Το Φλεβάρη οι μελέτες για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Νέας Μάκρης – Αιγύπτου

Ενα βήμα πριν την ανάθεση των βασικών μελετών που θα κρίνουν την τελική του όδευση και άρα τα τελικά του κόστη βρίσκεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, η πρόοδος του οποίου θα συζητηθεί εκ νέου στα τέλη της εβδομάδας σε μια ακόμη επίσκεψη του Θ. Σκυλακάκη στο Κάιρο.


Η πορεία υλοποίησης της υποθαλάσσιας διασύνδεσης μήκους 954 χλμ, είχε απασχολήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη το Γενάρη στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ που είχε «τρέξει» παράλληλα με τη τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στο Κάιρο, με ένα από τα βασικά πάντα θέματα να αφορά την επικείμενη συμμετοχή της αιγυπτιακής πλευράς στο Gregy.

Δηλαδή να μπει στο σχήμα ως μέτοχος ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς της Αιγύπτου (EETC), όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί το περασμένο Οκτώβρη κατά τη προηγούμενη συνάντηση του Eλληνα υπουργού με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Dr. Mahmoud Esmat.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις με τον EETC προχωρούν, χωρίς ακόμη να έχουν καταλήξει και η πρόοδος της υπόθεσης θα τεθεί προφανώς κατά τη νέα επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει προγραμματιστεί για τις 16 και 17 Φεβρουαρίου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και όπου ίσως να υπάρξει επιτάχυνση των εξελίξεων και ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Ο έλληνας υπουργός που θα βρεθεί στο Κάιρο στο πλαίσιο του ετήσιου Egypt Energy Show – EGYPES 2025, ενός εκ των κορυφαίων φόρουμ διεθνώς για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, με πάνω από 500 εταιρείες και φορείς από την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα έχει μεταξύ των άλλων συναντήσεις με αντικείμενο και τη πρόοδο του Gregy.

Είναι προφανές ότι η μετοχική είσοδος της Αιγύπτου στο έργο, που διατηρεί μια σταθερή στρατηγική σχέση με την Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο, όπως έδειξε και η τριμερής του Ιανουαρίου, όχι μόνο θα αναβαθμίσει το γεωπολιτικό του στίγμα, αλλά και θα στείλει μηνύματα τόσο στο επενδυτικό κοινό όσο και στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση του project.

Πότε θα ανοίξουν οι προσφορές

Στο μέτωπο των βασικών μελετών του έργου, έπειτα από τη παράταση που είχαν ζητήσει οι έξι εταιρείες που είχαν απομείνει στο παιχνίδι, τέσσερις εξ αυτών κατέθεσαν τελικά τις προσφορές τους. Συγκεκριμένα, τέσσερις πρόσφορες υποβλήθηκαν για τις λεγόμενες «μελέτες γραφείου» και τέσσερις για τη τεχνική ανάλυση του έργου.

Το σύνολο και των οκτώ προσφορών θα ανοίξουν μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε ει δυνατόν οι ανάδοχοι να επιλεγούν ακόμη και εντός του μηνός και να ξεκινήσει η μελέτη για την οριστικοποίηση της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγιάλωσης σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Ενδεχομένως η αρχική διαδρομή που ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Νέα Μάκρη Αττικής, με βάθη πάνω από 3.000 χλμ, που παρακάμπτει ευαίσθητες γεωπολιτικά περιοχές και στην οποία δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα αναλυτική απεικόνιση, εφόσον απαιτηθεί να χρειαστεί τροποποιήσεις.

Το seabed mapping, δηλαδή η λεπτομερής αποτύπωσης του βυθού κατά μήκος 954 χλμ στην Αν. Μεσόγειο, είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία, γι’ αυτό και οποιαδήποτε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της θεωρείται παρακινδινευμένο.

Εκτάσεις κοντά στα παράλια
Το άλλο θέμα που «τρέχει» παράλληλα με τα παραπάνω αφορά την εξεύρεση των εκτάσεων κοντά στα παράλια της Μεσογείου, όπου και θα αναπτυχθούν τα αιολικά που θα τροφοδοτήσουν τη διασύνδεση. Σύμφωνα με παλαιότερες διαβεβαιώσεις των αιγυπτιακών αρχών, άπαξ και βρεθούν οι κατάλληλες εκτάσεις, η αδειοδότηση των έργων πρέπει να θεωρείται ζήτημα το πολύ μερικών μηνών.

Επειτα από απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης είχε συμφωνηθεί με την αιγυπτιακή κυβέρνηση η μερίδα του λέοντος από τα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 GW που θα αναπτυχθούν στη χώρα να είναι αιολικά. Δηλαδή από τη συνολική παραγόμενη πράσινη ενέργεια που προβλέπεται να εξάγει η Αίγυπτος προς την Ελλάδα, η αναλογία στο μείγμα να είναι 75% αιολικά και μόνο 25% φωτοβολταϊκά.

Στη χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατάλληλων εκτάσεων στην έρημο καθώς και στην περιοχή του Σουέζ, υψηλού αιολικού δυναμικού και με ταχύτητες ανέμου 10 και 11 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Τέτοια σημεία υπάρχουν άφθονα στη Νότια και τη ΝΔ Αίγυπτο, ωστόσο δεν θα επιλεγούν αυτά, καθώς αναζητούνται περιοχές με καλό αιολικό δυναμικό, αλλά με εγγύτητα στο σημείο προσαιγιάλωσης του καλωδίου. Σε αυτό το φόντο το «σκανάρισμα» των υποψηφίων εκτάσεων εστιάζει κοντά στα παράλια της Β. Αιγύπτου.

euro2day.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.