Τέλος στην αγωνία! Βρέθηκε η «Κυρά της Κινάρου»

Εντοπίστηκε σώα η κυρά Ρηνιώ Κατσοτούρχη, η μοναδική κάτοικος της Κινάρου, με την οποία είχε διακοπεί η επικοινωνία εδώ και τρεις ημέρες. Η γυναίκα εντοπίστηκε από τους διασώστες που έφτασαν με super puma στο νησί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρά Ρηνιώ αρνήθηκε να φύγει από το νησί, όπου ζει μόνη της από το 2000. Μάλιστα, η κυρά Ρηνιώ είχε παλαιότερα δηλώσει πως φοβάται ότι αν κλείσει τα μάτια της, το νησί «θα το πάρουν οι Τούρκοι».

Για τον εντοπισμό της έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση. Επί ώρες σήμερα δεν ήταν εφικτό να απογεωθεί το ελικόπτερο για να προσεγγίσει στην Κίναρο. Τελικά, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα το super puma πέταξε και η γυναίκα εντοπίστηκε. Ο τελευταίος άνθρωπος που την είχε συναντήσει ήταν ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, που είχε επισκεφθεί την ακριτική Κίναρο στις 28 Δεκεμβρίου. Η κυρά Ρηνιώ είπε στους διασώστες ότι είναι καλά και όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να την πάρουν μαζί τους, εκείνη αρνήθηκε. Αύριο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το ελικόπτερο να ξαναπάει στο νησί με τεχνικούς προκειμένου να της φτιάξουν το τηλέφωνο: Η βλάβη ήταν η αιτία της διακοπής στην επικοινωνία με τους δικούς της, στην Κάλυμνο.

Ποια είναι η κυρά-Ρηνιώ

Η κυρά-Ρηνιώ έμαθε να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της, καθώς μπορεί να κάνει μέχρι και 20 μέρες χωρίς να φτάσει το καϊκάκι από την Αμοργό που της μεταφέρει τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Παράλληλα, φροντίζει τα ζώα της, το σπίτι της, αλλά και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους το 2016.

Η ίδια σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε αναφέρει: «Φοβάμαι πως, αν κλείσω τα μάτια μου, το νησί θα το πάρουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν άλλωστε κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως η Κίναρος προορίζεται για χώρο λατρείας. Δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή. Παρά το γεγονός πως ζω σε ένα μέρος πάνω από το οποίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν συχνά πτήσεις, δεν τρομάζω».

Λίγα λόγια για την Κίναρο και τη σημασία της

Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται μεταξύ των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού και έχει έκταση 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα. Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου (Larus audouinii) και του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae).

Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού.

Το νησί από το 2000 έχει μία μόνιμη κάτοικο και οι προμήθειες με τα απαραίτητα φτάνουν στο νησί με σκάφος από την Αμοργό κάθε εβδομάδα. Συνήθως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, δεν υπάρχει σύνδεση για μία ή παραπάνω ημέρες.

protothema.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.