Τα εργοστάσια και οι επαγγελματικοί χώροι που βγαίνουν στο σφυρί και στην Ανατολική Αττική!

Μετά από διάλειμμα ενός μήνα, η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιστρέφει από την 1η Σεπτεμβρίου ενώ μέχρι στιγμής είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους μήνες περισσότεροι από 10.000, οι οποίοι περιλαμβάνουν από ακίνητα και σκάφη αναψυχής μέχρι μηχανολογικό εξοπλισμό και αγροτεμάχια.

Αρκετά από αυτά εντάσσονται στην παραδοσιακά “δύσκολη” κατηγορία των βιομηχανικών και βιοτεχνικών ακινήτων, η οποία δε βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των εν δυνάμει αγοραστών όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί στην πράξη καθώς η πλειονότητα “λιμνάζει” σε αρκετές περιπτώσεις για χρόνια στην πλατφόρμα εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφερόμενων πλειοδοτών.

Πρόκειται για εργοστάσια και επαγγελματικούς χώρους, που εντοπίζονται κυρίως σε βιομηχανικές ζώνες σε όλη την επικράτεια της χώρας και είτε σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί και αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για να αξιοποιηθούν και πάλι είτε παραμένουν σε λειτουργία αλλά έχουν περιέλθει σε μαρασμό.

Το στοίχημα της αξιοποίησης γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο για όσες εγκαταστάσεις είναι ανενεργές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα καθώς αυτό συνεπάγεται ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ξαναγίνουν λειτουργικές.

Οι εκτυπώσεις Ίρις στο Κορωπί

Τον τίτλο του μόνιμου θαμώνα της πλατφόρμας διεκδικούν οι εγκαταστάσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός στο Κορωπί της εταιρείας Ίρις, του εκτυπωτικού βραχίονα των άλλοτε ισχυρών εκδοτικών ομίλων ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη και της Πήγασος Εκδοτική του Φώτη Μπόμπολα.

Τα τελευταία 4 χρόνια έχει χτυπήσει αρκετές φορές το ηλεκτρονικό σφυρί για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο βγαίνει εκ νέου στις 23 Σεπτεμβρίου με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει τεθεί στα 10,942 εκατ. ευρώ, ύστερα από αμέτρητες αλλαγές και σκαμπανεβάσματα από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια των πλειστηριασμών (αρχικά η τιμή εκκίνησης ανερχόταν στο ποσό των 35,183 εκατ. ευρώ).

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 62.406,41 τ.μ., το οποίο προήλθε από την συνένωση πέντε μικρότερων οικοπέδων και το οποίο βρίσκεται στο 20ο χιλ. της λεωφόρου Λαυρίου στην θέση Καρελλάς, επί της αγροτικής οδού Αιγαίου και Ερμού στο Κορωπί.

Στη συγκεκριμένη ενιαία έκταση έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από 5 κτίρια, τα οποία λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σύνολο.

Το βιομηχανικό κτίριο στη λεωφόρο Αθηνών

Στις 26 Οκτωβρίου αναμένεται να αναμετρηθεί για πρώτη φορά με το σφυρί το βιομηχανικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Αθηνών 33-35 στην Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα.

Το εν λόγω ακίνητο, το οποίο ανήκε στην εταιρεία ΓΕΜΚΟ περιλαμβάνει ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 4 στρεμμάτων, στο οποίο έχει ανεγερθεί ένα παλαιάς κατασκευής κτίριο, το οποίο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πατάρι συνολικής επιφάνειας 4.519 τ.μ..

Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται από την dovalue Greece ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4,06 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, βέλτιστη χρήση του ακινήτου δεν είναι η υπάρχουσα βιομηχανική χρήση και κατά συνέπεια θεωρείται ότι η αξία του ακινήτου προσδιορίζεται από την αξία του οικοπέδου καθώς η χρήση αποθήκης και το μεγάλο υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης σε συνδυασμό με την παλαιότητα των κτισμάτων απαξιώνουν το ακίνητο.

H αξία της υφιστάμενης χρήσης είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την αξία του οικοπέδου και επομένως το ακίνητο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον ως κενό οικόπεδο και συνεπώς εκτιμάται ως ελεύθερο κτιρίων.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, το οποίο θεωρείται λόγω παλαιότητας και διαμόρφωσης του κτιρίου ότι δε δύναται να υλοποιηθεί με εύλογο κόστος.

Η ΤΕΞΑΠΡΕΤ στο Καλοχώρι

Για μια ακόμη φορά και πιο συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου 2023 θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον πλειστηριασμό η ιστορική βιομηχανία επεξεργασίας προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας της Θεσσαλονίκης, ΤΕΞΑΠΡΕΤ της οικογένειας Καρασσό.

Με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει πέσει πλέον στα 3.935.808 ευρώ από 5 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά οριστεί, το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο κατά το παρελθόν στέγαζε ένα από τα πιο σημαντικά βαφεία-φινιριστήρια της χώρας, ψάχνει νέο ιδιοκτήτη με την ελπίδα να πάρει ξανά ζωή.

Πρόκειται για ένα γωνιακό οικόπεδο συνολικής έκτασης 63.051 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχουν κατασκευαστεί τμηματικά βιομηχανικές εγκαταστάσεις από το 1972 μέχρι το 1989 συνολικής επιφάνειας 27.507,05 τ.μ..

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, πραγματοποιήθηκαν 6 συνολικά επεκτάσεις του βαφείου ενώ προστέθηκαν και νέες δεξαμενές. Όπως σημειώνεται στην έκθεση εκτίμησης, η περιοχή στην οποία εντοπίζεται το συγκρότημα, αναπτύχθηκε σημαντικά μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 2000, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό κτιρίων με χρήση βιοτεχνίας-βιομηχανίας, χονδρεμπορίου και διαμετακόμισης.

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αρκετά υψηλές αξίες γης, με την κύρια μορφή επενδύσεων να αφορά την αγορά κενών γηπέδων και τη μετέπειτα ανέγερση κτιρίων.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός κτιρίων να παραμένουν κενά και οι αξίες των ακινήτων να είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν.

Η Βαλκάν στη Ν. Αγχίαλο

Παραμένοντας στη συμπρωτεύουσα, στις 5 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να βγουν στο σφυρί 4 συνολικά ακίνητα, τα οποία κάποτε φιλοξενούσαν μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου της χώρας, την Βαλκάν.

Οι πλειστηριασμοί αφορούν σε μια έκταση επιφάνειας 168.577,05 τ.μ. με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει τεθεί στα 2,8 εκατ. ευρώ, μια έκταση επιφάνειας 40.831,56 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τις 550.000 ευρώ, ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 139.606,30 τ.μ., στο οποίο εντοπίζονται οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,45 εκατ. ευρώ και μια έκταση επιφάνειας 6.005,18 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τις 80.000 ευρώ, όλα στη στην Νέα Αγχίαλο της Θεσσαλονίκης.

Ήταν το 1998, όταν ο επιχειρηματίας, Πρόδομος Εμφιετζόγλου απέκτησε το εργοστάσιο ξυλείας, υποσχόμενος τότε να του δώσει εκ νέου ζωή. Το φιλόδοξο πλάνο, ωστόσο, δεν προχώρησε με βάση τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα η διοίκηση το 2007 ανακοίνωσε την πρόθεση να μετατρέψει τις εγκαταστάσεις σε κέντρο logistics, τερματίζοντας την παραγωγική διαδικασία και μετατρέποντας, ουσιαστικά τη βιομηχανία σε εταιρεία real estate. Ωστόσο και το συγκεκριμένο εγχείρημα είχε άδοξο τέλος με τα ακίνητα της Βαλκάν να καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών.

capital.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.