Τραγέλαφος στο Κορωπί: Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα!

Τραγέλαφος στο Κορωπί: Θα πληρώνει μίσθωμα 250.000 ευρώ για κτίριο «αγνώστου ιδιοκτήτη» (αδήλωτο στο Κτηματολόγιο), για το οποίο μπορεί το Δημόσιο να προβάλει δικαιώματα κυριότητας ● Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου ρίχνει τις ευθύνες στο κτηματολογικό γραφείο του Κορωπίου για την ταλαιπωρία των πολιτών με τους δασωμένους αγρούς στον Δήμο Λαυρεωτικής ● Οργισμένη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων

Aκίνητο που είναι κτηματολογικά «αρρύθμιστο» και υπάγεται στην κατηγορία των «αγνώστου ιδιοκτήτη» μισθώνει η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο για να στεγάσει το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί! Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει ήδη αποφασίσει τη μίσθωση του ακινήτου και μάλιστα με μίσθωμα που αγγίζει τα 250.000 ευρώ ετησίως. Παραμένει όμως άγνωστο, εάν αξιολόγησε το θέμα της κτηματολογικής εκκρεμότητας – αν και αυτό θα ήταν προφανώς εύκολο για έναν φορέα που είναι αρμόδιος για να λύσει το κουβάρι που πλέκεται τα τελευταία χρόνια γύρω από το ξεκαθάρισμα εκατομμυρίων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το όλο θέμα όμως αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, καθώς στα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας. Με άλλα λόγια, μπορεί να έρθουν έτσι τα πράγματα και να αποδειχθεί ότι το Δημόσιο μισθώνει με σημαντικό μίσθωμα ένα κτίριο το οποίο όμως του ανήκει!

Κίνδυνοι

Με το θέμα των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» η «Εφ.Συν.» έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν. Ένα ακίνητο βρίσκεται σε τέτοιο καθεστώς από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του δεν ήρθε να το δηλώσει στο Κτηματολόγιο ή δεν κατάφερε να πείσει μέσω της δήλωσής του ότι του ανήκει. Γράφαμε στις 14/5/2021 («Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες») ότι «εκατομμύρια ακίνητα κινδυνεύουν να βρεθούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλά η κυβέρνηση, που βρήκε χρήματα για τις “λίστες Πέτσα”, δεν οργανώνει μια σοβαρή ενημερωτική καμπάνια ώστε να απευθυνθεί στο κοινό και ειδικά στους κατοίκους εξωτερικού ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των δηλώσεων».

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, στις κτηματογραφήσεις των μεγάλων πόλεων είχαν ήδη εντοπισθεί 170.000 τέτοια ακίνητα εκ των οποίων 15.000 έχουν ήδη περάσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Δύο μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2021, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έφερε νομοσχέδιο με στόχο να επισπεύσει τις διαδικασίες και να διευκολύνει, υποτίθεται, τους ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων. Άρθρο του νομοσχεδίου εκείνου προέβλεπε ότι εάν ο διεκδικητής τέτοιου ακινήτου ζητά να διορθωθεί ως «πρόδηλο σφάλμα», το Δημόσιο έχει ασφυκτικές προθεσμίες για να απαντήσει και «τεκμαίρεται ότι συναινεί» στη διόρθωση εάν δεν στείλει αρνητική απάντηση εντός 60 ημερών.

Παρά ταύτα, φαίνεται ότι η εκκρεμότητα όχι απλώς παραμένει, αλλά έρχεται το ίδιο το Κτηματολόγιο να κάνει τα «στραβά μάτια», μισθώνοντας ένα κτίριο αυτής της κατηγορίας. Η Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία μίσθωσης δεκάδων κτιρίων ανά τη χώρα καθώς, όπου οριστικοποιούνται οι κτηματολογικές εγγραφές, κλείνουν τα Υποθηκοφυλακεία και αντικαθίστανται από Κτηματολογικά Γραφεία. Το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής είναι μια από τις μεγαλύτερες μονάδες που δημιουργούνται, καθώς θα καλύπτει μια τεράστια περιοχή με έντονη οικιστική ανάπτυξη που απλώνεται παραλιακά ανάμεσα στη Βάρη και τη Νέα Μάκρη, ενώ μεσογειακά φθάνει μέχρι το Χαλάνδρι. Ειδικά για την περιοχή της Λαυρεωτικής η κατάσταση χαρακτηρίζεται χαώδης, καθώς εκεί το Κτηματολόγιο δεν έχει προχωρήσει και ο κυκεώνας υποχρεώνει συχνά ιδιοκτήτες να αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους μέσω των Πολιτικών Γραφείων βουλευτών.

Σαν για να επιβεβαιώσει αυτή την «κατόπιν ενεργειών μου» διαδικασία, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής (Ν.Δ.) Βασίλης Οικονόμου εξέδωσε χθες ανακοίνωση που συνοδευόταν από φωτογραφία του με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Εκεί ανέφερε ότι έπειτα από σύσκεψη, «δρομολογήθηκε το τέλος στις οχλήσεις του Κτηματολογίου προς τους πολίτες λόγω μη εφαρμογής του νόμου για τους δασωμένους αγρούς στον Δήμο Λαυρεωτικής και ειδικά στον πρώην Δήμο Κερατέας». Ο κ. Οικονόμου υπενθύμιζε τον νόμο 4915 που ψηφίστηκε πρόσφατα, βάσει του οποίου το Δημόσιο δε θεμελιώνει δικαιώματα σε εκτάσεις που είναι σήμερα δασωμένες, αλλά σε αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 εμφανίζονταν αγροτικές. Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό, αλλά χαρακτήρισε «πληγή που χάσκει ορθάνοικτη» το Κτηματολογικό Γραφείο Κορωπίου «με την αφάνταστη ταλαιπωρία των πολιτών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων». Ο βουλευτής ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκαν «μέτρα άμεσης αλλαγής των υπευθύνων για αυτές τις τραγικές εικόνες ταλαιπωρίας των πολιτών τους τελευταίους μήνες».

Στελέχωση

Η ανακοίνωση του βουλευτή Οικονόμου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ). Το Σωματείο ξεκαθαρίζει τι ακριβώς ισχύει για τους δασωμένους αγρούς, αλλά απαντά ευθέως για το Κτηματολογικό Γραφείο (Κ.Γ.) Αττικής με έδρα το Κορωπί, ρίχνοντας ευθύνες στην κυβέρνηση που, αντί να προχωρήσει στη στελέχωση των υπηρεσιών, επέλεξε να συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με ΤΕΕ και δικηγορικούς συλλόγους. Το ΣΕΚΤ καταγγέλλει ότι για το συγκεκριμένο Κ.Γ. υπήρξε συμφωνία για την απασχόληση 10 δικηγόρων που θα παρέδιδαν 200 πράξεις ανά τριήμερο. Αντί αυτού, όμως, ανέλαβαν καθήκοντα πέντε δικηγόροι που «δεν έχουν παραδώσει ούτε μία πράξη», λόγω δυσκολιών που εμφανίζονται στα συμβόλαια.

Επισημαίνει ακόμη ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, φεύγουν υπάλληλοι από το Κ.Γ. Αττικής για να στελεχώσουν το Κ.Γ. Αθηνών, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει (σ.σ. και να γίνουν τα απαραίτητα πανηγυρικά εγκαίνια). Το σωματείο κατηγορεί τον βουλευτή ότι η τοποθέτησή του «αποτελεί και εκβιασμό προς τους υπαλλήλους του Ελληνικού Κτηματολογίου, να παρανομήσουν για να μην καρατομηθούν».

efsyn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.