Θρίλερ με την διαδρομή του 68χρονου δρομέα προς τον γκρεμό – Τα τρία αναπάντητα ερωτήματα

Σε θρίλερ εξελίσσεται η τραγωδία στον αγώνα δρόμου στο 4ο Αρχαίο Ασκληπιείο Σκάλας Ναυπάκτου με τις Αρχές αλλά και τους διοργανωτές να προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ γύρω από τις συνθήκες που ώθησαν τον 68χρονο δρομέα στον γκρεμό 150 μέτρων στο περίφημο φαράγγι του Σκα, γεγονός που σε ακαριαίο θάνατο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Τρία είναι τα βασικά σημεία που περιπλέκουν τον γρίφο:

Πρώτον, ο Χριστόφορος Δουραμάνης ήταν έμπειρος δρομέας, με πολλά χιλιόμετρα ορεινών δρόμων στα πόδια του.

Δεύτερον λόγω της καταγωγής του (ήταν από την Πάτρα και είχε τρέξει και πάλι στον αγώνα της Σκάλας Ναυπάκτου) γνώριζε την διαδρομή και τους πιθανούς κινδύνους που ελόχευαν στην περίπτωση που έβγαινε εκτός διαδρομής.

Τρίτον, λίγα μέτρα πριν από το μοιραίο σημείο που φέρεται να έχει βγει εκτός διαδρομής έχει τραβηχτεί φωτογραφία που φαίνεται να προπορεύεται δύο άλλων δρομέων οι οποίοι δεν διαπίστωσαν κάτι παράξενο ούτε είδαν τον Χριστόφορο Δουραμάνη να βγαίνει εκτός διαδρομής.

Πότε λοιπόν βγήκε εκτός διαδρομής ο 68χρονος; Πως ο Χριστόφορος Δουραμάνης βρέθηκε στο κενό; Γιατί έφυγε από την αγωνιστική διαδρομή που ήταν σηματοδοτημένη και κάλυψε περίπου 80 μέτρα που οδηγούσαν στο κενό;

«Το μυαλό μας έχει κολλήσει, ήταν καλός μου φίλος»

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αρχαία διαδρομή προς το Αρχαίο Ασκληπιείο, Δημήτρης Καραχάλιας μίλησε στο ethnos.gr. Ακόμα είναι σοκαρισμένος. Τόνισε πως ήταν προσωπικός φίλος και συναθλητής του Χριστόφορου Δουραμάνη και πως δε μπορεί να εξηγήσει πως ο 68χρονος δρομέας άφησε το αγωνιστικό μονοπάτι διανύοντας 80 μέτρα πριν καταλήξει στον γκρεμό: «Δεν έχουμε κοιμηθεί. Το μυαλό μας έχει κολλήσει. Πάμε να τρελλαθούμε. Δεν πιστεύουμε αυτό που συνέβη στον άνθρωπο μας. Ο Χριστόφορος ήταν άνθρωπος μας. Ημουν προσωπικός φίλος του. Μαζί κανονίζαμε αγώνες, σχεδιάζαμε διαδρομές, κάναμε πλάνα. Είχαμε κοινό χόμπυ το τρέξιμο και τον αθλητισμό. Ηταν πολύ δραστήριος και είχε πολύ μόρφωση πάνω του. Ηταν ο άνθρωπος που αναγέννησε τον ιστορικό σύλλογο Φειδιππίδη. Ηταν ένας ακούραστος δρομέας με αγάπη και μεράκι για τον αθλητισμό και τον στίβο. Έχει δύο υπέροχα αγόρια. Τι να ας πω… Πάω να τρελαθώ…».

«80 μέτρα η διαδρομή από τον γκρεμό»

Οπως τονίζει ο Δημήτρης Καρχάλιας το αγωνιστικό μονοπάτι μπορεί να είναι κακοτράχαλο σε ορισμένα σημεία αλλά σε κανένα σημείο δεν είναι πλάι στον γκρεμό: «Κατ΄αρχήν το μονοπάτι είναι η Αρχαία διαδρομή του Ασκληπιείου. Μου την υπέδειξαν οι ντόπιοι και αρχαιολόγοι και έτσι την αναδείξαμε μέσω του αγώνα δρόμου. Την διαδρομή την χάραξα εγώ. Σε κανένα σημείο η διαδρομή δεν είναι πλάι στον γκρεμό όπως λανθασμένα εννοήθηκε από κάποιους. Η πιο κοντινή απόσταση από το μονοπάτι στον γκρεμό είναι τα 80 μέτρα. Πως και γιατί να διανύσει ο Χριστόφορος αυτά τα 80 μέτρα; Στον αγώνα έτρεξαν άνθρωποι που αγωνίστηκαν πρώτη φορά σε αγώνα δρόμου και τερμάτισαν όλοι. Ακόμα και ο αντιδήμαρχος Ναυπάκτου που έτρεξε πρώτη φορά και με ακατάλληλα παπούτσια τερμάτισε μια χαρά».

«Ακόμα και να έχανε τις αισθήσεις του θα έπεφτε μέσα στη διαδρομή»

Επομένως πως ο έμπειρος δρομέας βρέθηκε στο κενό; Μήπως ζαλίστηκε ή έχασε τον προσανατολισμό του; Ο Δημήτρης Καραχάλιας απαντάει σε αυτό το ενδεχόμενο: «Ακόμα και να ένιωσε κάποια ζαλάδα, ακόμα και να λιποθυμούσε θα έπεφτε μέσα στη διαδρομή. Αντε να έπεφτε 4-5 μέτρα έξω από τη διαδρομή. Θα τον βρίσκαμε άμεσα. Εδώ υπάρχει απόσταση 80 μέτρων που περπάτησε μέχρι τον γκρεμό. Πως κάλυψε αυτά τα 80 μέτρα και μάλιστα εκτός διαδρομής με κακοτράχαλη πρόσβαση;».

«Τον βρήκαν από το καπέλο του»

Οπως είπε ο διοργανωτής του αγώνα Δημήτρης Καραχάλιας ακόμα και η εύρεση της σορού του άτυχου δρομέα έγινε από τύχη όταν ένα μέλος της οργανωτικής επιτροπής Φάνης Αρκουμάνης είδε το καπέλο του στα 20 μέτρα εκτός διαδρομής: «Ο Φάνης Αρκουμάνης εντόπισε το καπέλο του Χριστόφορου. Από το καπέλο μπορέσαμε και εντοπίσαμε το σημείο της πτώσης του. Αν δεν βρίσκαμε το καπέλο του ακόμα και σήμερα θα ψάχναμε διότι είναι πέρα από κάθε λογική αυτό που συνέβη».

ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.