Τιμές ΣΟΚ προσφέρουν τα «κοράκια» για την αγορά «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων

Σε εξευτελιστικές τιμές ζητάνε τα distress funds να αγοράσουν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια που βρίσκονται στα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, δημιουργώντας πανικό στα τραπεζικά στελέχη.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ependisinews.gr, οι τιμές που προσφέρουν για την συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, που προφανώς δεν έχουν εξασφαλίσεις, κυμαίνονται από 2 έως 5% της αξίας τους. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ δανείου που έχει χορηγηθεί, είναι διατεθειμένα να πληρώσουν από 2 έως 5 ευρώ, διεκδικώντας δηλαδή, εκπτώσεις έως και 98%. Είναι προφανές ότι τα «κοράκια» γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, την ανάγκη εξυγίανσης των ισολογισμών τους και την αγωνία τους για την εξεύρεση ρευστότητας, προσέρχονται στα ραντεβού αποφασισμένα να πληρώσουν όσα λιγότερα μπορούν, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Την ίδια ώρα οι τραπεζίτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πουλήσουν σε αυτές τις τιμές, αφού πέραν της απόλυτης απαξίωσης του χαρτοφυλακίου τους, φοβούνται και τις ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ζητάνε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα τους απαλλάσσει από τυχόν ποινικές ευθύνες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Και αυτό γιατί , όπως υποστηρίζουν, πάνω από 300 τραπεζικά στελέχη διώκονται διότι είτε οι εγγυήσεις που είχαν λάβει ως εξασφάλιση την περίοδο των χορηγήσεων που ενέκριναν προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, σήμερα έχουν καταπέσει είτε γιατί λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών η τράπεζά τους ζημιώθηκε από κάποιες αποφάσεις που έλαβαν σε άλλες περιόδους. « Δεν θα πουληθεί ούτε ένα κόκκινο ή πράσινο δάνειο, αν η κυβέρνηση δεν νομοθετήσει προκειμένου να απαλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών από τυχόν ποινικές ευθύνες..», τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, θέλοντας να τονίζει την δυσκολία του εγχειρήματος της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων σε funds.

Βέβαια οι διοικήσεις των τραπεζών γνωρίζουν ότι για να μπορέσουν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς, να εμφανίσουν κέρδη, να ξανακερδίσουν την χαμένη αξιοπιστία τους και να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια προκειμένου να ρίξουν ξανά χρήμα στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, θα πρέπει να λυθεί άμεσα το σημαντικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Γνωρίζουν επίσης ότι όσο καθυστερεί η λήψη των αποφάσεων, τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα και οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν σε μία κανονικότητα .

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει νομοθετική πράξη που να τους διασφαλίζει, έχουν καταθέσει το δικό τους πλάνο, το plan B όπως το αποκαλούν, που προβλέπει την «παράκαμψη» της απευθείας πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds, μέσω τιτλοποίησης. Για να κάνουν όμως δελεαστικότερο το «πακέτο» για τους υποψήφιους αγοραστές, θα ενσωματώνουν και πράσινα δάνεια με ισχυρές εξασφαλίσεις. Αυτός είναι ο τρόπος που θεωρούν ότι μπορεί να τους δώσει την δυνατότητα να περάσουν τις συμπληγάδες των τυχόν ποινικών ευθυνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση προβληματικών καταναλωτικών δανείων από τον ελληνικό βραχίονα της Citibank στο γνωστό fund Baupost, έγινε με discount της τάξης του 75%. Η Citi για προβληματικό χαρτοφυλάκιο αξίας 350 εκατ. περίπου ευρώ, εισέπραξε 87 εκατ. ευρώ, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ, έλαβε 25 cents.

Σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πωλούνταν στην Πολωνία τα προηγούμενα έτη έναντι 6 με 10% της ονομαστικής τους αξίας. Στην Ουγγαρία για τα κόκκινα στεγαστικά η Deloitte έδωσε τιμές κατά μέσο όρο στο 53,5% της αξίας, ενώ καταναλωτικά που πουλήθηκαν αποτιμήθηκαν στο 12-15% της αξίας τους.

Ανάλογη η εικόνα και σε άλλες χώρες για τις συναλλαγές κόκκινων καταναλωτικών δανείων μεταξύ τραπεζών και funds να κλειδώνουν σε τιμές που αντιστοιχούν, π.χ., στη Ρουμανία σε ποσοστό από 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας του δανείου, στην Τσεχία και την Σλοβακία στο 19-21%, ενώ στην Πολωνία πουλήθηκαν μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής.

Πηγή: ependisinews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.