Θεοδωρίδου: Τα βασικά χαρακτηριστικά της Όμικρον – Παραμένει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Όμικρον όσο και τα νεότερα στοιχεία για την τέταρτη δόση εμβολίου ανέλυσε η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στη χώρα μας.

Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον, η κυρία Θεοδωρίδου ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά της: “Ζούμε ουσιαστικά σε μια περίοδο που οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή ξεφεύγει ο ιός από τα προστατευτικά αντισώματα, όπως και η αυξημένη δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις.

Σε πρόσφατη επιστολή παρουσιάζονται δεδομένα προστασίας έναντι της Όμικρον μετά από νόσηση. Επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από τη χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξη από Covid-19. Η μελέτη έγινε με δεδομένα από την εθνική βάση δεδομένων του Κατάρ και βρέθηκε ότι η φυσική νόσηση από τα στελέχη Άλφα, Βήτα και Δέλτα προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι του στελέχους Όμικρον σε ποσοστό 90%. Αντίθετα η προστασία από τη φυσική νόσηση με Όμικρον ήταν 60%” σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια τόνισε: “Επομένως η φυσική νόσηση και για τις περιπτώσεις των επαναλοιμώξεων προστατεύει από το να μπει κάποιος σε νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά ανεξάρτητα από τις μεταλλάξεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτρομα. Υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να την τροποποιεί όπως η ηλικία, η βαρύτητα της κλινικής νόσου ή υποκείμενα νοσήματα”

Νεότερα για την 4η δόση εμβολίου
Η κυρία Θεοδωρίδου επικαλέστηκε μελέτη από το Ισραήλ σχετικά με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλιο τέσσερις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. “Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, η τέταρτη δόση διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία έναντι των εισαγωγών στο νοσοκομείο. Από πολλές άλλες μελέτες υποστηρίζεται ότι η τρίτη δόση προσφέρει μακρά προστασία κυρίως μέσω των Β και Τ λεμφοκυττάρων, της λεγόμενης κυτταρικής ανοσίας, που μπορεί να αντιμετωπίσει την Όμικρον παρά τη μείωση των αντισωμάτων” σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και συμπλήρωσε:

Εμβολιασμοί

“Επίσης η τρίτη δόση φαίνεται πως υποκαθιστά τα επίπεδα των αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών. Απ’ όλους τονίζεται ότι ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο μέχρι σήμερα με τα εμβόλια και την εξέλιξη των ιών. Υπενθυμίζω τη δήλωση από τον ΠΟΥ 11/2, με ανάλογο μήνυμα και από άλλους διεθνείς φορείς, που λέει ότι η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων με βάση τη σύνθεση του αρχικού στελέχους του ιού, δεν είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπάρχει ομοφωνία ότι απαιτείται παρασκευή νεών εμβολίων με ιδιότητες ευρύτερης προστασίας έναντι και νέων μεταλλάξεων. Στόχος εξαιρετικά δυσχερής με τη δυναμική της εξέλιξης των ιών. Παραμένει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση. Η τέταρτη δόση επιφυλάσσεται για τις ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι”.

 

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.