Δύο χρόνια αργότερα δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την εθνική τραγωδία των Τεμπών.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συγγενείς του Γιώργου Κυριακίδη, ο οποίος ήταν επιβάτης του πρώτου βαγονιού και έχασε τη ζωή του στα Τέμπη, η σορός του επεστράφη με άλλα ρούχα από εκείνα που φορούσε όταν επιβιβάστηκε στην μοιραία αμαξοστοιχία.
Η κόρη του μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA ανέφερε πως έχει οργή και θυμό μέσα της, καθώς εδώ και δύο χρόνια οι συγγενείς δεν έχουν βρει δικαίωση για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν.
«Η μοίρα μας έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδια και δύο χρόνια τώρα μας τυραννάνε, μας κοροϊδεύουν, μας εμπαίζουν. Παίζουν με τα νεύρα μας και την αντοχή μας. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. Είναι τα στοιχεία που βγαίνουν ανά διαστήματα, είτε κάποια είναι αληθινά είτε όχι, και οι πολιτικοί που βγαίνουν και λένε για εμάς», είπε η Μαρία Κυριακίδη.
«Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο πραγματικά ένιωσα τόσο καλά, τόσο ευτυχισμένη, τόσο γαλήνια. Αυτή τη στήριξη την είδα όταν ο κόσμος ήρθε, μας μιλούσε, μας αγκάλιαζε και έβλεπες στα μάτια τους ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι περνάμε δύο χρόνια τώρα».
«Ο μπαμπάς μου ήταν τα πάντα», συμπλήρωσε η Μαρία Κυριακίδη και αναφέρθηκε στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Παρασκευής (28/02), τονίζοντας ότι ο κόσμος θα παρευρεθεί για να δηλώσει πως φτάνει με την αδικία και την κοροϊδία.
«Το να έρθει ο καθένας στο συλλαλητήριο δεν είναι μόνο για εμάς, είναι για όλους μας. Όλοι αυτοί που βρίσκονται σε αυτή τη θέση παίζουν καθημερινά με τις ζωές όλων μας. Φτάνει. Φτάνει να παίζουν με τις ζωές και τις ψυχολογίες μας», κατέληξε.
«Ξεδιάντροποι οι βουλευτές της ΝΔ» – Συγγενής θύματος ξεσπά στο MEGA
Να ορθώσει το ανάστημά της η δικαιοσύνη ζήτησε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος θύματος της τραγωδίας των Τεμπών, λίγες ημέρες πριν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
«Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Αυτοί που τη χώρισαν είναι συγκεκριμένοι, είναι αυτοί που κυβέρνησαν, οι βολεμένοι και οι νοικοκυραίοι. Παλεύουμε τρεις γενιές για να μπορέσουμε στο τέλος με αξιοπρέπεια να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, πράγμα που μας έχουν στερήσει οι βολεμένοι».
«Το μήνυμα που θα δοθεί την Παρασκευή σε όλες τις κατευθύνσεις είναι να αφυπνιστούν όλοι, και οι πολιτικοί, που δεν το βλέπω, και η δικαιοσύνη να σηκώσει το ανάστημά της και να εφαρμόσει το Σύνταγμα όπως πρέπει και να αλλάξει τη δομή όλου του συστατικού που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, γιατί τις επόμενες ημέρες που θα έρθουν είναι αρκετά δύσκολες για όλους μας».
Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία όσον αφορά τις δηλώσεις γαλάζιων στελεχών σχετικά με τα Τέμπη και τις μαζικές διαδηλώσεις της Παρασκευής (28/02).
«Η αλαζονεία είναι στο έπακρο και οι ίδιοι το καταλαβαίνουν. Τις επόμενες ημέρες πιστεύω οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα μπορούν να πάνε στις περιφέρειές τους. Είναι ξεδιάντροποι τελείως. Πως θα αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους τους με όλα αυτά που βγαίνουν και λένε;»
«Για μένα είναι προβατοφύλακες, γιατί προσπαθούν να φυλάξουν το μαντρί. Το μαντρί δεν φυλάσσεται. Αυτό που πρέπει να φυλάξει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής είναι τα αεροδρόμια, γιατί αυτοί που κυβερνάνε ετοιμάζουν βαλίτσες για να φύγουν. Θα είναι τόσο μεγάλη η λαοθάλασσα που θα πλημμυρίσει τις πολιτείες και τους δρόμους».
Τέλος, ο κος Κωνσταντινίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας και ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να τηρήσουν το Σύνταγμα.
«Μετά τη σύγκρουση άρχισαν τα εγκλήματα της συγκάλυψης» – Δικηγόρος οικογένειας θύματος στο MEGA
Σε παρέμβαση προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.
Λίγες ημέρες πριν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού για τη μαύρη επέτειο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, ο Αντώνης Σαμαράς παρενέβη όσον αφορά την υπόθεση, τονίζοντας πως «δεν νοείται η κυβέρνηση να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν».
«Είναι δικαίωμα των χαροκαμένων συγγενών των παιδιών που χάθηκαν να μάθουν την αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όπως είναι δικαίωμα των πολιτών και με δημόσιες εκδηλώσεις, να συμπαρασταθούν στα αιτήματα αυτών των συνανθρώπων μας και να απαιτήσουν ασφαλείς συνθήκες στις συγκοινωνίες για τους ίδιους και τα παιδιά τους», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς.
«Πολλά τα εγκλήματα της συγκάλυψης»
Αξιέπαινη χαρακτήρισε τη στάση του κου Σαμαρά ο Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος οικογένειας θύματος της τραγωδίας. Όπως είπε ο ίδιος στο MEGA, οι συγγενείς ζουν με οργή και αγανάκτηση τα τελευταία δύο χρόνια.
«Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση και η ηγεσία της δικαιοσύνης να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων. Το λέω αυτό με λύπη. Οι συγγενείς των θυμάτων ζουν με το πένθος τους, τη θλίψη τους, έχουν οργή και αγανάκτηση. Δεν έχουν υπερβεί το μέτρο, είναι αξιέπαινη η ποιότητα και η αξιοπρέπεια με την οποία εμφανίζονται και δημόσια και στα δικαστήρια».
«Για μένα υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, υπάρχει μεθοδικότητα και υπάρχει εκτέλεση υπό συντονισμό. Έχουμε τη σύγκρουση, είναι το έγκλημα που αφορά τα αίτια και τους υπεύθυνους για τη σύγκρουση και μετά αρχίζουν άλλα εγκλήματα: η έκρηξη, ενδεχομένως η έκθεση των ανθρώπων σε κίνδυνο θανάτου και αρχίζουν τα εγκλήματα της συγκάλυψης, που δεν είναι ένα. Είναι πολλά».
«Ο κος Μητσοτάκης στην απολογητική του συνέντευξη εμφανίστηκε ως μετανοούσα Μαγδαληνή κι έκανε μία δήλωση που μου άρεσε. «Σκύβω το κεφάλι», είπε όταν του είπαν για την Μαρία Καρυστιανού, χάρη στην οποία και μαζί με άλλους γονείς κρατήθηκε ζωντανή αυτή η υπόθεση».
«Όμως δεν αρκεί. Δεν έκοψε τις γλώσσες αυτών που χυδαιολογούν σε βάρος της κας Καρυστιανού και άλλων γονέων. Αμόλησε τα λυκόσκυλα και αλωνίζουν τα κανάλια, δημιουργούν κλίμα φόβου και αποσταθεροποίησης».
«Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από τις διαδηλώσεις, απονομιμοποιούνται από το πλήθος των διαδηλωτών. Οι κυβερνήσεις πέφτουν από τη Βουλή στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίας. Εκεί ενδεχομένως φοβάται ο κος Μητσοτάκης και η δήλωση Σαμαρά δίνει μία ελπίδα ότι ίσως κάτι προκύψει από τη Βουλή», συμπλήρωσε ο κος Μαντζουράνης.
«Σκηνοθετημένες οι φωτογραφίες από το πόρισμα για λογαριασμό της Hellenic Train»
Την ίδια στιγμή ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης αναφέρθηκε στο πόρισμα για λογαριασμό της Hellenic Train, τονίζοντας πως πρόκειται για μία έκθεση που φτιάχτηκε κατά παραγγελία τους πρώτους 2-3 μήνες μετά το δυστύχημα και συντάχθηκε με τρόπο βιαστικό.
«Έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην χρονική ακολουθία των γεγονότων», είπε και συμπλήρωσε:
«Προβληματίζομαι ότι κάποιος έχει σκηνοθετήσει μία φωτογραφία, την έχει φτιάξει και γράψει με διαφορετικό τρόπο σε μία έκθεση. Αυτό υπάρχει σε μία έκθεση που έχει πάρει ο εφέτης ανακριτής και τη χρησιμοποιεί και δεν ανησυχεί κανένας για να διαπιστώσει το απλό και αυτονόητο».
«Κάποιοι θέλουν να κρύψουν κάτι»
Συνεχίζοντας ο κος Μαντζουράνης κατήγγειλε πως δεν διενεργήθηκαν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις στις σορούς.
«Εάν γινόταν μία τοξικολογική, όλες αυτές οι πραγματογνωμοσύνες θα μπορούσαν να είχαν πάει στην μπάντα. Θα έδειχνε εάν έχει χημικά πάνω τους; Στους πυροσβέστες που πάθανε εγκαύματα και δεν έπαθε τίποτα η στολή τους, δεν έγιναν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Είναι τυχαίο;».
«Και ποια η απάντηση της προϊσταμένης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας; ‘Σιγά τώρα, μου φέρανε καμένα πτώματα’. Από τι πέθανε; Πέθανε από τη σύγκρουση; Από ασφυξία; Από δηλητηρίαση από τοξικά αέρια; Αφού έγινε αυτή η ασυγχώρητη παράλειψη, αφού δεν πήγαν οι ιατροδικαστές στον τόπο του εγκλήματος κι έκαναν όλες τις ενέργειες στο νεκροτομείο στο νοσοκομείο, ενώ έπρεπε να στηθεί προσωρινό νεκροτομείο στον τόπο του δυστυχήματος παρουσία ιατροδικαστή και εισαγγελικών αρχών».
«Έρχεται ο πατέρας Παύλος Ασλανίδης και ζητά άδεια να κάνει εκταφή να δει εάν έχει θάψει το παιδί του ή κάτι άλλο και να κάνει ιστολογικές και τοξικολογικές, αφού δεν έχουν γίνει ιστολογικές και τοξικολογικές, παρά μόνο νεκροψία, νεκροτομή και DNA, και στην ιατροδικαστική έχει έγγραφο που του λέει ότι έχει 3 μέλη που ταυτίζεται το DNA του με του παιδιού και στη σακούλα και στο φέρετρο του δίνουν 10 μέλη».
«Το αδιανόητο είναι ότι το απορρίπτει ο ανακριτής και το συμβούλιο. Αναρωτιέμαι ποιον θα έβλαπτε εάν ένας πατέρας, παρουσία ιατροδικαστή της δημόσιας υπηρεσίας και τεχνικού συμβούλου έκανε εκταφή και έπαιρνε βιολογικό υλικό. Η απάντηση είναι ότι κάποιοι θέλουν να κρύψουν κάτι, αλλιώς θα έκαναν εκταφή όλων», κατέληξε.














































