Τα πρώτα «ζωντανά ρομπότ» στον κόσμο – Έμαθαν να αναπαράγονται

Πρόκειται για τους πρώτους πολυκύτταρους οργανισμούς-ρομπότ που μπορούν να αναπαράγονται με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος δεν μοιάζει με τον τρόπο αναπαραγωγής των ζώων και των φυτών.
Κάτι ανάμεσα σε ζωντανό οργανισμό και ρομπότ είναι τα μικροσκοπικά xenobots, που δημιούργησαν πέρυσι οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας κύτταρα από έμβρυο ενός είδους βατράχου.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μικρές δομές που μπορούσαν να αυτοσυναρμολογούνται, να μετακινούνται σε ομάδες και να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους.

Τώρα, οι επιστήμονες, μέσα από σχετικό δημοσίευμα στο «New Scientist», ανακοινώνουν ότι τα ρομπότ αυτά μπορούν να αναπαράγονται/ πολλαπλασιάζονται σε συνθήκες εργαστηρίου, αντιγράφοντας τους εαυτούς τους και ενώνοντας ελεύθερα κύτταρα μεταξύ τους.

Πρόκειται για τους πρώτους πολυκύτταρους οργανισμούς που μπορούν να αναπαράγονται με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος δεν μοιάζει με τον τρόπο αναπαραγωγής των ζώων και των φυτών.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Βερμόντ και της Μασσαχουσέτης άρχισαν εξάγοντας ταχέως διαιρούμενα βλαστοκύτταρα που προορίζονταν να γίνουν κύτταρα δέρματος από έμβρυα βατράχων.

Όταν τα εν λόγω κύτταρα συσσωρεύονται, σχηματίζουν σφαίρες των περίπου 3.000 κυττάρων μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, με πλάτος περίπου μισού χιλιοστού, ενώ καλύπτονται από μικροσκοπικές δομές που θυμίζουν τρίχες και λειτουργούν σαν κουπιά, επιτρέποντας στα xenobots να κινούνται.

Οι μεμονωμένες μάζες κυττάρων από ένα σημείο και μετά άρχισαν να συνεργάζονται ως σμήνη και να ενώνονται με τα ελεύθερα κύτταρα που συναντούσαν, σχηματίζοντας με αυό τον τρόπο νέα xenobots.

«Ένας γονέας (xenobot) μπορεί να αρχίσει μια στοίβα και μετά, κατά τύχη, ένας δεύτερος μπορεί να φέρει και άλλα κύτταρα σε αυτήν, και ούτω καθεξής, παράγοντας το παιδί» είπε ο Μπόνγκαρντ, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.