Το βαν που ξεκίνησε από τη Ραφήνα, και κινείται με καύσιμο την αγάπη και την ανθρωπιά

Ένα van που το ρεζερβουάρ του είναι γεμάτο με αγάπη, κινείται στους δρόμους και προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη. Για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του «The Love Van», τη δράση του, αλλά και όλους εκείνους που στηρίζουν έμπρακτα, μίλησε στην Parallaxi ο Λευτέρης Παρασκευάς εκ των εμπνευστών της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας.

«Το Love Van ήταν μία ιδέα που γεννήθηκε μετά τη φωτιά στο Μάτι. Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών βοηθούσα στο μέτωπο που υπήρχε στην Ραφήνα και τότε είχε δημιουργηθεί ένα μεγάλο θέμα, διότι είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ρούχων, φαγητών κ.α, αλλά δεν υπήρχε καμία οργάνωση ώστε να διατεθούν στους ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Ειδικά στο κομμάτι της τροφοδοσίας, θυμάμαι ότι οι Πυροσβέστες έδιναν μάχη καθημερινά για 20 ώρες και δεν είχαν να φάνε. Σκοπός του Love Van τότε ήταν να γίνει ένα κινητό μαγειρείο. Κάτι που όμως δεν έγινε, γιατί για να πάρει άδεια θα έπρεπε να περάσει από επτά υπουργεία. Τότε αφήσαμε το project στην άκρη, μέχρι που ήρθε η στιγμή που ο άνθρωπος που “τρέχει” το Tihio Race, ο Θωμάς Ρούμπας, επιχειρηματίας, προσφέρθηκε και μας αγόρασε το van για να συνεχίσουμε τη δράση μας. Η κατάληξη είναι το van αυτή τη στιγμή να βοηθάει ευπαθείς ομάδες. Μεταφέρει ρούχα και ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να επιβιώσει.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα - Πικέρμι: Δεν ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί - Συνεχίζονται οι αιτήσεις για εγγραφές – επανεγγραφές

Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε καθαρισμούς, σε ένα θέμα που αφορά κάποιο ζώο και γενικότερα στο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή, αυτό που έχουμε βάλει στόχο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είναι να εξοπλίσουμε, όλους εκείνους που αναγκάζονται να κοιμούνται έξω, με κουβέρτες, χειμωνιάτικο ρουχισμό, αλλά και να μπορούμε να τους σιτίσουμε, με τη βοήθεια όλων εκείνων που συμβάλλουν, είτε μέσω χορηγιών, είτε ατομικά, στην προσπάθεια του Love Van». Η επέλαση της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τα lockdown που εφαρμόστηκαν σε διάστημα λίγων μηνών, όπως ήταν φυσικό, αύξησαν κατακόρυφα τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, με τον κ. Παρασκευά να αναφέρει σχετικά: «Έχει ξεφύγει το νούμερο των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια. Στο προηγούμενο lockdown είχαμε βρεθεί στην Φωκίδα, στο Δήμο Δωρίδας, και σιτίζαμε σχεδόν 105 οικογένειες. Τώρα, θα βρεθούμε στο Μοναστηράκι με μία ομάδα εθελοντών οχτώ ατόμων της Αυτοδιαχειριζόμενης Κοινωνικής Κουζίνας που μαγειρεύει κάθε Τρίτη για αστέγους. Θα είμαστε παρέα τους, θα τους βοηθήσουμε στο μαγείρεμα και παράλληλα θα τους παρέχουμε ρούχα».

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια του Love Van; «Πολύς κόσμος μας βοηθάει και μας στηρίζει και αυτό φυσικά μας χαροποιεί. Μόλις δημοσιοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ή μαζεύουμε συγκεκριμένα είδη, μπορώ να πω ότι μέσα σε δύο με τρεις μικρές δράσεις που κάνουμε, καταφέρνουμε να πετύχουμε το σκοπό μας. Επίσης, πολλές εταιρίες στηρίζουν το project μας και ενισχύουν και αυτές την προσπάθεια που γίνεται για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη». Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δράση του The Love Van κατά τη διάρκεια του lockdown: «Το κυριότερο είναι το θέμα της μετακίνησης. Προσπαθούμε και αυτό να το λύσουμε. Η Αστυνομία κατανοεί ότι τα δρομολόγια μας γίνονται για να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας και είναι υποστηρικτική απέναντι μας, αλλά πάντα υπάρχει ο φόβος μην δεχτούμε κάποιο πρόστιμο, μην βρεθούμε μπλεγμένοι κυρίως».

Δείτε ακόμα:  Η τελευταία προειδοποίηση του επιχειρηματία πριν τη δολοφονία του – «Θα με σκοτώσουν σύντομα»

Ο κ. Παρασκευάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όλους εκείνους που στηρίζουν έμπρακτα το project, υπογραμμίζοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συμβολή του και την βοήθεια του, το Tihio Race το οποίο μας πρόσφερε το van. Χωρίς αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί τίποτα από όσα κάνουμε. Επίσης, την οικογένεια της Barilla η οποία μας παρέχει αυτή τη στιγμή ότι χρειαζόμαστε σε ζυμαρικά και μέσω αυτής καταφέρνουμε να σιτίσουμε πάρα πολύ κόσμο, καθώς και το Πρότυπο Κέντρο Τροφίμων. Τέλος, τα καθαριστήρια Drops, που μας δίνουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τα αποθέματα ρούχων και κουβερτών που έχουν παραμείνει στα μαγαζιά τους και τα οποία από την πλευρά μας θα δοθούν όλα σε αστέγους».

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Το "παιχνίδι" που μπορεί να αποβεί μοιραίο!

parallaximag.gr