσαν μετ επιτάσεως το θέμα της αποκλειστικής χρήσης του διαδρόμου που διέρχεται μέσα από τη Ραφήνα καθ΄όλο το 24ωρο κατά την περίοδο των Πανελλήνιων Εξετάσεων, το οποίο συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του δήμου μας και μη λαμβάνοντας υπόψη τους μαθητές μας και τους δημότες της Ραφήνας, επιβαρύνοντας κατάφωρα την υγεία και τη ζωή τους. Ο κ. Μπουρνούς ζήτησε εξηγήσεις από το αεροδρόμιο αναφορικά με την αλλαγή της χρήσης των διαδρόμων εις βάρος μας αυτή την περίοδο απαιτώντας τη μη επανάληψή του, καθώς παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, ενώ ο κ. Τσεμπέρης ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό οι άνθρωποι να χωρίζονται σε πατρίκιους και πληβείους. Ο δήμος Αρτέμιδας αντέδρασε, λέγοντας ότι βεβαίως θα συνεχισθεί και φέτος το ίδιο (δηλαδή η καταστρατήγηση των ωραρίων και η δική μας επιβάρυνση) καταλύοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια δικαίου, όπως έκαναν όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος της πόλης μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποχώρησαν στο μέσο της σύσκεψης διότι δεν μπορούσαν (ο δήμαρχος Αρτέμιδας και ο αντιδήμαρχος Αρτέμιδας) να ακούσουν συμπολίτες τους, τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια με τη συνεργασία και της ΥΠΑ και του αεροδρομίου επιβάρυναν κατάφωρα!

Δείτε ακόμα:  Την επέκταση της Αττικής Οδού προς Ραφήνα & Λαύριο ανακοίνωσε ο Κ. Καραμανλής!

Με τη σειρά μου, εγώ έθεσα όλα τα υπόλοιπα θέματα που έχουμε ήδη θέσει πολλάκις στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα το ζήτημα των προσγειώσεων που λαμβάνουν χώρα μόνο μέσα από τη Ραφήνα και όχι και από τον ανατολικό διάδρομο σε ωράρια συγκεκριμένα, μετά και πάλι από παρέμβαση των κατοίκων της Αρτέμιδας, το ζήτημα των βαρέων αεροσκαφών που επίσης έρχονται μόνο μέσα από τη Ραφήνα, του ευθειασμού των αεροσκαφών (της αλλαγής της πορείας τους), όπως και τις νυχτερινές βαριές πτήσεις που και πάλι το αεροδρόμιο επιλέγει να τις διοχετεύει μόνο πάνω από την πόλη μας.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για το Μαθητικό Φεστιβάλ (φωτό)

Θέλω και πάλι να πω ένα μεγάλο μπράβο στον δήμαρχο Ραφήνας , τον κ Μπουρνού που πραγματικά ‘’χτύπησε το χέρι στο τραπέζι’’ για το ζήτημα των Πανελληνίων Εξετάσεων, ερχόμενος αντιμέτωπος με τις δικαιολογίες που αυτό επικαλείτο ως προς το γιατί κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια εφάρμοζε την ίδια τακτική εις βάρος μας.

Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του και φέτος, όπως και για καμία άλλη χρονιά από τούδε και στο εξής και για αυτό, όπως και για τα υπόλοιπα ζητήματα, θέλω την συμμετοχή και την ανταπόκριση σας σε όλο αυτό. Μια δυναμική κινητοποίηση των πολυάριθμων κατοίκων δεν δίνει εύκολα περιθώρια και συμβάλει καταλυτικά στη διεκδίκηση του δικαίου και της ζωής που μας καταστρατήγησε.
Μέσα στις επόμενες μέρες, το αεροδρόμιο ζήτησε από τον δήμο μας την υποβολή όλων αυτών των προτάσεων, τις οποίες και ο δήμαρχος θα καταθέσει.

Ευελπισθώ στη δική σας επικοινωνία μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους που συμμετέχουν, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξή τους και νομίζω ότι από εδώ και πέρα έχουν αρχίσει να αλλάζουν πολλά πράγματα και θα αλλάξουν ακόμη πολλά περισσότερα.