Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για πανηγύρια: «Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες να χαίρονται καθιστοί»

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να γιορτάζουν… καθιστοί στα πανηγύρια, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος ανέλυσε την πορεία του κορονοϊού εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου.

«Ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να πάνε στο πανηγύρι, αλλά να χαρούν καθιστοί σε ένα τραπέζι και όχι πιασμένοι στον χορό, μαζί με άλλον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας βέβαια πως δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει τους ανθρώπους να πάνε.

Άλλωστε, δεν είναι εύκολο να τηρηθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας λόγω του καλοκαιριού και της χαλαρής διάθεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα μπαρ είναι γεμάτα από κόσμο».

«Η προοπτική είναι να γίνει ο ιός ενδημικός»
Όσον αφορά την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού παγκοσμίως, ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως «είχαμε επιβράδυνση της πανδημίας, απλώς αυτές τις ημέρες, λόγω των συναθροίσεων, θα υπάρξει μια μείωση του ρυθμού επιβράδυνσης».

«Τα μεταλλαγμένα στελέχη δεν προέρχονται από παρθενογένεση, αλλά αποτελούν παραλλαγές του ιού που κυκλοφορεί σήμερα. Το εμβόλιο που θα φτιαχτεί για τις παραλλαγές της Όμικρον, θα πιάνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό και τις νέες παραλλαγές που ίσως προκύψουν», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Επισήμανε ακόμη πως «θα βγουν εμβόλια, όχι φέτος, αλλά μιλάμε για τον επόμενο χρόνο, που θα προσβάλλουν όχι τις μεταλλάξεις, αλλά τις περιοχές του ιού που παραμένουν σταθερές και θα είναι έτσι πιο αποδοτικά», σημειώνοντας πως η προοπτική είναι ο ιός να γίνει ενδημικός.

 

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.