Θ. Κουραπάς: Ραφήνα Πικέρμι – Συγκλίσεις ή αποκλίσεις;

Ένας απλός παρατηρητής του αυτοδιοικητικού σκηνικού στο χώρο της Ραφήνας και του Πικερμίου σήμερα, μπορεί εύκολα να διακρίνει την ατολμία συγκλίσεων για το πώς θα πορευθούμε την επόμενη τετραετία.

Ενώ τα προβλήματα είναι κοινά και όλες οι λύσεις τους απαιτούν συνεργασίες, από τις μέχρι τώρα εμφανιζόμενες παρατάξεις, αυτό μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται. Παρατηρούμε μόνο Αποκλίσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι στις επόμενες εκλογές η απλή αναλογική επαναφέρει την αρχή της ισότητας της ψήφου για όλους τους πολίτες. Τα παλιότερα εκλογικά συστήματα νόθευαν την ψήφο των πολιτών και οι μικροί σε ποσοστό συνδυασμοί, έχαναν συμβούλους υπέρ της πλειοψηφούσας παράταξης.

Από δω και στο εξής ο καθένας που εκλέγεται, σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση, οφείλει να αποδείξει υπεύθυνα και στην πράξη απέναντι στους πολίτες ότι θα συνεργάζεται για το καλό του τόπου.

Μέχρι σήμερα, χωρίς να θέλω να θίξω κανένα από τους γνωστούς μου εκλεγμένους, η πλειοψηφούσα παράταξη του Δημάρχου με σιγουριά πέρναγε όλες τις προτάσεις της από τα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια χωρίς να μπαίνει στον κόπο των συγκλίσεων.

Από την άλλη, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να δείξουν την διαφορετικότητά τους, φωνασκούσαν με αντιπολιτευτικές κορώνες, χωρίς υποβολή προτάσεων, παρόλο που αν ήταν σε θέση ευθύνης θα έκαναν πιθανώς τα ίδια με την πλειοψηφία.

Για την διεκδίκηση της λύσης ενός προβλήματος απαιτούνται ισχυρές πλειοψηφίες τόσο σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και στα αντιπροσωπευτικά όργανα του Δήμου. Η γνωστή μέθοδος των συνήθως πολιτικών «γνωστών φίλων», που τάχα έχουν λύσεις για όλα, απέδειξε τελικά ότι τα ίδια προβλήματα παραμένουν άλυτα εδώ και σαράντα χρόνια.

Συγκλίσεις και συνεργασίες απαιτούνται σε τοπικό επίπεδο, με τους όμορους Δήμους, με την Περιφέρεια, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακόμη και με την Κυβέρνηση. Αποδείχθηκε την τετραετία που πέρασε, ότι οι συγκλίσεις με τους ανωτέρω έφεραν απτά, θετικά αποτελέσματα.

Στο Αποχετευτικό, στην οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος, στο Αθλητικό Κέντρο, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής Πυρκαγιάς, στην Απόδοση των παραλιών στον Δήμο, στα Δασικά, στην Αστική Συγκοινωνία κλπ.

Σήμερα βλέπουμε ότι διάφοροι υποψήφιοι ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους, προσπαθούν να αποδείξουν ότι έχουν την δύναμη, την γνώση ακόμα και την τόλμη μερικοί, να τα λύσουν αύριο κιόλας.

Άραγε πώς θα πορευθούμε μέχρι τις εκλογές; Τα δεδομένα είναι δύο. Εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με συνεργατική πλειοψηφία που ίσως είναι δύσκολο, ή εκλογή Δημάρχου την δεύτερη Κυριακή. Και στις δύο περιπτώσεις η ανάγκη συνεργασιών είναι απαραίτητο να υπάρχει και μετά τις εκλογές.

Σε αυτό το ενδεχόμενο τι θα κάνουν οι διάφορες εμφανιζόμενες μέχρι σήμερα παρατάξεις;

Θα γίνει προσπάθεια σύγκλισης πριν τις εκλογές όπως για παράδειγμα στις προηγούμενες εκλογές; Θα προχωρήσουν αυτόνομα με σκοπό ένα πιθανό παζάρι θέσεων μετά τις εκλογές;

Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αργά η γρήγορα θα βρεθούν λύσεις, απαιτείται όμως στάση ευθύνης από τώρα, για να προχωρήσουμε μπροστά.

Θανάσης Κουραπάς

* Ο Θανάσης Κουραπάς είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και εργάζεται στο Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.