Τι είναι η υπερακουσία, το πρόβλημα υγείας της Πηνελόπης Αναστασοπούλου

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν είναι αρκετά γνωστό. Με μια ανάρτηση στο προφίλ της στο Instagram η Πηνελόπη Αναστασοπούλου έκανε γνωστό το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί τον τελευταίο καιρό και πρόκειται για την υπερακουσία. Η ίδια εξήγησε στην ανάρτησή της πώς το αντιμετωπίζει:

“Τις τελευταίες μέρες ζω με υπερακουσία. Δεν ξέρω για πόσο θα βρίσκομαι σ’ αυτή την κατάσταση αλλά αποφάσισα να το αντιμετωπίσω σαν ενός είδους super power…

Με την ευκαιρία θέλω να πω πως επειδή το “πρόβλημα” ή η ασθένεια κάποιου δεν είναι ορατή στα μάτια δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν υποφέρει τα μέγιστα. Συνεπώς, μην κρίνετε πότε κάποιον ελαφρά τη καρδία”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Τι είναι η Υπερακουσία

Με αφορμή την ανάρτηση της ηθοποιού, ψάξαμε και βρήκαμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη πάθηση. Όπως διαβάζουμε στο akoustika.gr, η υπερακουσία ορίζεται ως μια ανωμαλία του αυτιού που δημιουργεί ευαισθησία σε καθημερινούς ήχους με αποτέλεσμα το αίσθημα πόνου και της δυσφορίας.

Τα συμπτώματα είναι

Πόνος ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο αυτιά

Αίσθηση ότι το αυτί σας ‘’δονείται’’

Εάν αισθανθείτε ζάλη ή ασταθής, μπορεί να έχετε αιθουσαία υπερακουσία.

Εάν έχετε εμβοές πολύ πιθανό να πάσχετε από υπερακουσία. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων με εμβοές υποφέρουν και από υπερακουσία. Για αυτά τα άτομα οι εμβοές μπορεί να επιδεινωθούν όταν ακούσουν έναν δυνατό ήχο.

Πώς ενεργοποιείται η υπερακουσία

Η υπερακουσία φαίνεται να εμφανίζεται σε στάδια. Αφού εκτεθεί κάποιος σε ένα δυνατό θόρυβο μπορεί να διαπιστώσει ότι έχει καθημερινό πόνο για κάποιες μέρες ή και εβδομάδες που μπορεί να εμφανίζεται ως πονοκέφαλος, κάψιμο στο κεφάλι , χτύπημα ή σαν να τρυπάει κάτι αιχμηρό το κρανίο του.

Πόσο συχνή είναι

Έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι 9% έως 17% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον θόρυβο. Πολλοί άνθρωποι με υπερακουσία αναπτύσσουν επίσης μια υπερβολική δυσαρέσκεια για συγκεκριμένους ήχους όπως για παράδειγμα το μάσημα – πρόβλημα που ονομάζεται «μισοφωνία». Η «φωνοφοβία» αφορά έναν ακραίο φόβο δυνατό ήχου.

Εάν έχετε απώλεια ακοής, ενδέχεται επίσης μερικές φορές να ακούσετε μια ξαφνική τρομακτική αύξηση της έντασης σε ορισμένους ήχους. Πιθανότατα, έχετε αυτό που είναι γνωστό ως ακουστική πρόσληψη, η οποία διαφέρει από την υπερακουσία και γενικά δεν είναι οδυνηρή.

Αιτίες που την προκαλούν

Ηχορύπανση, που συχνά σχετίζεται με την εργασία
Τραύμα στο κεφάλι
Βλάβη στο ένα ή και στα δύο αυτιά λόγω φαρμάκων ή τοξινών
Μια ιογενής λοίμωξη (παράλυση Bell) που επηρεάζει το εσωτερικό αυτί ή το νεύρο του προσώπου σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ξεκινήστε με μια αξιολόγηση από έναν γιατρό ΩΡΛ για να εντοπίσετε ή να αποκλείσετε ασθένειες που μπορεί να έχουν οδηγήσει σε υπερακουσία. Για τη διάγνωση της υπερακουσίας, μπορούν να ελέγξουν το επίπεδο της έντασης όπου έχετε δυσφορία. Αλλά αυτό θα ήταν μόνο ένα μέρος της αξιολόγησης, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει ένα ιστορικό που αφορά σε φάρμακα, σε ιστορικό έκθεσης σε θόρυβο και σε τυχόν σημάδια διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) ή άγχους και κατάθλιψης.

Θεραπεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως διαβάζουμε – υπάρχει θεραπεία, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με την αιτία της πρόκλησής της. Επίσης, αν έχετε απώλεια ακοής και πάσχετε από υπερακουσία, ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να προγραμματιστεί ειδικά για να σας βοηθήσει. Όλες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να μειώσουν την ένταση των δυνατών θορύβων και να ενισχύσουν πιο ήπιους ήχους για να ταιριάζουν με την απώλεια ακοής σας.

healthstories.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.