Θεοδωρίδου: «Το 99% των θανάτων από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους» – Τι είπε για τη μετάλλαξη Δέλτα

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα, 28.06.2021, γίνεται η ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» από τις αρμόδιες Αρχές.

Στην ενημέρωση συμμετέχουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 362 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την Αττική να μην… αφήνει την πρωτιά για ακόμη μια μέρα, καταγράφοντας 187 νέα κρούσματα επί του συνόλου και την Θεσσαλονίκη να έπεται μεν, αλλά με σαφή πτώση, αφού καταγράφει μόλις 15 νέες μολύνσεις

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στην μετάλλαξη Δέλτα, λέγοντας πως ο κορονοϊός «τρέχει» γρηγορότερα από εμάς, μεταφέροντας τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ.

Μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί ως σήμερα 29 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ παγκοσμίως θα επικρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα είναι έως 70% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη», είπε και τόνισε πως θα «χτυπήσει» κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά.

Ανέφερε δε σαν παράδειγμα το Ισραήλ, μια χώρα – πρότυπο σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

«Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις με τα εμβόλια της Pfizer και της Astrazeneca προστατεύει κατά της σοβαρής νόσησης κατά 96% για το πρώτο και κατά 92% για το δεύτερο, αναφορικά πάντα με την μετάλλαξη Δέλτα», συμπλήρωσε.

Για να συνεχίσει: «Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον ΠΟΥ και από όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν».

Σε πειραματική φάση εμβόλια κατά των κορονοϊών – Η ανοσία που προστατεύει από τη Δέλτα
Νέα εμβόλια που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο θα στοχεύουν στη δημιουργία ανοσίας έναντι όλων των κορονοϊών, αποκάλυψε επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα τόνισε πως σε πειραματική φάση βρίσκεται η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Πρόκειται ουσιαστικά, όπως εξήγησε, για τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτά τα εμβόλια για το χτίσιμο ανοσίας έναντι όλων των κορονοϊών.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η ίδια προΐδέασε ότι το τείχος ανοσίας που θα πρέπει να χτιστεί πλέον απαιτεί τον εμβολιασμό του 80% του ενήλικου πληθυσμού.

Τα… στατιστικά των εμβολίων

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως σήμερα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 80.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα κλείσει με πάνω από 100.000 εμβολιασμούς.

Συνολικά έχουν γίνει 8.175.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 4.750.000 πολίτες έχουν κάνει έστω μία δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 45%, ενώ πάνω από 3.650.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 35%.

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.