Το παράδοξο με τα σχολεία: Μικρότερη η ενδοσχολική μετάδοση αλλά υψηλά τα κρούσματα στους κάτω των 17 ετών

Το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων κάτω των 17 ετών επί του συνολικού αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, την ώρα που η πορεία των εμβολιασμών σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι η προσδοκώμενη.

60.000 έφηβοι ηλικίας 12 έως 14 ετών και περισσότεροι από 100.000 έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών έχουν εμβολιαστεί με μια δόση ή προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Συνολικά στην επικράτεια το 24% των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχει λάβει μια δόση εμβολίου.

1 στα 4 κρούσματα στην Ελλάδα αφορά σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, πλέον 1 στα 4 κρούσματα στην Ελλάδα αφορά σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 3.559 κρούσματα κορονοϊού που αφορούσαν στην ηλικία 4 έως 18 ετών, δηλαδή στα παιδιά σχολικής ηλικίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% του συνόλου των νέων μολύνσεων.

Εντούτοις, τα στοιχεία δείχνουν πως η μετάδοση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη από το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, ο αριθμός των θετικών self-test παρέμεινε σταθερός και δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 20 ετών αυξήθηκε 16%

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 20 ετών αυξήθηκε 16%. Κατά τους ειδικούς πρόκειται για απολύτως αναμενόμενη αύξηση που οφείλεται στη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία.

Επιπλέον, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 17 ετών που σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5 των ενεργών νοσηλειών.

Όπως ανέφερε μάλιστα στη τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, όλοι οι δείκτες των διαγνωστικών ελέγχων παρακολουθούνται συστηματικά, συνολικά ανά περιφερειακή ενότητα και ανά ηλικιακή ομάδα και δεδομένα από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους των μαθητών θα ψηφιοποιηθούν σύντομα σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η ίδια αναφέρθηκε μια νέα μεγάλη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύτηκε στο Lancet, που έδειξε ότι η μετάδοση της λοίμωξης μέσα στο σχολικό περιβάλλον ήταν σπάνια, μόλις στο 2% των μαθητών.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το εύρημα ότι το καθημερινό testing των στενών επαφών ήταν εξίσου αποτελεσματικό στο να περιορίσει την ενδοσχολική μετάδοση με την απομάκρυνση των παιδιών για 10 ημέρες.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.