Τέλος εποχής για την πετρελαϊκή εξάρτηση των Κυκλάδων – Ξεκινά η διασύνδεση με ηλεκτρικό καλώδιο

Τέλος εποχής για την πετρελαϊκή εξάρτηση των Κυκλάδων, αφού μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά η διασύνδεση των νησιών με ηλεκτρικό καλώδιο.

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου τα φορτία θα έρχονται στη Σύρο και μέσα στο Μάρτιο θα διασυνδεθεί και η Μύκονος. Το έργο κόστισε συνολικά 245 εκατ. ευρώ, τα οφέλη του αποτιμώνται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως, και αναμένεται να έχει αποσβεστεί σε μια τριετία.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, παρουσιάζοντας τα πλάνα του διαχειριστή για όλα τα έργα διασυνδέσεων.

Συνολικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων νησιών ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα τρέξει μέσα στο 2018 ο ΑΔΜΗΕ, το 24% του οποίου ανήκει πλέον στην κινεζική State Grid.

Καταρχήν, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να βγουν στον αέρα τα τεύχη δημοπράτησης του έργου της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, ύψους 330 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν δύο ακόμη διαγωνισμοί, η δεύτερη και τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ύψους 70 και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Την Παρασκευή, το Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ αποφασίζει την επίσπευση του έργου της τρίτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων κατά δύο έτη, ώστε να έχει ηλεκτριστεί στο τέλος του 2020. Περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου από το Λαύριο στη Σύρο, ύψους 100 εκατ ευρώ, και τα τεύχη δημοπράτησης θα βγουν τις επόμενες ημέρες.

Κινητικότητα υπάρχει και αναφορικά με τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ύψους 80 εκατ. ευρώ, καθώς βρίσκεται σε ώριμο στάδιο η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Πρόκειται για τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων Άνδρου και Τήνου.

Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσει και η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ο λόγος για την διασύνδεση Λαυρίου – Σερίφου, Σερίφου – Μήλου, Μήλου – Σαντορίνης και Σαντορίνης με Πάρο ή Νάξο. Το έργο θα ενταχθεί στο δεκαετές επιχειρησιακό πλάνο 2019-2028. Ο ΑΔΜΗΕ έχει στα χέρια τη σχετική μελέτη μετά τα συμπεράσματα της κοινής ομάδας εργασίας με ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, αναφορικά με τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, δηλαδή αυτήν μεταξύ Αττικής – Κρήτης, θα μπορούσε να είναι έτοιμη το 2023. Εγινε γνωστό πως η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον διαχειριστή να γίνει αυτό το έργο, συνυπολογίζοντας και τη διασύνδεση της Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ (Eurasia Interconnector).

Στόχος είναι σε διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία εκτέλεσης του έργου (Eurasia) να συσταθεί κοινός φορέας με τον ΑΔΜΗΕ. Σε αυτόν, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορούσε να έχει το 51% και τη διαχείριση του ελληνικού κομματιού του έργου, δηλαδή της Κρήτης με την Αττική.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.