Ο σεισμός της περασμένης Πέμπτης με επίκεντρο το Αλιβέρι Ευβοίας και ισχύ 4,4 Ρίχτερ, τα 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αλοννήσου που έγιναν αισθητά μέχρι την Αττική χθες (03/02) αλλά και η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, μπορεί να έχουν προκαλέσει «κοινωνική» – όπως συνηθίζουν να την λένε οι σεισμολόγοι- ανησυχία, ωστόσο οι ίδιοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αττική και πώς οι σεισμοί από αυτές της περιοχές μπορούν να την επηρεάσουν.
Ο σεισμός της Εύβοιας δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος και δεν προκάλεσε ζημιές ούτε στο Αλιβέρι ούτε φυσικά και στην Αττική, η οποία επηρεάστηκε λόγω της εγγύτητας στο επίκεντρο του σεισμού. Το ίδιο ισχύει και για τον χθεσινό σεισμό της Αλοννήσου.
Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Κέντρου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος λέει στο CNN Greece, ότι η Αττική «απειλείται» από σεισμούς που προέρχονται από συγκεκριμένα ρήγματα που την περιτριγυρίζουν.
«Όταν μιλάμε για το μέλλον, ουσιαστικά κάνουμε προβολή του παρελθόντος στο μέλλον», μας λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Κέντρου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «μόνο η μελλοντική έρευνα θα δείξει αν υπάρχουν και άλλα σημαντικά ρήγματα που μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την Αττική».
Τα ρήγματα, στα οποία αναφέρεται ο καθ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος είναι τα εξής:
Το ρήγμα των Αλκυονίδων στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο που το 1981 έδωσε τρεις αλλεπάλληλους σεισμούς ισχύος, 6,7, 6,4 και 6,3 Ρίχτερ.
Βόρεια της Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, με τον τελευταίο ισχυρό σεισμό να καταγράφεται το 1914 και να είναι μεγέθους 6,5 Ρίχτερ.
Το ρήγμα του νότιου Ευβοϊκού, στην περιοχή της Ερέτριας, η οποία το 1874 έδωσε σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ.
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο ρήγματα εντός Αττικής. Το ρήγμα του Ωρωπού που το 1938 έδωσε σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το ρήγμα της Φυλής που το 1999 έδωσε 6 Ρίχτερ σεισμό.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό 5 Ρίχτερ στις Κυκλάδες: «Επιμένει το ρήγμα»
«Σαντορίνη-Αμοργός, φτάσαμε το μέγεθος 5,0 προ ολίγου. Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει , θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Μιλώντας στο MEGA είχε αναφέρει ότι η σεισμική δραστηριότητα γύρω από τη Σαντορίνη και την Αμοργό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«ήταν ένα δύσκολο 48ωρο, κυρίως για τους κατοίκους που έχουν ανησυχία. Η ανησυχία προκύπτει πρωτίστως από τα επιστημονικά δεδομένα, που αυτά ήταν που στήριξαν τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα αντισεισμικής προστασίας».
Συνέχισε λέγοντας πως «οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κατά κύριο λόγο από τη Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό. Οι αποστάσεις από τα επίκεντρα των σεισμών είναι 10 με 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από Σαντορίνη και Αμοργό. Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας. Είναι μία απόσταση ασφαλείας που ακόμα κι αν μεγαλώσουν τα μεγέθη των σεισμών, νομίζω ότι πρέπει να μεγαλώσουν πολύ για να βλάψουν ουσιαστικά τα νησιά».