Τέμπη: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν» – Η έκκληση του γιατρού του ΕΚΑΒ που έφθασε πρώτος στο σημείο

Ανατριχίλα προκαλεί η μαρτυρία του πρώτου γιατρού του ΕΚΑΒ που έφθασε στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

«Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα τα οποία ήρθαν στο τηλεφωνικό κέντρο στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, στη Λάρισα όπου εδρεύει, έκαναν λόγο για εκτροχιασμό τρένου» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Γούλας, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας και ένας από τους πρώτες διασώστες που έφτασαν στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Μιλώντας για το πώς γνωστοποιήθηκε η είδηση της φονικής σύγκρουσης των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, επεσήμανε ότι δέχτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα ενημέρωση, τόσο από το 112, όσο και από τον αριθμό 166.

«Τα τηλεφωνήματα ήταν κυρίως από τους επιβάτες, οι οποίοι είχαν βγει εκτός των βαγονιών και δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί και έπαιρναν τηλέφωνο και έκαναν λόγο για εκτροχιασμό. Κάποιοι μίλαγαν, ότι βρισκόταν σε κάποια τούνελ» δήλωσε ο κ. Γούλας, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο την σύγχυση που υπήρξε τα πρώτα λεπτα μετά την σύγκρουσης της εμπορικής και της επιβατικής αμαξοστοιχίας στην περιοχή του Ευαγγελισμού στα Τέμπη.

«Γνωρίζαμε ότι η φορά του ατυχήματος που θα έπρεπε να πάμε εμείς για να τους συναντήσουμε, είναι από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο κ. Γούλας, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων. Και όπως είπε, η συχνότητα των κλήσεων και ο μεγάλος αριθμός τους, τους έβαλε σε υποψία, ότι δεν πρόκειται απλά για ένα εκτροχιασμό μιας αμαξοστοιχίας με ελάχιστους τραυματίες. «Ενεργοποιήθηκε κατευθείαν ο μηχανισμός και στα πρώτα λεπτά είχαμε την εικόνα ακριβώς του τι γίνεται στον τόπο του συμβάντος» είπε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι στο πρώτο ασθενοφόρο που έφτασε, υπήρχε μονάδα και γιατρός, που έκανε έκκληση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν. Υπάρχει εκτροπή, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών, υπάρχει φωτιά σε κάποια βαγόνια».

Υπήρχε θόρυβος, ένταση πόνος

Δέκα ημέρες μετά την αδιανότητη τραγωδία, ο κ. Γούλας εξιστόρησε, το πώς έγινε η διαχείριση των τραυματιών και των θυμάτων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική. «Δεν ξέραμε ακριβώς πόσα ήταν τα βαγόνια και τον όγκο των τραυματιών και των θυμάτων ή εγκλωβισμένων που ενδεχομένως να υπήρχαν. Και έτσι ξεκινήσαμε να στέλνουμε ασθενοφόρα από όλη την περιοχή της Θεσσαλίας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, στο σημείο της σύγκρουσης υπήρχε πάρα πολύ θόρυβος, ένταση, πόνος. «Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι έφευγαν κατά δεκάδες μέσα από τα βαγόνια και ερχόταν προς τους διασώστες. Ζήταγαν βοήθεια, ζήταγαν να τους βοηθήσουμε να τους μεταφέρουμε στα νοσοκομεία», περιέγραψε για τα όσα τραγικά βίωσε εκείνη τη μοιραία νύχτα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη σκέψη όσων συνέδραμαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων. Kαι όπως τόνισε, «εάν δεν πήγαιναν τα ασθενοφόρα εγκαίρως αυτή την στιγμή θα μιλούσαμε για μια δεύτερη τραγωδία».

news.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.