Τι ξημερώνει για το Mega

Με αφορμή την οικονομική κατάσταση του MEGA (Τηλέτυπος Α.Ε.), μας ρωτούν πολλοί αναγνώστες τι προβλέπεται θεσμικά και νομικά να επακολουθήσει, μετά την καταγγελία των δανείων της εταιρείας των κυρίων (Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη), από τις τράπεζες.

Μετά δηλαδή την παρέλευση της προθεσμίας (13/4) και την παραβίαση των όρων που είχαν θέσει εγγράφως οι πιστώτριες τράπεζες.

Δηλαδή να δοθούν από τους μετόχους του MEGA τουλάχιστον 11,25 εκατομμύρια σε κλειστό λογαριασμό, έναντι της αποφασισμένης ομόφωνα αύξησης κεφαλαίου (22,5 εκατ.) και περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στις τράπεζες για τις καθυστερούμενες δόσεις δανείων.

Πλέον οι νόμοι για την αντιμετώπιση των προβληματικών εταιρειών (με μεγάλα χρέη, ελλείμματα και αρνητικά κεφάλαια) που δεν μπορούν (ή δεν θέλουν να βάλουν οι μέτοχοι τα λεφτά τους) να αποπληρώσουν τα χρέη τους έχουν ενισχύσει πολύ αυστηρά την εποπτεία της ΕΚΤ και της ΤτΕ, ώστε να μην υπάρχει ανοχή και αποτελμάτωση των πραγμάτων.

Με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα (δηλαδή των δανείων που εμφανίζουν τουλάχιστον 90 ημέρες καθυστέρηση) υπολογίζεται στο 35,7% και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ύστερα από εκείνο της Κύπρου, 38,7%) και περίπου εξαπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Προσθέτοντας όμως την έννοια των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το ποσοστό διευρύνεται, καθώς προσδιορίζεται από τα τεχνικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority – EBA).

Ετσι τα στοιχεία δείχνουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 45%.

Με την πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της 42/2014, η ΤτΕ υποχρεώνει τις τράπεζες μεταξύ άλλων να της υποβάλλουν αυξημένη πληροφόρηση όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και έχει ήδη ενεργοποιηθεί και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επίσης τροποποιήθηκε ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με τον Ν. 4335/2015 όπου προβλέπονται: επιτάχυνση διαδικασιών στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, επιτάχυνση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και νέος τρόπος κατάταξης των δανειστών έτσι ώστε όσοι έχουν εμπράγματη εξασφάλιση (δηλαδή οι τράπεζες) να έχουν ποσοστό 65% στη διανομή.

Οι εργαζόμενοι… έχουν να μοιράζονται τα ενδεχόμενα ψίχουλα που θα έχουν απομείνει και άλλωστε γι’ αυτό εναρμονίστηκε αναλόγως κι ο πτωχευτικός κώδικας (Ν. 4336/2015), που απλοποιεί τη διαδικασία εξυγίανσης και ειδικής εκκαθάρισης επιχειρήσεων.

Τι μπορεί να κάνουν οι τράπεζες

Τι σημαίνουν όλα τα προηγούμενα; Απλούστατα ότι εάν το τραπεζικό σύστημα και η εποπτεύουσα πανευρωπαϊκή αρχή (ΕΚΤ) και η ΤτΕ ακολουθήσουν τη νομιμότητα, από Δευτέρα οι τράπεζες:

▶ Πρέπει να εγγράψουν στις ζημιές τους (και όχι στο ενεργητικό τους), το ποσό των απλήρωτων δόσεων των δανείων και να μεταφέρουν τα δάνεια του MEGA όπως και του κάθε άλλου εκ των δημοφιλών μπαταξήδων στην κατηγορία των «κόκκινων».

Ακολούθως (και μετά τη βάσανο των νομικών διαδικασιών) πρέπει να κατάσχουν τις κατατεθειμένες ως εγγυήσεις (κατά τη σύναψη των δανείων) μετοχές του MEGA και μετά:

➥ Πρώτον, είτε, να τις παραχωρήσουν σε νέους επενδυτές ή να τις βγάλουν στο σφυρί επίσημα ή ανεπίσημα, παρά την ελάχιστη πλέον αξία τους,

➥ είτε, δεύτερον, οι ίδιες οι τράπεζες να λειτουργήσουν την εταιρεία και το κανάλι (πράγμα απίθανο),

➥ είτε, τρίτον, να προχωρήσουν σε λύση και εκκαθάριση της χρεοκοπημένης εταιρείας (επίσης πράγμα απίθανο, καθώς έτσι χάνουν οριστικά τα λεφτά τους),

➥ είτε, τέταρτον, οι τράπεζες παρά τη ζημιά τους να αφήσουν τα πράγματα σε εκκρεμότητα και τέλμα έως ότου κάποτε κάποιος από τους άλλους πιστωτές ή τους απλήρωτους εργαζομένους προσφύγει στα πτωχευτικά δικαστήρια… προς το άρθρο 99 κ.λπ. (πράγμα που βλέπουμε σε πολλές άλλες περιπτώσεις).

Επομένως και εν όψει της αδειοδότησης των ενημερωτικών, γενικού περιεχομένου καναλιών (επίγειας ελεύθερης ψηφιακής, εθνικής εμβέλειας) που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, πριν γίνουν όλα αυτά τα θλιβερά, είμαστε βέβαιοι ότι κάποιος θα βάλει τα λεφτά σε συνεργασία και με τις τράπεζες και κάποιοι παλιοί μέτοχοι θα χάσουν τον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμού και τα λεφτά τους.

Πηγή: efsyn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.