Την 23η Ιουλίου 2018 ζούνε καθημερινά οι κάτοικοι του Προβάλινθου

120 σπίτια από τα 166 του εφαπτόμενου με το Μάτι οικισμού του Προβάλινθου παραμένουν καμένα καθώς δεν έχουν και δεν πρόκειται να εκδοθούν άδειες επισκευής.

Το in.gr μίλησε με τον πρόεδρο του οικισμού Προβάλινθος, Δημήτρη Δούνη που κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στην πυρκαγιά του 2018 και μας αποκαλύπτει πως ως και σήμερα όλα σχεδόν τα σπίτια παραμένουν χωρίς αποκατάσταση.

Πόσες οικογένειες ζούνε στον Προβάλινθο κ. Δούνη και τι έχει γίνει με τα σπίτια εκεί;

«Ο οικισμός αποτελείται σήμερα από 500 οικογένειες, ενώ στην έκταση του υπάρχουν 166 κατοικίες, εκ των οποίων οι 120 έχουν κατακαεί από την πυρκαγιά του 2018. Όλες οι κατοικίες είτε διέθεταν νόμιμη άδεια πριν την κατασκευή τους είτε τακτοποιήθηκαν εκ των υστέρων δυνάμει ειδικών διατάξεων.

Υπό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια είναι αδύνατη η επισκευή ακόμη και των κατεστραμμένων κατοικιών μας, αφού δεν μας επιτρέπεται ούτε να εκδώσουμε άδειες επισκευών ούτε και να λάβουμε κρατική αρωγή. Ο τραγέλαφος είναι ότι μετά το πέρας της 5ετιας θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Στον οικισμό του Προβάλινθου αποκαταστάθηκαν και ασφαλτοστρώθηκαν σχεδόν όλοι οι δρόμοι με χρήματα του Υπουργείου Υποδομών σε συνεργασία με Περιφέρεια και Δήμο Μαραθώνα. Να τονίσω εδώ ότι όλοι οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι στους προσωρινά αναρτημένους δασικούς χάρτες χαρακτηρίζονται ως δάσος, ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Ποιο είναι το ιστορικό του οικισμού που εφάπτεται με το Μάτι;

«Ο πυρόπληκτος οικισμός μας «Προβάλινθος» που βρίσκεται μεταξύ Νέου Βουτσά και Αγίας Μαρίνας με πρόσωπο 1300μετρων στην Λ. Μαραθώνος έχει εμβαδό 750 στρέμματα και διαθέτει ήδη από το 1962 πρότυπο ρυμοτομικό σχέδιο με 240 στρέμματα κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων (30% της έκτασης είναι δρόμοι, πλατείες, χώροι αθλοπαιδιών, εκκλησία, πυροσταθμός εθελοντών). Διαθέτει δρόμους πλάτους 12-14 μ. και κοινωφελή δίκτυα, τα οποία από παλαιά διαχειρίζεται και συντηρεί ο Δήμος Μαραθώνα. Το ρυμοτομικό σχέδιο έχει λάβει την με αριθμ. 350/29-2-1969 έγκριση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, ενώ το 2008 ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας πρότεινε την πολεοδόμηση του οικισμού στην βάση του υφιστάμενου ρυμοτομικού σχεδίου».

23 Ιουλίου 2018. Περιγράψτε μας τι ζήσατε εκείνη την εφιαλτική και συνάμα τραγική μέρα του Ιουλίου.

«Φεύγοντας τρομοκρατημένος με τη γυναίκα μου και τα δυο σκυλιά μας, πέρασα να ενημερώσω και τους γείτονες, τους οποίους μόλις τους είχαν επισκεφτεί τα παιδιά τους με τα εγγόνια τους έχοντας προλάβει ερχόμενα από Αγία Παρασκευή να περάσουν το Μάτι προτού κλείσει η Μαραθώνος. Ήθελαν να φύγουν και να επιστρέψουν προς Αγία Παρασκευή από Μαραθώνος και τους απέτρεψα λέγοντας τους ότι είναι αδύνατον να κατευθυνθούν προς τη πλευρά του μετώπου της φωτιάς.

Ευτυχώς με ακολούθησαν με κατεύθυνση προς Νέα Μάκρη. Αν επέστρεφαν θα είχαν οδηγηθεί στον συνωστισμό του Ματιού με ολέθρια αποτελέσματα. Φύγαμε πιστεύοντας ότι όταν επιστρέφαμε δεν θα υπήρχε τίποτα. Ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί γιατί οι ζημιές ήταν μικρές σε σχέση με πάρα πολλούς άλλους γείτονες που καταστράφηκαν τα σπίτια τους ολοσχερώς.

Ο θρήνος για τους γύρω μας μεγάλος και τα ψυχολογικά επακόλουθα δραματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κύριος Απόστολος, συνταξιούχος ναυτικός, με σύζυγο υποβοηθούμενη για να περπατά με Π, εκδιώχθηκε από τις κατασκηνώσεις όπου φιλοξενείτο μετά την πυρκαγιά και αναγκάσθηκε να επιστρέψει στο ημιτελές σπίτι του που επισκευάζει σιγά- σιγά με τις οικονομίες μιας ζωής και τη σύνταξή του.

Όσον αφορά τους νεκρούς οι ψυχές τους τριγυρνούν στον τόπο μας τέσσερα χρόνια μετά ζητώντας ΔΙΚΑΙΩΣΗ».

Ο κ. Δημήτρης Δούνης

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.