Το ρινικό σπρέι που προστατεύει από τον κορονοϊό και τις νέες μεταλλάξεις

Ένα ρινικό σπρέι γνωστό ως TriSb92 ανέπτυξαν οι επιστήμονες το οποίο έχει αποδειχτεί πως προλαμβάνει αποτελεσματικά τη νόσο που προκαλείται από όλες τις γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Healthstat.gr.

Eιδικότερα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μόριο το οποίο, όταν χορηγείται ρινικά, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου που προκαλείται από όλες τις γνωστές παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Το μόριο μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες, καθώς στοχεύει στην πρόληψη τόσο της μετάδοσης όσο και της εξάπλωσης του ιού. Σε μελέτες σε πειραματόζωα, ένα μόριο γνωστό ως TriSb92, το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, επιβεβαιώθηκε ότι παρέχει αποτελεσματική προστασία κατά της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Το μόριο εντοπίζει μια περιοχή στην πρωτεΐνη spike του κορωνοϊού που είναι κοινή σε όλες τις τρέχουσες παραλλαγές του ιού και αναστέλλει τη λειτουργία της.

«Όταν χορηγείται ρινικά, το μόριο TriSb92 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης και πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε κυτταρικές καλλιέργειες δείχνουν ότι περιλαμβάνει επίσης τις πιο πρόσφατες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των XBB, BF7 και BQ.1.1», εξηγεί η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Anna R. Mäkelä από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Kalle Saksela. Τα ζωικά μοντέλα έχουν επίσης αποδείξει ότι, σε αντίθεση με τις μάσκες προσώπου, το μόριο μπορεί, όταν ψεκάζεται στη μύτη, να αποτρέψει τη μόλυνση ακόμη και μετά από μερικές ώρες έκθεσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μόριο παραμένει πλήρως λειτουργικό σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 18 μήνες, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για χρήση ως ρινικό σπρέι. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο Nature Communications.

Πρόβλεψη μελλοντικών παραλλαγών του ιού
Αν και το χειρότερο στάδιο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται, τουλάχιστον προς το παρόν, πίσω μας, η ρινικά χορηγούμενη προστασία μπορεί να αποτελέσει καθοριστική βοήθεια στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στο μέλλον. «Οι τελευταίες παραλλαγές αποφεύγουν αποτελεσματικά την ανοσολογική προστασία που παρέχουν τόσο τα εμβόλια όσο και η ασθένεια COVID-19, και τα τρέχοντα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της μετάδοσης», λέει η Mäkelä.

Επιπλέον, το ρινικό σπρέι μπορεί να προστατεύσει από σοβαρή ασθένεια τα άτομα που δεν αποκτούν επαρκή ανοσία από τα εμβόλια, όπως τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μόριο θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει κατά των μελλοντικών ζωικών στενών συγγενών του SARS-CoV-2, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν την αιτία εντελώς νέων πανδημιών των κορωνοϊών. «Δεδομένου ότι η περιοχή στην πρωτεΐνη spike του κορωνοϊού που επηρεάζεται από το μόριο TriSb92 έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη σε όλες τις παραλλαγές του ιού που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, μπορεί να είναι αποτελεσματική και κατά μελλοντικών παραλλαγών του SARS-CoV-2», επιβεβαιώνει η Mäkelä.

«Το εύκολα και φθηνά παραγόμενο TriSb92 θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ σημαντική πρώτη γραμμή άμυνας για την ανάσχεση μιας τέτοιας νέας πανδημίας, εν αναμονή της ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής εμβολίων», προσθέτει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνολογία sherpabody που χρησιμοποιήθηκε είναι επίσης εφαρμόσιμη για την πρόληψη πολλών άλλων ιογενών ασθενειών, ιδίως της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος. «Η όλη προσέγγιση απορρέει από μια τεχνική λύση που βασίζεται σε μια πλατφόρμα πρωτεϊνών-δεσμευτών που αναπτύχθηκε στη Φινλανδία, η οποία δεν προοριζόταν αρχικά για την ανάπτυξη ενός αντιιικού φαρμάκου. Παρέχει την ευκαιρία για πολλές άλλες νέες πρωτοβουλίες που βασίζονται στον ακριβή εντοπισμό των νοσούντων κυττάρων ή των παθογόνων μικροοργανισμών στους ασθενείς», λέει η Mäkelä. Στο επόμενο στάδιο, το μόριο πρέπει να δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές, μετά από τις οποίες θα μπορούσε να διατεθεί στο εμπόριο.

Με πληροφορίες από: www.Healhstat.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.