Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021 και περίπου 30 ευρώ από τα συνήθη επίπεδα των τελευταίων ετών έχει υποχωρήσει μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του Ιουνίου η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν νέες μειώσεις στις τιμές λιανικής, οι οποίες και θα ισχύσουν για τον επόμενο “μετεκλογικό μήνα”.
Όσον αφορά στην επιδοματική πολιτική του κράτους η οποία παραμένει -στα χαρτιά- σε ισχύ δεδομένου ότι ο λεγόμενος “μηχανισμός” θα εφαρμόζεται έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό η επόμενη κυβέρνηση να διαθέσει από ελάχιστα έως και καθόλου κονδύλια για όλα τα νοικοκυριά και να επιδοτήσει πλέον μόνο το “κοινωνικό τιμολόγιο”.
Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα τιμών λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος όπως αναμένεται να ανακοινωθούν για τον μήνα Ιούλιο, θα οδηγήσουν σε de facto “απενεργοποίηση” του μηχανισμού μέσω του οποίου δίνονται όλο αυτό το διάστημα οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά.
Άλλωστε, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, ο μηχανισμός έχει σταματήσει να εισπράττει πόρους από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ακριβώς λόγω της υποχώρησης των τιμών.
Με αυτά τα δεδομένα, για τους επόμενους μήνες αναμένονται οι ακόλουθες εξελίξεις:
1. Για τον Ιούλιο, στις 20 Ιουνίου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν νέες μειώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή λιανικής αναμένεται να τείνει προς τα 10-11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τις αποφάσεις για τις επιδοτήσεις θα τις λάβουν οι επόμενοι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος (σ.σ θα είναι από τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης εφόσον φυσικά προκύψει από την κάλπη της 25ης Ιουνίου). Ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα έχουμε επιδοτήσεις πολύ κοντά στο μηδέν και αν δοθούν κάποιοι πόροι αυτοί θα αφορούν στα ευάλωτα νοικοκυριά δηλαδή τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Λόγω του ανταγωνισμού, είναι πιθανό κάποιοι πάροχοι να ανακοινώσουν τελικές τιμές (δηλαδή μαζί με τις εκπτώσεις για τις εμπρόθεσμες πληρωμές) ακόμη και λίγο κάτω από τα 10 λεπτά. Θα χρειαστεί προσοχή από τους καταναλωτές στο να δουν προσεκτικά τους όρους υπό τους οποίους θα διαμορφώνεται αυτή η τιμή. Κυρίως, προσοχή χρειάζεται στο πώς εφαρμόζεται η έκπτωση για τις εμπρόθεσμες πληρωμές (δηλαδή αν η έκπτωση είναι συνεχής ή αν θα δίδεται μόνο για τους πρώτους 2-3 μήνες της σύμβασης.
2. Αύγουστος και Σεπτέμβριος αναμένεται ότι θα κυλήσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ο μηχανισμός θα παραμείνει ενεργός (ακόμη και αν δεν χρησιμοποιηθεί) προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για το ενδεχόμενο απότομης ανόδου των τιμών μέσα στο καλοκαίρι λόγω αύξησης της ζήτησης. Οι τελικές τιμές λιανικής θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσει η κατάσταση στα χρηματιστήρια ενέργειας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αναμένονται “αναταράξεις”.
Από το φθινόπωρο, οι καταναλωτές θα δουν καινούργιες τιμολογιακές προτάσεις. Η “ρήτρα αναπροσαρμογής” δεν αναμένεται να επιστρέψει ως έννοια. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρχουν δύο “οικογένειες” τιμολογίων. Τα κυμαινόμενα -που σημαίνει ότι η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα καθώς θα είναι συνδεδεμένη με το χρηματιστήριο ενέργειας) αλλά και τα σταθερά τα οποία θα προβλέπουν μια ορισμένη τιμή η οποία δεν μεταβάλλεται.
thetoc.gr