Τι συζητήθηκε στην σύσκεψη για την πυροπροστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα

Ευρεία σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Αυγερινού, με αντικειμενικό σκοπό τη διαφύλαξη και προστασία των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και του οικοσυστήματος. Συμμετέχοντες ήταν ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στ. Τσίρκας, ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα Β. Κυπαρίσσης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Αντιπύραρχος Ι. Ζαμάνης, ο Δασάρχης Καπανδριτίου Δ. Σωτηρόπουλος και εκπρόσωποι του νεοσύστατου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.), που ενσωμάτωσε τον τ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής.

Η εν λόγω σύσκεψη αποτελεί συνέχεια μιας σειράς δράσεων και επισημάνσεων που έχουν γίνει από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αυγερινού, κυρίως προς την Πολιτική Ηγεσία των αρμοδίων Υπουργείων, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τον Υπουργό κ. Χρ. Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό κ. Γ. Αμυρά αντιστοίχως, από τις αρχές του έτους, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για σχεδιασμό και δράσεις Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Χορευτική παράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων για τη Μικρά Ασία & τον Πόντο

Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα έργων αντιπυρικής προστασίας αλλά και γενικότερης διαχείρισης στη συγκεκριμένη περιοχή εντούτοις στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού των ενεργειών πρόληψης και ετοιμότητας από τους συναρμόδιους φορείς προτίθεται, να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο μέσο και ενέργεια στην προστασία του σπάνιου δασικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αυγερινός και υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής έχει προβεί σε ανάλογες επισημάνσεις και συσκέψεις και όλα τα προηγούμενα έτη της θητείας του, με σημαντικά αποτελέσματα, και με σκοπό να αναδειχθούν τα σημαντικά ζητήματα πυροπροστασίας και να αναληφθούν δράσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Δείτε ακόμα:  Δολοφονία στη Ραφήνα: Σήμερα στον Μαραθώνα το τελευταίο “αντίο” στον άτυχο Δημήτρη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έμφαση δόθηκε κυρίως στη λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, τοποθέτησης συστημάτων πυρόσβεσης, εκπόνησης σχεδίου συγκέντρωσης επισκεπτών και εκκένωσης, με την διαμόρφωση οδού διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς εντός του πευκοδάσους. Επίσης, τέθηκε ως άμεση και επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθούν και να χρηματοδοτηθούν έργα και εργασίες μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς με ιδιαίτερη έμφαση στους καθαρισμούς φυτικής βλάστησης, στη συντήρηση πυροσβεστικών υδροστομίων κ.α. από τους αρμόδιους φορείς όπως Δασαρχείο, Δήμος, Πυροσβεστική Υπηρεσία και ΟΦΥΠΕΚΑ.

Δείτε ακόμα:  Βαγγ. Μπουρνούς: "Η βία δεν έχει δικαιολογία. Μόνο αποτροπιασμό, καταδίκη, απομόνωση και απόδοση δικαιοσύνης"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός, κατά τη συζήτηση, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο Σχινιάς είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους και μια σπάνια περιοχή Natura με το παραθαλάσιο πευκοδάσος των κουκουναριών, ένα από τα τρία μοναδικά της Ευρώπης, ένα φυσικό κόσμημα μοναδικού κάλλους. Μέλημά μας είναι να το διαφυλάξουμε και να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί, και αυτό προσπαθούμε κάθε χρόνο σε κοινή γραμμή με τον Περιφερειάρχη μας Γ. Πατούλη και πάντα με την καθοδήγησή του. Επιδιώκουμε στενή συνεργασία, με τους αρμόδιους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για να προωθήσουν δράσεις άμεσης επίλυσης των ζητημάτων που έχουμε επισημάνει και μέσω των σχετικών επιστολών μας, έτσι ώστε να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά κατά τη θερινή περίοδο».