Τι να φάω;

Τι να φάω; Μια απλή ερώτηση που σήμερα έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη.
Πώς μπορώ να κάνω την υγιεινή διατροφή σταθερή συνήθεια;

Να ακολουθήσω την «παλαιολιθική» (Paleo) δίαιτα ή, καλύτερα, τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων; Μήπως τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών; Την αυστηρή χορτοφαγία; Την κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη;

Ο Bas Kast, συγγραφέας και δημοσιογράφος ειδικευμένος σε επιστημονικά θέματα, βάζει τάξη στο χάος που επικρατεί στις δίαιτες και μας βοηθά να προσανατολιστούμε καλύτερα στη γιγάντια ζούγκλα της διατροφικής πληροφόρησης. Πέρα από μοντέρνες τάσεις και ιδεολογίες, ασχολείται με το τι είναι πραγματικά υγιεινό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος «Η σωματική μου κατάρρευση, που ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι φανταζόμουν, με ανάγκασε να σκεφτώ. Να σκεφτώ πώς είχα ζήσει μέχρι τότε και κυρίως να σκεφτώ τι κατάπινα άκριτα μέχρι τότε […] Βούτηξα στον πολύπλοκο και συγχρόνως γοητευτικό κόσμο της έρευνας για τη διατροφή και την παχυσαρκία, της βιοχημείας του μεταβολισμού, της διατροφολογίας, καθώς και της γεροντολογίας […] Μάζευα τις έρευνες για αυτή τη θεματική σαν μανιακός, σαν να κρεμόταν η ζωή μου από αυτές, πράγμα που ίσχυε εξάλλου κατά κάποιον τρόπο. Μελετούσα τα αποτελέσματα των ερευνών όχι κατά κύριο λόγο από πνευματική περιέργεια, αλλά για καθαρά ζωτικούς λόγους.»

Μετά από την επισκόπηση χιλιάδων διατροφικών μελετών από τη σύγχρονη ιατρική, την έρευνα του μεταβολισμού και την έρευνα της γήρανσης, ο Bas Kast στο βιβλίο του Η Πυξίδα της Διατροφής εξερευνά τον κόσμο της διατροφής και της σχέσης της με τη γήρανση. O Kast συνθέτει μια ενιαία, κατανοητή εικόνα από τα ευρήματα ερευνών σε εργαστήρια, κλινικές, πειράματα αλλά και μέσω της παρατήρησης λαών με μεγάλο προσδόκιμο ζωής.

Δείτε ακόμα:  Δεκεμβριανά του ’44: Ένα μυθιστόρημα ρίχνει φως στη μάχη για την Αθήνα

Στην ουσία, το βιβλίο καταγράφει όλες τις αρχές μιας διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο για τις σοβαρές γεροντικές ασθένειες της εποχής μας και καθυστερεί την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης.

Μη φοβάστε! Η Πυξίδα της Διατροφής δεν θα σας υπαγορεύσει κάποιο αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας το οποίο θα πρέπει να τηρείτε ευλαβικά. Ούτε βέβαια να υπολογίζετε τις θερμίδες ή άλλους πόντους. Το φαγητό είναι και παραμένει απόλαυση!

Αντίθετα, η Πυξίδα της Διατροφής παρουσιάζει τα τρόφιμα τα οποία συστήνεται να καταναλώνετε και εκείνα που καλό είναι να αποφεύγετε. Ξεκινώντας από αυτόν τον βασικό σκελετό μπορείτε μετά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, να κάνετε τα δικά σας πειράματα και τις δικές σας δοκιμές. Με τις πληροφορίες που θα βρείτε συγκεντρωμένες έχετε τα κατάλληλα εφόδια για να δημιουργήσετε τον προσωπικό σας τρόπο διατροφής –σε σοβαρή γνωστική βάση, μακριά από αμφίβολες μόδες και μύθους περί δίαιτας.

Βρείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Παρακάτω θα βρείτε μερικά ακόμα βιβλία που προσφέρουν επιστημονικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να εισαγάγουμε και να διατηρήσουμε διατροφικές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να τρεφόμαστε καλύτερα και να επιτύχουμε το ιδανικό για εμάς βάρος.

Δείτε ακόμα:  Νέοι τίτλοι εκδόσεων Πατάκη

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, διαιτολόγος διατροφολόγος με εξειδίκευση στη διατροφική και ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής, στο βιβλίο του Διατροφική Νοημοσύνη εξηγεί με άμεσο και κατανοητό τρόπο όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν και κατά τη διάρκεια της δίαιτας, ώστε να καταφέρει να υιοθετήσει θετικές διατροφικές συνήθειες και να παραμείνει σταθερός και πιστός σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Βρείτε περισσότερα

Η δίαιτα Ντουκάν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν κάνει πολλές δίαιτες αδυνατίσματος και ακόμη ψάχνουν τον τρόπο να χάσουν τα περιττά κιλά ή να διατηρήσουν το βάρος που με κόπο κατέκτησαν και να ζήσουν άνετα μέσα στο σώμα που θέλουν να έχουν. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται απλές και σαφείς οδηγίες, έτοιμα μενού και νόστιμες συνταγές, για να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η προσπάθειά για απώλεια βάρους.

Και επειδή οι συνταγές ποτέ δεν είναι αρκετές, στο βιβλίο Οι συνταγές της δίαιτας Ντουκάν θα βρείτε πάνω από 350 υπέροχες συνταγές, νόστιμες σάλτσες και μια επιλογή από λαχταριστά επιδόρπια.

Για όσους δεν μπορούν να απαρνηθούν ένα ποτήρι κρασί ή λίγη σοκολάτα, ο Pierre Dukan δημιούργησε μια ήπια εκδοχή της διάσημης δίαιτάς του, εξίσου αποτελεσματική. Η δίαιτα Ντουκάν 2 υπόσχεται να αλλάξει τη σχέση σας με το φαγητό και τις διατροφικές σας συνήθειες, δημιουργώντας «αυτοματισμούς» που θα σας βοηθήσουν να μην ξαναπάρετε βάρος. Επειδή ακριβώς δεν βασίζεται στον υπολογισμό θερμίδων και χάρη στις απλές οδηγίες, στα έτοιμα μενού και στις νόστιμες συνταγές, δεν θα δυσκολευτείτε να χάσετε οριστικά τα περιττά κιλά.

Δείτε ακόμα:  Σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις μας

Βρείτε περισσότερα για τα βιβλία της δίαιτας Ντουκάν

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου και ο Χάρης Παπαδόπουλος στο βιβλίο τους Άλλαξε Σώμα και Ζωή σε 42 μέρες καταθέτουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και προτείνουν ένα ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής. Δίνουν πολύτιμες συμβουλές με στόχο τη συνεργασία νου και σώματος. Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε ένα βιβλίο όλα τα μυστικά διατροφής και ζωής –που εφαρμόζει προσωπικά η Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Βρείτε όλα τα βιβλία των δύο συγγραφέων εδώ.

Βρείτε περισσότερα

Το πρόγραμμα διατροφής Slimmer μπορεί να εφαρμοστεί καθημερινά από όλους. Περιλαμβάνει εύκολες και γρήγορες συνταγές ελληνικής κουζίνας αλλά και κείμενα ψυχολογίας που στοχεύουν στην ενθάρρυνση για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς μας να αποκτήσουμε, αλλά και το σημαντικότερο, να διατηρήσουμε το ιδανικό βάρος.

Βρείτε περισσότερα

Οι Aidan Goggins και Glen Matten στο βιβλίο τους Η δίαιτα Sirt μας αποκαλύπτουν πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις λιποδιαλυτικές δυνάμεις του σώματός μας καταναλώνοντας τροφές που είναι πλούσιες σε συγκεκριμένες φυτοχημικές ουσίες.

Η δίαιτα Sirt υπόσχεται μια μέση απώλεια βάρους 3 κιλών μέσα σε 7 ημέρες –συνυπολογίζοντας την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Βρείτε περισσότερα

Μην ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να ακούμε το σώμα μας και να τηρούμε το πρόγραμμά μας χωρίς να υπερβάλλουμε.

Καλή επιτυχία!