Τα πρόσωπα που θα ξεχωρίσουν στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Η κλασική διαδρομή απαιτεί έναν συνδυασμό δύναμης ψυχής και μυαλού. Πρόσωπα που κατέχουν αυτά τα δύο, ανεξαρτήτως συνθηκών, έχουν έναν κοινό στόχο… τον τερματισμό στα 42,195 χιλιόμετρα.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος δεν είναι ένας συνηθισμένος αγώνας πολλών χιλιομέτρων αλλά πολλά περισσότερα. Η κλασική διαδρομή των 42 χιλιομέτρων είναι μια κατάθεση ψυχής και σώματος.

Χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο και πολλοί Έλληνες δίνουν κάθε Νοέμβριο το «παρών» στη μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού και αγωνίζονται έχοντας αντίπαλο μόνο τον ίδιο τους τον εαυτό και στόχο…. τη σταθερή διαδρομή και τον τερματισμό.

Όσοι συμμετέχουν και φέτος στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο είναι ξεχωριστοί, όμως υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που ο τερματισμός τους θα έχει μια διαφορετική σημασία. Ας τους γνωρίσουμε…

Μεχράντ Σαχλαέι: «Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν με σταματά ποτέ»

Ο Μεχράντ Σαχλαέι είναι 52 ετών, μαραθωνοδρόμος που ζει στην Τεχεράνη εδώ και 32 χρόνια και έχει διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, όμως αυτό δεν αποτελεί κανένα εμπόδιο. Ο Ιορδανός αθλητής έχει κατακτήσει τις υψηλότερες κορυφές στον κόσμο: το Muztagh Ata (7.509 μέτρα) το 2017 και το Έβερεστ (8.848 μέτρα) το 2018.

Αναδείχθηκε ο πρώτος Ιρανός και ο δεύτερος παγκοσμίως πάσχοντας από σκλήρυνση κατά πλάκας που κατάφερε να πετύχει τόσο δύσκολους στόχους.

Ο πρώτος Μαραθώνιος του Μεχράντ ήταν πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη, όπου τερμάτισε με επιτυχία. Φέτος θα δώσει το «παρών» στην κλασική διαδρομή της Αθήνας.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να επισκεφθώ την Ελλάδα και τα μνημεία της […] Θα ήθελα να στείλω σε όλους το θετικό μήνυμα και κυρίως στους πάσχοντες από Σκλήρυνη Κατά Πλάκας, ότι η ζωή δεν σταματά. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για εμάς και για όσους στέκονται με υπομονή στο πλευρό μας», λέει ο μαραθωνοδρόμος και δίνει ραντεβού στην αφετηρία του αγώνα στις 13 Νοεμβρίου.

Μεχράντ Σαχλαέι

Ο Παναγιώτης Μαγδάνης στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Στον φετινό 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή για να πάρουν μέρος συνολικά 14 Ολυμπιονίκες μας. Όμως ο Χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία Στέφανος Ντούσκος στο Τόκιο το 2020 (’21) τελικά, λόγω του προγράμματος προετοιμασίας του – στην Ισπανία – για τις επερχόμενες αγωνιστικές του υποχρεώσεις δεν θα μπορέσει να είναι στη γραμμή εκκίνησης των 42.194 μέτρων.

Στον αγώνα των 42.195 μ. θα αγωνιστεί ο όγδοος στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, Παναγιώτης Μαγδάνης. Ο αθλητής είχε βγει και 2ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο τετραπλό σκιφ.

Παναγιώτης Μαγδάνης

Κώστας Χουβαρδάς: Κυνηγώντας το ρεκόρ Γκίνες – 7 Μαραθώνιοι σε 7 εβδομάδες κάτω από 3 ώρες

Μόνο μία στάση μακριά από το να γράψει ιστορία και το όνομά του στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες βρίσκεται ο μαραθωνοδρόμος από τη Μυτιλήνη, Κώστας Χουβαρδάς.

Ο μεγάλος αυτός αθλητής έβαλε έναν απαιτητικό στόχο και επιδιώκει να τον κερδίσει τρέχοντας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας: 7 Μαραθώνιοι σε 7 εβδομάδες και ο καθένας… κάτω από 3 ώρες. Δεν υπάρχει «αδύνατο» παρά μόνο κατάθεση ψυχής και σώματος από τον Κώστα Χουβαρδά, ο οποίος ετοιμάζεται μετά από έξι μαραθωνίους να τερματίσει στον δικό του προσωπικό στόχο.

Η προσπάθειά του ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου από την Κολωνία, όπου διένυσε την απόσταση των 42,95 χλμ. σε 2:55:13. Ακολούθησε το Μόναχο στις 9/10, όπου τερμάτισε σε 2:47:23 κάνοντας τον καλύτερό του χρόνο έως τώρα. Την Κυριακή 16/10 τερμάτισε με 2:50:54 στο Άμστερνταμ όπου κι εκεί ο στόχος επετεύχθη.

Ακολούθησε η Βενετία στις 23/10, όπου τερμάτισε σε 2:52:36, ενώ την Κυριακή 30/10 πήρε σειρά η Φρανκφούρτη όπου τερμάτισε σε 2:56:43.

Στον Μαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή 6/11 κατάφερε το 2:57:48 και πλέον μετράει αντίστροφα για τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Κώστας Χουβαρδάς

Στέλιος Πρασσάς: Μαραθωνοδρόμος ετών 91

Ο Στέλιος Πρασσάς, γεννηθείς το 1931 ήταν ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε πέρυσι στην κλασική διαδρομή.

Έχει τρέξει συνολικά σε 20 χώρες, με τον πρώτο είναι στα 59 του χρόνια, στην ηλικία που συνήθως οι άνθρωποι αποφασίζουν να βγουν στη σύνταξη. Τι κι αν πλησιάζει τα 100 ο κ. Στέλιος προπονείται καθημερινά και ετοιμάζεται για ακόμα μια χρονιά να συμμετέχει στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο.

Όντας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής αγάπησε τον στίβο χάρη στην παρότρυνση ενός γείτονά του και από τότε δεν σταμάτησε να συμμετέχει σε μαραθωνίους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πέρυσι κατάφερε και τερμάτισε στις 8 ώρες, 1 λεπτό και 55 δευτερόλεπτα, συγκινώντας ολόκληρο το Παναθηναϊκό Στάδιο καθώς τερμάτισε μαζί με τους δύο εγγονούς του και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα ως ένδειξη αναγνώρισης τού πέρασε στο κεφάλι στεφάνι ελιάς.

Στέλιος Πρασσάς

Συμμετοχή ΑμΕΑ στον Μαραθώνιο

Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία ΕΑΟΜ – ΑΜΕΑ εντάσσει τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Με όλους τους κανόνες ασφαλείας να τηρούνται, εκατοντάδες δρομείς με αμαξίδια καθώς και και αθλητές με προβλήματα όρασης από όλο τον κόσμο θα δώσουν το «παρών» στη φετινή διοργάνωση.

Η μοναδική εξαίρεση που έχει από κοινού συμφωνηθεί από το 2012 με την Ομοσπονδία όλων των αθλητών με αναπηρία (ΕΑΟΜ – ΑΜΕΑ), αφορά στη συμμετοχή μιας και μοναδικής κατηγορίας τροχήλατων αμαξιδίων που μπορεί και αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 30 χλμ., γεγονός που στη συγκεκριμένη διαδρομή καθιστά αδύνατη τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας για όλους τους συμμετέχοντες δρομείς.

«Όπου είναι τεχνικά δυνατό και οργανωτικά ασφαλές επιτρέπεται η συμμετοχή της παραπάνω ειδικής κατηγορίας όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή και αυτής της ειδικής κατηγορίας στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας αλλά και στους αγώνες των 5 και 10χλμ. που διοργανώνονται παράλληλα με τον Μαραθώνιο όπου και περιμένουμε να τους υποδεχθούμε με χαρά», όπως ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ.

Αθλητής ΑμΕΑ

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.