Τέλος το αλκοόλ για τους οδηγούς

Η Ευρώπη σκληραίνει τη στάση της και αρκετές χώρες αρχίζουν να δείχνουν μηδενική ανοχή στην κατανάλωση αλκοόλ από τους οδηγούς.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μάστιγα, καθώς δεκάδες χιλιάδες συνάθρωποί μας χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους στην άσφαλτο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι αυτοί που τραυματίζονται σοβαρά.

Για την βελτίωση αυτής της κατάστασης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει εδώ και μήνες επιπλέον κινητοποίηση από τις αρμόδιες αρχές, απαιτώντας την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές και την δημιουργία μιας νέας λειτουργίας για τα κινητά τηλέφωνα με την ονομασία “Safe Driving Mode” με σκοπό την μείωση των αντιπερισπασμών κατά την οδήγηση.

Η Ευρώπη στοχεύει κυρίως στην μείωση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μιας και ο συγκεκριμένος λόγος αφορά το 25% των συνολικών θανάτων. Για αυτό τον λόγο, οι χώρες με μηδενικό όριο στο αλκοόλ αυξάνονται, και μετά την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Ρουμανία, σειρά παίρνει και η Ισπανία.

Πέρα από τα γνωστά, το σκεπτικό πίσω από την απόφαση της Ισπανίας για μηδενικό όριο αλκοόλ επηρεάζει ειδικότερα τους ανήλικους οδηγούς που, ενώ δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μοτοποδήλατα, μικρές μοτοσικλέτες, τετράκυκλα, καθώς και ηλεκτρικά ποδήλατα και άλλα τροχοφόρα οχήματα μικροκινητικότητας.

Πολύ κοντά στο μηδενικό όριο αλκοόλ βρίσκονται χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πολωνία και η Εσθονία με 0,20 γρ/λτ σε περίπτωση αιμοληψίας. Στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα. Οι ποινές που προβλέπονται από τον Κ.Ο.Κ. ξεκινούν από τα 200 ευρώ και μπορούν φτάσουν σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο έως τα 2.000 ευρώ.

 

carandmotor.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.