Timothy’s Family: 6ήμερη Εκδρομή – 28η Οκτωβρίου στους Δρόμους του Κοσμά Αιτωλού & των Αγωνιστών του 1940

1η Ημέρα (23/10): Αθήνα (Νέα Μάκρη) – Κορυτσά : Συγκέντρωση και αναχώρηση το πρωί. Άφιξη στα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής, κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις.

Μετά από την ολιγόλεπτη τελωνιακή διαδικασία Ελλάδος – Αλβανίας μπαίνουμε στην Αλβανία. Η πρώτη πόλη που συναντάμε είναι η Μπιλίστα με 10.000 κατοίκους και σε απόσταση 3 χλμ θα συναντήσουμε την πόλη της Κορυτσάς (Κorce).

Θα δούμε τις παλιές εργατικές κατοικίες σοβιετικού τύπου και τα πανέμορφα αρχοντικά. Θα επισκεφτούμε τον ορθόδοξο μητροπολιτικό ναό που χτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, καθώς το καταπληκτικό μουσείο εθνογραφίας και μεσαιωνικής τέχνης που βρίσκεται κοντά στο Ναό. Θα γοητευτείτε από τις δεκάδες βυζαντινές εικόνες που έχουν συγκεντρωθεί μετά από επιμονή προσπάθεια. Η Κορυτσά παλιά ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλβανίας κλπ. Η πόλη εκτός από σημαντικό εμπορικό αποτελούσε και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής από τον 18ο αιώνα, με πλήθος ελληνικών σχολίων να λειτουργούν σε αυτή. Κατά τον Α” Βαλκανικό πόλεμο (Δεκέμβριος 1912), στην πόλη εισήλθε ο ελληνικός στρατός που αποχώρησε τον Μάρτιο του 1914, παραδίδοντας την στην νεοσυσταθείσα αλβανική χωροφυλακή. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα (24/10): Κορυτσά – Ντριλον – Πόγραδετς – Ελμπασάν – Τίρανα

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το Πόγραδετς (Pogradec), όμορφη παραλίμνια πόλη της λίμνης Οχρίδας. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στον εθνικό δρυμό του Ντριλον όπου θα δούμε την παλιά βίλα του Ενβερ Χοτζα, της λιμνούλες, της ξύλινες γέφυρες, τους κύκνους. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και στον δρόμο μας θα βλέπουμε τον ποταμό Γενούση (Shkumbin). Περνώντας από τις πόλεις Λιμπραζντ και Μαλίκ, άφιξη στο Ελμπασάν. Στο κάστρο της πόλης εκτός από τα τείχη εποχής της τουρκοκρατίας μπορούμε να δούμε και σημάδια από την αρχαία Σκάμπα. Πρόκειται για έναν εμπορικό σταθμό, κτισμένο ονόματι Μάνσιο Σκάμπα, κοντά σε ένα κόμβο δύο κλάδων ενός σημαντικού Ρωμαϊκού δρόμου, της Εγνατίας Οδού, που συνέδεε τις ακτές της Αδριατικής με το Βυζάντιο.Έπειτα αναχωρούμε για την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα. Επίσκεψη – προσκύνημα στον νέο ναό της Αρχιεπισκοπής, ο όποιος είναι αφιερωμένος στην Ανάσταση του Κυρίου. Στη συνέχεια με το λεωφορείο θα περιηγηθούμε στη λεωφόρο και στις κεντρικές πλατιές της πρωτεύουσας, τα υπουργεία, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη (εθνικός Ήρωας). Τελειώνοντας την περιήγηση μας στο κέντρο των Τιράνων θα δούμε την πρωθυπουργική κατοικία και την Ακαδημία καλών τεχνών. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα (25/10): Τίρανα – Κρουγια – Δυρράχιο – Μπεράτι

Μετά το πρωινό φτάνουμε στην παλαιά πρωτεύουσα της Αλβανίας επί Τουρκοκρατίας, την Κρουγια που η ιστορία της συνδέεται στενά με τον Εθνικό Ήρωα Γεώργιο Σκερντέμπεη, ο οποίος για 25 ολόκληρα χρόνια προστάτεψε την ελευθερία και τον Χριστιανισμό της πόλης από την οθωμανική αυτοκρατορία. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι το οποίο περνάει μέσα από το μεσαιωνικό παζάρι μας οδηγεί προς το κάστρο, σύμβολο της πόλης, και στο ιστορικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα της Αλβανίας. Στη συνέχεια αναχωρούμε για το Δυρράχιο (Durrës), κύριο λιμάνι της χώρας και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη, με 200.000 κατοίκους. Η πόλη αποτελούσε αποικία της Κορίνθου και της Κέρκυρας από το 627 πΧ, με την ονομασία Επίδαμνος. Ελεύθερος χρόνος και στη συνέχεια αναχώρηση για το όμορφο Μπεράτι, η βυζαντινή πόλη της χώρας, η πόλη με τα χίλια παράθυρα, η οποία αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Το απόγευμα ελεύθερο χρόνο να γνωρίσουμε την πόλη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα (26/10): Μπεράτι – Μοναστήρι Αγίου Κοσμά – Αυλώνα

Μετά το πρωινό μας ξενάγηση στο κάστρο, την ακρόπολη με το βυζαντινό μουσείο με τις αγιογραφίες του Ονούφριου και την παλιά πόλη με τις ορθόδοξες εκκλησίες όπου θα ξεναγηθούμε στα πανέμορφα σοκάκια της. Στη συνέχεια, περνώντας από τις κεντρικές εμπορικές πόλης τις χώρας, Λουσνια, Φιερι φτάνουμε στην επαρχία Κολικονταση όπου θα επισκεφτούμε το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά. Χρόνος για προσκύνημα. Το μοναστήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο το χτίσανε οι χωρικοί με την άδεια του Αλή Πάσα πριν το 1990 ήταν βυθισμένο στα χώματα που έφερνε ο Άψως ποταμός όταν υπερχείλιζε. Με την έλευση του αρχιεπισκόπου Αναστασίου έχουν γίνει αρκετές εργασίες ώστε να πάρει το μοναστήρι και πάλι την παλιά του μορφή. Το απόγευμα φτάνουμε στην Αυλώνα, το δεύτερο λιμάνι της χώρας μετά το Δυρράχιο. Όμορφη πόλη με πολύ μεγάλη ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια. Είναι παραθαλάσσια πόλη, με 78.000 κατοίκους. Θεωρείται ιστορικής σημασίας πόλη, διότι εκεί έγινε το 1912 η Συνέλευση που διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας και υπήρξε η έδρα της πρώτης Εθνικής Κυβέρνησης υπό τον Ismail Qemali. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα (27/10): Αυλώνα – Χιμάρα – Άγιοι Σαράντα – Βουθρωτό

Μετά το πρωινό μας αναχώρηση για τους Αγίους Σαράντα. Θα περάσουμε από μια πανέμορφη διαδρομή τον εθνικό δρυμό του Λαγαρά, όπως και τα πανέμορφα χωριά του Ιονίου και την πόλη Χιμάρα. Το μεσημέρι φτάνουμε στους Αγίους Σαράντα. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Όγχησμο που άκμασε στους ρωμαϊκούς χρόνους. Καταστράφηκε το 552 μ.Χ. μετά από αλλεπάλληλες επιδρομές των Γότθων. Η σημερινή ονομασία προέρχεται από το βυζαντινό ναό των Αγίων Σαράντα, του οποίου τα ερείπια σώζονται στον λόφο πάνω από την πόλη. Στον περίβολο του ναού λέγεται ότι υπήρχαν 40 εκκλησίες, μία για κάθε μάρτυρα της Σεβαστείας. Ο κεντρικός ναός περιγράφεται από τους ιστορικούς ως πρωτοβυζαντινής τεχνοτροπίας με δύο σειρές κολόνες στο εσωτερικό και αψίδες σε κάθε πλευρά. Το απόγευμα πάμε για επίσκεψη στην αρχαία πόλη του Βουθρωτό του 7º – 6° π.χ. αιώνα, προστατευόμενη από τον διεθνή οργανισμό UNESCO. Μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο με θέατρο από το 3º π.χ. με βασιλική βυζαντινής εποχής του VI αιώνα, αγορά, γυμνάσιο, παλαιοχριστιανικοί βασιλικοί του 6º μ.χ κ.α., είναι κτισμένη πάνω σε χερσόνησο σε πηλώδες λιμάνι στην περιοχή Χαονίας της Κεστρίνης, δίπλα στη διώρυγα Βίβαρι που συνδέει τη λίμνη Βουθρωτού με το στενό της Κέρκυρας. Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και το Βουθρωτό αποτέλεσε ρωμαϊκή αποικία και έδρα χριστιανικής επισκοπής. Επίσκεψη του ιερού του Ασκληπιού μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος, υδροβιότοπο στο κέντρο της λιμνοθάλασσας. Το απόγευμα και ελεύθερος χρόνος στον παραλιακό πεζόδρομο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η Ημέρα (28/10): Άγιοι Σαράντα – Αργυρόκαστρο – Δερβιτσάνη – Βουλιαράτες

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο μας μετά το πρωινό και συνεχίζουμε για το χωριό Βουλιαράτες, όπου θα παραβρεθούμε στις εκδηλώσεις μνήμης των πεσόντων του 1940. Συνεχίζουμε για το κεφαλοχώρι της Δρόπολης, τη Δερβητσάνη, όπου θα ξεναγηθούμε στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ελεύθερος χρόνος. Συνεχίζουμε για Αργυρόκαστρο. Γνωρίζουμε από ψηλά, στο κάστρο της, την ιστορία της πέτρινης πόλης. Το Αργυρόκαστρο αποτελεί από το 2005 Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα, συνθέτουν ένα πλούσιο «ψηφιδωτό» που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων. «Κρεμασμένη» από έναν βράχο, στις πλαγιές της Κοιλάδας του Δρίνου, η μοναδική αρχιτεκτονική του Αργυροκάστρου «δένει» αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς τα παραδοσιακά σπίτια του είναι φτιαγμένα από πέτρα, σαν να πρόκειται για φυσική συνέχεια του τοπίου. Στη συνέχεια αναχωρούμε για τα σύνορα Κακαβιάς και μέσω Ιωαννίνων παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα. Άφιξη το βράδυ με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Η σειρά των επισκέψεων ενδέχεται να τροποποιηθεί, με στόχο την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος.

Αναχώρηση:
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019
6 Ημέρες

Τιμή συμμετοχής κατά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο: 305 €
Τιμή συμμετοχής σε μονόκλινο δωμάτιο: 385 €

Περιλαμβάνονται

 • Μεταφορά των εκδρομέων με πολυτελές ιδιόκτητο κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στην Κορυτσά, στο ξενοδοχείο Hotel Grande Korce 4* με ημιδιατροφή.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στα Τίρανα, στο ξενοδοχείο Hotel Mak Albania 5* με ημιδιατροφή.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στο Μπεράτι, στο ξενοδοχείο Hotel Bleagrita 4* με ημιδιατροφή.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στην Αυλώνα, στο ξενοδοχείο Hotel International Vlora 5* με ημιδιατροφή.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στους Αγίους Σαράντα, στο ξενοδοχείο Hotel Mediterrane Sarande 4* με ημιδιατροφή.
 • Διόδια και check points.
 • Πιστοποιημένος ξεναγός καθ’ όλη τη διάρκεια της Εκδρομής.
 • Ασφαλιστική κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.
 • Αρχηγός, συνοδός της Εταιρείας μας.
 • Φ.Π.Α.

Δεν Περιλαμβάνονται

 • Οι φόροι διαμονής (ειδικό τέλος διανυκτέρευσης), οι οποίοι καταβάλλονται απευθείας από τους συμμετέχοντες στο ξενοδοχείο.
 • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.
 • Επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα κ.α.
 • Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

Timothy’s Family
DREAMS GIVE WINGS TRAVEL
Γραφείο Γενικού Τουρισμού
Ελευθερίου Βενιζέλου 14,
Νέα Μάκρη – 19005
Τηλ: 22940 97576, 22940 92576
Fax: 22940 90327
E-mail: info@timothysfamily.com