Τα μυστικά γύρω από το δίπλωμα οδήγησης που δεν θα σου πει κανείς

Οι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης στη χώρας μας ανέρχονται σε εκατομμύρια, αλλά όσοι έχουν επαρκείς γνώσεις γύρω από αυτό είναι λίγοι.

Κάθε άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι είναι υποχρεωμένος να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης, το οποίο πιστοποιεί ότι έχει τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να συνυπάρχει ομαλά με τους υπόλοιπους οδηγούς και τους λοιπούς χρήστες (π.χ. πεζούς και ποδηλάτες) του οδικού δικτύου.

Οι κάτοχοι άδειας οδήγησης στη χώρα μας ανέρχονται σε εκατομμύρια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόλις λίγοι εκείνοι που είναι ενημερωμένοι για θέματα που αφορούν τη διάρκεια ισχύος του διπλώματος, για τις άλλες χρήσεις που μπορεί αυτό να έχει, όπως και για το αν το ψηφιακό δίπλωμα είναι αποδεκτό σε τροχονομικό έλεγχο.

Μπορώ να το ταξιδέψω στο εξωτερικό με το δίπλωμα οδήγησης;

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το δίπλωμα οδήγησης γίνεται δεκτό ως αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας για τις πτήσεις του εσωτερικού. Σε περίπτωση, ωστόσο, που κανείς ταξιδεύει σε χώρα του εξωτερικού, η άδεια οδήγησης δεν γίνεται δεκτή ως έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Έχεις φθαρμένο δίπλωμα οδήγησης; Πρέπει να το αντικαταστήσεις

Σύμφωνα με τον Νόμο 4155/2013 (παρ. 2 άρθρο 50), αν το έντυπο της άδειας οδήγησης έχει φθαρεί ή έχει αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των στοιχείων της, τότε το δίπλωμα ή οι επιμέρους κατηγορίες της παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν.

Επομένως, ο οδηγός πρέπει να ζητήσει αντίγραφο λόγω φθοράς, με τη διαδικασία να γίνεται εύκολα μέσω του gov.gr

Θα χρειαστεί:

να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

να επισυνάψετε φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)
το κατάλληλο παράβολο (η εφαρμογή σας οδηγεί στην έκδοση και πληρωμή του)

να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail) και το τηλέφωνό σας

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβετε ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την άδεια οδήγησης παλιού τύπου.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 50 (Νόμος 4155/2013), «η άδεια οδήγησης ή οι επιμέρους κατηγορίες της παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν εφόσον:

α. λήξει η χρονική ισχύς τους ή

β. ο ενδιαφερόμενος παύει να πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές σωματικής και διανοητικής ικανότητας του Παραρτήματος ΙΙΙ ή

γ. το έντυπο της άδειας οδήγησης έχει φθαρεί ή έχει αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των στοιχείων της».

Πού μπορώ να δω πότε λήγει το δίπλωμα οδήγησης μου; Πώς το ανανεώνω ψηφιακά

Στις νέου τύπου άδειες οδήγησης (πλαστικοποιημένη κάρτα), ο κάτοχος μπορεί να δει πότε λήγει στην κατηγορία 4β. στο μπροστινό μέρος του διπλώματός του (δείτε την παρακάτω εικόνα).

Ελέγχοντας την υπολειπόμενη διάρκεια ισχύος της άδειάς του μπορεί να προγραμματίσει την ανανέωσή του και ως εκ τούτου να αποφύγει το πρόστιμο των 200 ευρώ που θα του επιβληθεί εφόσον «πιαστεί» να οδηγεί με ληγμένο δίπλωμα.

Η ανανέωση του διπλώματος γίνεται εύκολα, ψηφιακά, μέσω του gov.gr

Μπορώ να δείξω το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης στην Τροχαία;

Όπως γνωρίζουμε, από το καλοκαίρι του 2021 έχει τεθεί σε λειτουργία Gov.gr Wallet, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο -μεταξύ άλλων- ψηφιακό αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης.

Η ψηφιακή άδεια οδήγησης είναι πλήρως ισάξια με το «παραδοσιακό» δίπλωμα οδήγησης, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της ελληνικής επικράτειας, κάτι που σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να την επιδείξει σε τροχονομικό έλεγχο.

Παρ’ όλα αυτά, έχουν σημειωθεί περιστατικά όπου οι διενεργούντες τον έλεγχο δεν δέχθηκαν το ψηφιακό δίπλωμα, και ζήτησαν να γίνει επίδειξη του εγγράφου σε έντυπη μορφή.

carandmotor.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.