Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας από Δήμο σε Δήμο – Ελεύθερες οι μετακινήσεις σε βουνό και θάλασσα από το Σάββατο

Ένα νέο μείγμα μέτρων, όχι μόνο για την ανακούφιση των πολιτών που έχουν φθάσει πλέον στα όριά τους, αλλά και για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της πανδημίας, είναι ο στόχος της κυβέρνησης και τα μηνύματα που έχουν στείλει στην επιτροπή των ειδικών, που αυτή τώρα καλείται να λάβει τις αποφάσεις.

Η βασική ιδέα που έχει μεταφερθεί στην επιτροπή των ειδικών από κυβερνητικούς παράγοντες, είναι ότι το μείγμα μέτρων που ισχύει σήμερα έχει εξαντλήσει τα όριά του και πλέον δεν αποδίδει και είναι πιο αποτελεσματικό να βγει ο κόσμ0ς έξω στον καλό καιρό, πάντα τηρώντας τα μέτρα για τις μάσκες και τις αποστάσεις, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός μέσα στα σπίτια που σήμερα αποτελεί παράγοντα υπερμετάδοσης.

Τα μέτρα που έχουν κλείσει

Θεωρείται- έστω και αν οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επιτροπή των ειδικών που θα συνεδριάσει αύριο και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Παρασκευή- ότι ήδη από το Σάββατο θα δοθεί κατ΄αρχάς το πράσινο φως για τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις.

Δείτε ακόμα:  Έρευνα για το πρώτο lockdown: Οι Αθηναίοι έκοψαν το κάπνισμα και το έριξαν στην κοκαΐνη - Τι βρέθηκε στα απόβλητα

Δηλαδή με την χρήση του κωδικού 6 πιθανώς, όλοι θα μπορούν να μετακινηθούν σε βουνά και θάλασσες και να πάρουν ανάσα. Για τις μετακινήσεις εκτός περιφέρειας είναι μάλλον νωρίς και παραμένει υπό συζήτηση.

Επίσης από Δευτέρα θα ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς συν τοις άλλοις έχει μελετηθεί ότι η λειτουργία του εμπορίου δεν συμβάλει ιδιαίτερα στη διάδοση του ιού. Θα γίνει πιθανότατα με τη χρήση του 13032 και θα έχει χρονική διάρκεια- 3 ωρών- ώστε να μην υπάρξει υπερβολή στις μετακινήσεις.

Δείτε ακόμα:  Βατόπουλος: Έρχεται το τέλος του κορονοϊού; Πότε και τι θα σημάνει την λήξη πανδημίας

Από τη Δευτέρα επίσης 12 Απριλίου θα ανοίξουν και τα Λύκεια, όχι όμως ακόμα τα Γυμνάσια με την ελπίδα ότι θα έχουν πιθανώς φθάσει στα φαρμακεία και οι πρώτες παρτίδες των self test.

Τι δήλωσε ο Γεραπετρίτης

Το κυβερνητικό σχέδιο αποκάλυψε μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. “Η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει μια μετατόπιση των μέτρων, προκειμένου να δοθούν δικλείδες αποσυμπίεσης και να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης”, επεσήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί και είναι διάχυτη η διάθεση πολιτών να κερδίσουν κομμάτι της ζωής.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια, το άνοιγμα κυρίως των Λυκείων καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους.

Δείτε ακόμα:  Μαραθώνας: Κλειστό αύριο Τρίτη το Εθνικό Πάρκο Σχινιά λόγω της λήψης έκτακτων μέτρων

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει το Πάσχα, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για το Πάσχα, πρόσθεσε όμως ότι «θα είναι πάντως ένα παρά πολύ καλύτερο Πάσχα από το περσινό», σημειώνοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε λίγο το σθένος μας, και για λίγες εβδομάδες να τηρήσουμε τα μέτρα».

«Αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Απριλίου θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, διευκρινίζοντας ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

thetoc.gr