Τι είναι το μοτέρ ή μηχανισμός γκαραζόπορτας και ποια η χρήση του

Όλο και περισσότεροι αποφασίζουν την τοποθέτηση μιας γκαραζόπορτας στο γκαράζ, τόσο για λόγους ασφαλείας, αλλά και προστασία του ιδιωτικού τους χώρου. Υπάρχει το ερώτημα το τι είναι το μοτέρ ή μηχανισμός που χάρη σε αυτόν γίνεται η λειτουργία της. Η χρήση του, φυσικά, είναι να ανοίγει και να κλείνει η πόρτα, αλλά και να ασφαλίζει από πιθανούς εισβολείς. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφορετικά είδη, που όμως λειτουργούν με τους ανάλογους μηχανισμούς. Κάθε μοτέρ είναι η “καρδιά” μιας γκαραζόπορτας και ταιριάζει σε διαφορετικούς τύπους, ενώ υπάρχουν πολλά μοντέλα με το ανάλογο κόστος. Παρακάτω θα δείτε τα είδη μοτέρ, τι είναι ο μηχανισμός τους, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και ποιες επιλογές υπάρχουν ώστε να βρείτε αυτό που θα καλύψει τις ανάγκες σας:

Ποιες οι επιλογές για τους τύπους γκαραζόπορτας

Υπάρχουν δύο επιλογές όσον αφορά τους τύπους γκαραζοπορτών. Αρχικά, αποφασίστε εάν θα τοποθετήσετε χειροκίνητη ή αυτόματη. Αναλόγως την περίπτωση, θα μπει και το κατάλληλο μοτέρ. Εάν αποφασίσετε για την χειροκίνητη, λάβετε υπόψιν πως υπάρχει η δυσκολία να την ανοίγετε και κλείνετε συνεχώς, χειροκίνητα με μια λαβή. Αντιθέτως, εάν επιλέξετε την αυτόματη, τα πράγματα είναι πιο λειτουργικά και εύκολα. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση της γίνεται με τηλεχειριστήριο όπου με το πάτημα ενός κουμπιού, άνετα και γρήγορα αποκτάτε πρόσβαση στο γκαράζ σας.

Είδη μοτέρ γκαραζοπορτών και η χρήση τους

Αναλόγως του τύπου της, υπάρχουν και τα μοτέρ γκαραζόπορτας που αφορούν μόνο την συγκεκριμένη κατηγορία. Πιο αναλυτικά, στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά μοτέρ για γκαραζόπορτες με ρολά ασφαλείας, για μονοκόμματες πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω και για συρόμενες πόρτες όπου γίνεται η κύλιση με ροδάκια. Επίσης, υπάρχει η κατηγορία για τις σπαστές όπου τα φύλλα της διπλώνουν, καθώς και εκείνα που έχουν την μορφή πόρτας που ανοίγει κάθετα. Ο κάθε τύπος γκαραζόπορτας διαμορφώνει και το  κόστος του μοτέρ. Όμως, ακόμα και αν επιλέξετε την αυτόματη, υπάρχουν λύσεις για κάθε τσέπη και προϋπολογισμό.

Τι είναι ο μηχανισμός γκαραζόπορτας

Ο μηχανισμός της γκαραζόπορτας είναι ένα μοτέρ, συνήθως τοποθετημένο σε ένα κουτί από ανοξείδωτο χάλυβα και λειτουργεί με έναν οδοντωτό ιμάντα. Τα περισσότερα έχουν αθόρυβη λειτουργία, είναι προστατευμένα από τη φθορά και η ταχύτητα που ανοιγοκλείνουν αρκετά γρήγορη. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από τον τύπο της, δηλαδή εάν γκαραζόπορτα είναι χειροκίνητη ή αυτόματη. Στις αυτόματες, υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Ακόμα και έτσι, έχετε εξασφαλισμένη είσοδο και έξοδο από τον χώρο σας. Επίσης, κυρίως η αυτόματη, παρέχει μεγάλη προστασία από τις διαρρήξεις, ενώ στις χειροκίνητες η γκαραζόπορτα ασφαλίζει στα δύο κάτω μέρη της όταν κλείνει.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά γκαραζοπορτών

Όταν καταλήξετε σε ποιο είδος γκαραζόπορτας θα τοποθετήσετε, σκεφτείτε κάποιους παράγοντες που θα επηρεάσουν την μακροχρόνια λειτουργία της. Το μέγεθος του μηχανισμού, η καλή συντήρηση και η συχνότητα χρήσης επιδρούν στη λειτουργία του. Προς παράδειγμα, μια μεγάλη και βαριά γκαραζόπορτα λειτουργεί διαφορετικά από μια μικρότερη και πιο ελαφριά. Πρέπει το μοτέρ, ανεξαρτήτως περίπτωσης, να είναι καλής ποιότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει και πολύ υψηλό κόστος. Κάντε έρευνα για τις προδιαγραφές, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο και συχνότητα συντήρησης του. Πρόκειται για μια επένδυση που αφορά την ασφάλεια, άνεση και προστασία της οικείας ή επαγγελματικού χώρου σας.

Ο μηχανισμός χρειάζεται τακτικό έλεγχο και συντήρηση για την καλή λειτουργία του. Εάν παρατηρήσετε πως η πόρτα δεν ανοίγει ή κλείνει σωστά, αν το μοτέρ δουλεύει, αλλά αυτή δεν ανταποκρίνεται ή αν το τηλεχειριστήριο δεν δίνει εντολή, καλέστε τον τεχνικό σας άμεσα. Η επισκευή του είναι κανόνας να γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου. Μην επιχειρήσετε να την φτιάξετε μόνοι σας γιατί μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη βλάβη. Παρόλα αυτά, μπορείτε να λαδώνετε τα ροδάκια και τους μεντεσέδες περιστασιακά, ενώ  κάντε έλεγχο κάθε χρόνο και καθαρισμό της πλακέτας του μοτέρ. Όταν δόσετε βάση σε αυτά τα σημεία θα προλάβετε τυχόν προβλήματα και θα εξασφαλίσετε την μακροχρόνια λειτουργία της.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.