Θλίψη στην Παιανία: Είπαν το τελευταίο αντίο στον πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Κροντήρη

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και κηδεύτηκε σήμερα ο πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Κροντήρης, ιδρυτικός εφημέριος της ιστορικής «Χριστουγέννησης» Παιανίας και για πενήντα χρόνια πρωτοστάτης σε πλήθος πολιτιστικών, παιδαγωγικών και ναοδομικών έργων στα Μεσόγεια Ανατολικής Αττικής.

Γεννήθηκε το φθινόπωρο του 1932 στην Οκτωνιά Ευβοίας και τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο στο Αυλωνάρι. Στα 1950 εγγράφεται στην Ιερατική Σχολή Κορίνθου όπου φοιτά επτά χρόνια. Αρίστευσε στη Βυζαντινή Μουσική κοντά στον επιφανή μουσικοδιδάσκαλο Δημήτρη Παναγιωτόπουλο-Κούρο και θήτευσε ως ιεροψάλτης στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Κύμης και Οσίου Λουκά Αλιβερίου. Ακολούθησε σπουδές Θεολογίας και Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ασχολήθηκε με τη συγγραφή μελετημάτων στην κοινωνιολογία και το οικογενειακό δίκαιο.

Παράλληλα με την εκκλησιαστική του θητεία, διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής των θεολογικών μαθημάτων στα Γυμνάσια Κορωπίου, Σπάτων και Παιανίας.

Το 1962 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Κυρό Ιάκωβο Βαβανάτσο και τοποθετήθηκε Εφημέριος στη νεοϊδρυθεία Ενορία του παλαιού ιστορικού ναού της Παιανίας «Η Γέννηση του Χριστού». Έκτοτε πρωτοστατεί στην εκ βάθρων ανοικοδόμηση του Ενοριακού Ναού στην κτιριακή αποκατάσταση του ονομαστού ναϊδρίου της τουρκοκρατίας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος-«Καμάρθι», στην οικοδομική συντήρηση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναϊκών μηνμείων Αγίου Σπυρίδωνα, Κοίμησης της Θεοτόκου-«Παναγίτσα», Αγίου Γεωργίου-«Σκληπού», Αγίου Νικολάου και Αγίου Σάββα-«Χαλλιδού». Στην περίοδο της εφημεριακής διακονίας του κτίζονται οι ναοί Αγίων Θεοδώρων (Κοιμητηριακός) και Αγίου Νεκταρίου Υμηττού και ιδρύονται δύο ακόμα υποστάσεις – Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και Αγίου Ιωάννη του Ρώσου – στον Ενοριακό Ναό.

Από την 26η Δεκεμβρίου 1963 θεσπίζεται ο ετήσιος παλλαϊκός εορτασμός της περιφοράς της εικόνας «Η Γέννηση του Χριστού» με την επίσημη εκπροσώπηση της ελληνικής πολιτείας και εγκαινιάζεται το ενοριακό κέντρο νεότητας με δραστήρια τμήματα μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, βιβλιοθήκης και αθλοπαιδιών
που πρωταγωνιστούν στα εφηβικά πρωταθλήματα των Μεσογείων.

Το 2004 συνεγάζεται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος για την ίδρυση του Ιστορικού Εκκλησιαστικού Μουσείου «Η Γέννηση του Χριστού», όπου και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια συμμετέχει στη διοργάνωση των Παγκόσμιων Συνεδρίων «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» 2007-2013, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το 2016 εκδίδεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης το αυτοβιογραφικό οδοιπορικό του «Έως υπάρχω – λειμωνάριον εόργων» και ο Μικτός Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Πατριαρχικής Μητρόπολης Πιττσβούργκου Η.Π.Α. εκδίδει το βυζαντινομουσικό έργο του «Απόστολος Παύλος – η Χριστόκλητος μεταστροφή του Σαούλ» κατά την μορφή του ομώνυμου Ορατόριου του Δημητρίου Παναγιωτόπουλου-Κούρου.

Διακρίσεις:

1995. Έπαινος του Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Κυρού Αγαθονίκου
2004. Τιμητική Διάκριση του Δήμου Παιανίας (Επί Δημαρχείας Παρασκευά Παπακωστόπουλου)
2007. Δίπλωμα Τιμής του Α΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός», υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
2013. Δίπλωμα Τιμής του Δ΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός», υπό την Αιγίδα του
Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
2014. Έπαινος του Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικολάου

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης & Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στην Ευρώπη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.