«Τουρισμός για Όλους»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Βήμα-βήμα η διαδικασία για την αίτηση

Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη του προγράμματος «Τουρισμός για όλους». Πρόκειται για ενίσχυση ύψους 150 ευρώ, η οποία χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις. Η απόφαση για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους», που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ, αναφέρει αναλυτικά τους δικαιούχους για το voucher των 150 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα κυρίως που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, κατόπιν σχετικής τους ηλεκτρονικής αίτησης και επιλογής μέσω κλήρωσης.

Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Ολους» είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα).

Tο Σάββατο 16 Ιουλίου, αναμένεται να ανοίξει σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2022».

Μιλώντας στο Open, ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι το e-voucher των 150 ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο ειδικό πρόγραμμα που «τρέχει» για τη βόρεια Εύβοια -ύψους έως 150 ευρώ- και τη Σάμο -ύψους έως 300 ευρώ- προκειμένου να στηριχθεί στρατηγικά ο εσωτερικός τουρισμός και η τοπική επιχειρηματικότητα ξεχωριστά στις δύο αυτές περιοχές.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αύξηση της αεροπορικής διακίνησης τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019..

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα, οι διεθνείς πτήσεις συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 16% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, πλην της Ελλάδας, η οποία παρουσιάζει αύξηση 1%, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019. «Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Είναι το επιστέγασμα της συλλογικής δουλειάς και της σωστής προετοιμασίας που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Τουρισμού, που πραγματοποιηθεί τριήμερη περιοδεία και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, αναφέρθηκε επίσης στον μεγάλο στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και τους δώδεκα μήνες τον χρόνο, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι η επόμενη καμπάνια για τον βιώσιμο τουρισμό -που αποτελεί, όπως επισήμανε, τη νέα ισχυρή τάση στο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως- θα ξεκινήσει από την ορεινή Κρήτη.

«Η Κρήτη έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, φέρνοντας ως παράδειγμα τις επιδόσεις από τις τουριστικές αφίξεις στην πόλη του Ηρακλείου, οι οποίες τον Ιούνιο ξεπέρασαν -όπως είπε- το μισό εκατομμύριο. «Τον Ιούνιο, οι αφίξεις στο Ηράκλειο άγγιξαν τις 597.800, με τις αφίξεις από τη Γερμανία να καταγράφουν αύξηση 14,16%, από τη Μ. Βρετανία αύξηση 14,17% και από την Αυστρία αύξηση 26% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.Βάσει των τελευταίων στοιχείων, φθάνουν κάθε ημέρα, εδώ, 16.000 ταξιδιώτες, αριθμός που αυξάνει στις 27.000 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν ένα γήπεδο που έρχεται καθημερινά μόνο στο Ηράκλειο, εάν επιχειρούσαμε να κάνουμε τον παραλληλισμό αυτόν. Και καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνουν τα μεγέθη αυτά για την οικονομία, τον επιχειρηματικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή. Έτσι ισοσκελίζουμε και τις απώλειες από τη ρωσική τουριστική αγορά. Και χαίρομαι, πραγματικά, που βλέπω γεμάτα μαγαζιά στην περιοδεία μου στην Κρήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εναλλακτικών προορισμών της χώρας μας και στις προσπάθειες που έχουν γίνει, όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να «φωτιστούν» όσο το δυνατόν περισσότεροι μη δημοφιλείς -μέχρι σήμερα- προορισμοί ανά την Ελλάδα. «Κοιτάξτε, το brand Ελλάδα.Το brand Ελλάδα είναι ισχυρό, γιατί δουλέψαμε σκληρά όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Και το μέρισμα από το τουριστικό μας προϊόν έρχεται, αυτή τη στιγμή, να επιστραφεί στη μέση ελληνική οικογένεια», τόνισε.

Ειδική μέριμνα

Ωστόσο, ειδικά για ΑμεΑ που κληρώνονται ως δικαιούχοι, καθώς και για κληρωθέντες δικαιούχους με τέκνα ΑμεΑ, η οικονομική διευκόλυνση ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στη σχετική απόφαση δεν γίνεται αναφορά στο πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα. Σύμφωνα, όμως, με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η διαδικτυακή πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει είτε αύριο Παρασκευή το Σάββατο 16 Ιουλίου.

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι 21 Ιουλίου 2022, όταν θα κλείσει και η πλατφόρμα.

Τουρισμός για όλους: Ποιους αφορά

Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Ολους» είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια της παρούσας (ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα).

Για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ήτοι για το «Τουρισμός για Ολους 2022», δυνητικοί δικαιούχοι είναι όσοι έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 και το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημά τους εμπίπτει στα οριζόμενα εισοδηματικά κριτήρια:

* Εως 16.000 ευρώ ατομικό εισόδημα

* Εως 28.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα

* Εως 29.500 ευρώ οικογένεια με 1 παιδί

* Εως 31.000 ευρώ οικογένεια με 2 παιδιά

* Εως 33.000 ευρώ οικογένεια με 3 παιδιά

* Εως 38.000 ευρώ για τους πολύτεκνους

Για μονογονεϊκές οικογένειες ισχύουν τα εξής:

* Εως 17.500 ευρώ με 1 παιδί

* Εως 19.000 ευρώ με 2 παιδιά

* Εως 21.000 ευρώ με 3 παιδιά

* Εως 26.000 ευρώ για τις πολύτεκνες

Να σημειωθεί ότι ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή. Στο ως άνω εισόδημα δεν προσμετράται τυχόν επίδομα αναπηρίας του δικαιούχου ή των εξαρτώμενων από αυτόν μελών, το οποίο απαλλάσσεται του φόρου.

Τουρισμός για όλους: Αιτήσεις

Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται αίτηση, η οποία υποβάλλεται από τους δυνητικούς δικαιούχους μέσω ειδικής εφαρμογής προσβάσιμης στην ενιαία ψηφιακή πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) μέσω του vouchers.gov.gr.

Για την υποβολή απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση των δυνητικών δικαιούχων με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

Τα εισοδηματικά κριτήρια
Οικογενειακή κατάσταση Ατομικό εισόδημα* Οικογενειακό εισόδημα**
Χωρίς τέκνα 16.000 28.000
Με 1 τέκνο 17.500 29.500
Με 2 τέκνα 19.000 31.000
Με 3 τέκνα 21.000 33.000
Πολύτεκνοι 26.000 38.000

*Μονογονεϊκές οικογένειες

**Εγγαμοι και Σύμφωνο Συμβίωσης

elefterostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.