Τεχνητή νοημοσύνη: Τι θα φέρει έως το 2030 – Τα σενάρια για αφανισμό του ανθρώπινου είδους

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τις δυνατότητες να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα φανταστεί – Όμως οι μεγάλες δυνατότητες συνοδεύονται και από μεγάλες ευθύνες και ρίσκα.

Η κυκλοφορία του ChatGPT το περασμένο φθινόπωρο πυροδότησε ένα κύμα ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Από τότε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν εισχωρήσει στην καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων,

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, μέχρι το 2030, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φροντίζει ηλικιωμένους, να δημιουργεί ταινίες και να διδάσκει μαθήματα – ή θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρώπινη φυλή.

Αυτές είναι οι εξαιρετικά διαφορετικές προβλέψεις από οκτώ ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι προβλέπουν πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι απόψεις αυτές έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς τις ρυθμιστικές αρχές να βάλουν φρένο στην ανάπτυξη της AI, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύματα απώλειας θέσεων εργασίας.

Διδασκαλία μαθημάτων
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τομέα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον Δρ Ajaz Ali, επικεφαλής επιχειρήσεων και υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ravensbourne στο Λονδίνο, τα παιδιά θα μπορούσαν σύντομα να έχουν τον δικό τους εξατομικευμένο δάσκαλο τεχνητής νοημοσύνης που θα παραδίδει μαθήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και μέσω γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας ή ρομπότ, πρότεινε.

Ο Δρ Άλι είπε: «Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε εικονικούς εκπαιδευτές με τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι θα παρέχουν εξατομικευμένη ανατροφοδότηση και υποστήριξη στους μαθητές».

Να εξαφανίσει την ανθρώπινη φυλή;
Εν μέσω απόψεων ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει τη ζωή μας, υπάρχουν επίσης ειδικοί που προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να βλάψει το ανθρώπινο είδος και μάλιστα έως το 2030.

Μεταξύ των οπαδών αυτής της θεωρίας είναι και ο Αμερικανός επιστήμονας υπολογιστών Eliezer Yudkowsky, ο οποίος έχει στοιχηματίσει 100 δολάρια ότι η ανθρώπινη φυλή θα εξαλειφθεί εντελώς μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2030.

Η παρέμβαση των κυβερνήσεων για να ρυθμιστεί η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι «καθοριστική», «προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι» που αντιπροσωπεύει η τεχνολογία αυτή, δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο Σαμ ‘Ατλμαν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δημιουργός της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, ενώπιον αμερικανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Είναι σημαντικό η πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί με δημοκρατικές αξίες», εκτίμησε ο νεαρός επιχειρηματίας, «που σημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι καθοριστική», δήλωσε κατά την ακρόασή του από την επιτροπή του Κογκρέσου στην οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά.

Η διάθεση του ChatGPT στο Διαδίκτυο τον Νοέμβριο πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και των επιχειρήσεων, για τη λεγόμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή την τεχνολογία που είναι ικανή να δημιουργεί περιεχόμενο, κείμενο, εικόνες, ήχους ή βίντεο, αφού αντλήσει υλικό από τεράστιες βάσεις δεδομένων.

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη απελευθερώνει τα πάθη και πολλοί ανησυχούν για την εν δυνάμει επίδρασή της σε μια σειρά επαγγελμάτων, με πιθανές μαζικές καταργήσεις θέσεων εργασίας αλλά και ευρύτερα σε όλη την κοινωνία.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά δημιουργεί και σοβαρούς κινδύνους», παραδέχθηκε ο Σαμ Άλτμαν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την υποεπιτροπή της Γερουσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την τεχνολογία και το δίκαιο.

«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου, είναι ότι εμείς, αυτή η βιομηχανία, αυτή η τεχνολογία, μήπως προκαλέσουμε σημαντικές ζημιές στην κοινωνία», δήλωσε ο ‘Αλτμαν. «Αν αυτή η τεχνολογία βαδίσει στον λάθος δρόμο, μπορεί να πάει αρκετά μακριά. Και εμείς θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να το εμποδίσουμε να συμβεί».

Οι εκλογές είναι ένας «σημαντικός τομέας ανησυχίας» και «κάποια ρύθμιση θα ήταν αρκετά σοφή», τόνισε.

Ο 30χρονος προγραμματιστής και επενδυτής υπενθύμισε πως αν και η OpenAI LP, η οντότητα που ανέπτυξε το ChatGPT, είναι μια νεοφυής ιδιωτική εταιρία, ελέγχεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό «που μας επιβάλλει να εργαστούμε προς την ευρεία διανομή των οφελών της τεχνητής νοημοσύνης και να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη».

Ο Σαμ ‘Αλτμαν δηλώνει συχνά ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, κατά προτίμηση σε διεθνές επίπεδο.

«Ξέρω ότι φαίνεται αφελές να προτείνω κάτι τέτοιο, μοιάζει πολύ δύσκολο» να επιτευχθεί, αλλά «υπάρχουν προηγούμενα» εξήγησε, αναφέροντας το παράδειγμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Θα βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία
Οι ειδικοί προτείνουν επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ενισχύσει την αξία της παγκόσμιας οικονομίας κατά 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Η πρόβλεψη έγινε από αναλυτές που εργάζονται στην λογιστική εταιρεία «Big Four» PwC, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν αυτό θα συμβεί από την ανάπτυξη πιο βελτιωμένων και εξατομικευμένων προϊόντων, τα οποία θα πυροδοτήσουν μια άνθηση με γνώμονα τους καταναλωτές.

Η PwC δήλωσε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο: «Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι το 45% των συνολικών οικονομικών κερδών έως το 2030 θα προέρχεται από βελτιώσεις προϊόντων, τονώνοντας τη ζήτηση των καταναλωτών.

«Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, με αυξημένη εξατομίκευση, ελκυστικότητα και προσιτή τιμή με την πάροδο του χρόνου».

Απάντηση στην ενεργειακή κρίση
Υπάρχουν επίσης απόψεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης έως το 2030.

Όπως αναφέρουν μελετητές η τεχνητή νοημοσύνη θα το έκανε αυτό βοηθώντας στην ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης, ενός τρόπου ξεκλειδώματος ενέργειας από άτομα για χρήση που δεν παράγει πυρηνικά απόβλητα μεγάλης διάρκειας ζωής.

Στα τέλη του περασμένου έτους, επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος πυροδοτώντας μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης που οδήγησε σε καθαρό ενεργειακό κέρδος.

Στα επίπεδα της ανθρώπινης νοημοσύνης
Υπάρχουν επίσης πολλές προβλέψεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φτάσει τα επίπεδα της ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι το 2030.

Μεταξύ εκείνων που προειδοποιούν είναι ο πρώην μηχανικός της Google Ray Kurzweil.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο στο Ώστιν του Τέξας, το 2017, είπε: «(Η ημερομηνία) 2029 είναι η σταθερή ημερομηνία που έχω προβλέψει για το πότε μια τεχνητή νοημοσύνη θα περάσει ένα έγκυρο τεστ Turing και ως εκ τούτου θα επιτύχει ανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης».

Παλαιότερα ο ίδιος είχε πει ότι οι υπολογιστές θα φτάσουν να «ξεγελάσουν» τους ανθρώπους και θα μπορούσαν να φλερτάρουν, να λένε αστεία και να λένε ιστορίες.

Θα προβλέπει προβλήματα υγείας
Στην υγειονομική περίθαλψη, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προβλέψει προβλήματα πριν συμβούν, λέει ο ειδικός τεχνητής νοημοσύνης Simon Bain, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού OmniIndex, με έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Ο Bain πιστεύει ότι: «Μέχρι το 2030, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προβλέπει μελλοντικά προβλήματα υγείας μέσω ειδικών που χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία».

Φροντίδα ηλικιωμένων
Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει αναλάβει μεγάλο μέρος του ρόλου της φροντίδας των ηλικιωμένων.
Η Heather Delaney, η ιδρύτρια της εταιρείας δημοσίων σχέσεων με έδρα το Λονδίνο που ασχολείται με τεχνολογικές επιχειρήσεις όπως η Gallium Ventures, έκανε την πρόβλεψη, ενώ έδειξε την εμφάνιση ρομπότ φροντίδας όπως το ElliQ.

Το ρομπότ – που μοιάζει με λάμπα επιτραπέζιου υπολογιστή – μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μοναξιάς σε μεγαλύτερη ηλικία ανθρώπους και να κρατά τους ανθρώπους ενημερωμένους για το πρόγραμμά τους. Επίσης, λειτουργεί μαθαίνοντας τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες και την καθημερινή ρουτίνα κάποιου για να μπορεί στη συνέχεια να καθορίσει πότε είναι διαθέσιμοι για να κάνει μια ερώτηση ή να προτείνει δραστηριότητες που μπορεί να του αρέσουν. Υπενθυμίζει επίσης στους ηλικιωμένους το καθημερινό τους πρόγραμμα και πότε πρέπει να παίρνουν φάρμακα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα παραλείψουν κανένα.

newsbomb.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.