Έχει πλούσια γεύση και βελούδινη υφή, σερβίρεται με κρύο νερό και λατρεύεται από μικρούς και μεγάλους. Ο λόγος για το υποβρύχιο ή αλλιώς τη βανίλια.
To Taste Atlas ξεχωρίζει το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό και του αφιερώνει ειδική ανάρτηση στα social media.
Η ιστορία του υποβρύχιου
Το γλυκό πήρε την ονομασία υποβρύχιο επειδή σερβίρεται σε ένα κουτάλι, βυθισμένο σε γυάλινο ποτήρι γεμάτο με κρύο νερό. Σύμφωνα με την παράδοση το γλυκό το εμπνεύστηκε στην Κωνσταντινούπολη ένας Χιώτης ζαχαροπλάστης.
Το ονόμαζαν άσπρο γλυκό και στη συνέχεια έγινε το αγαπημένο κέρασμα στα αρχοντικά σπίτια της Πόλης. Όταν οι Χιώτες, πρόσφυγες πια, επέστρεψαν στο νησί τους, πρόσθεσαν άρωμα μαστίχας. Εξάλλου υπάρχουν πολλές παραλλαγές στη γεύση του υποβρυχίου, όπως μαστίχα, βανίλια, ροζ τριαντάφυλλο, φιστίκι.
We are so connected to the summer season because it brings back vivid childhood memories. 💭 This treat, known as a “submarine” or “ypovrihio,” is served in an ice-cold glass of water with a spoonful of vanilla submerged in it.🥛 #discovergreece
Vid / urbanfoodjunkiegr (IG) pic.twitter.com/vLPRiyf79y
— DiscoverGreece.com (@DiscoverGRcom) July 27, 2024
Ο γαστρονομικός οδηγός χαρακτηρίζει το υποβρύχιο «γλυκιά απόλαυση».
Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Το υποβρύχιο είναι μια παραδοσιακή γλυκιά απόλαυση, που αποτελείται από μια παχιά, αρωματισμένη ζαχαρόπαστα, που συχνά παρασκευάζεται με άρωμα μαστίχας, βανίλιας ή τριαντάφυλλου. Σερβίρεται σε ένα κουτάλι και στη συνέχεια βυθίζεται σε ένα ποτήρι κρύο νερό.
Το κρύο νερό σκληραίνει ελαφρώς την πάστα, καθιστώντας την μαστιχωτή και επιτρέποντάς σας να την φάτε αργά, ενώ απολαμβάνετε τη γλυκιά γεύση. Το υποβρύχιο είναι μια νοσταλγική απόλαυση στην Ελλάδα, που συχνά συνδέεται με παιδικές αναμνήσεις ή καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι απλό αλλά αγαπητό, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός όταν το δροσιστικό κρύο νερό έρχεται σε αντίθεση με τη γλύκα της υποβρύχιας» καραμέλας».
in.gr