Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιοι θα βρεθούν στη “λίστα προτεραιότητας” στην Ελλάδα για νέο τσίμπημα

Το θέμα της τρίτης δόσης εμβολίου βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων των επιστημόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η πρόεδρος της οποίας μίλησε στο Sputnik για το τρίτο “τσίμπημα”.

Με τη χώρα να προσπαθεί να χτίσει το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας και τη μετάλλαξη Δέλτα να «θερίζει» επιβαρύνοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία, η συζήτηση περί τρίτης δόσης εμβολίου έχει ήδη ανοίξει.

Όχι τυχαία. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι επικίνδυνη και υπάρχει μεγάλος φόβος ότι μπορεί να πέσει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως σημειώνεται ήδη στο Ισραήλ που αποτέλεσε παράδειγμα γρήγορου εμβολιασμού, αλλά οι μετρήσεις του εμβολίου της Pfizer δείχνουν πλέον ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι στο 39%.

Ποιοι θα προηγηθούν για την 3η δόση εμβολίου στην Ελλάδα

Η συζήτηση περί τρίτης δόσης στην Ελλάδα προς το παρόν κρίνεται πρώιμη και όπως δήλωσε στο Sputnik η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση «θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο».

Η τρίτη δόση θα γίνει, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου, «μετά τον Σεπτέμβριο και με σειρά ανάλογα με το ποιοι μπορεί να μην είναι προστατευμένοι με τα εμβόλια και την ανοσία. Δηλαδή τα άτομα τα οποία είναι ανοσοκατασταλμένα ή οι μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν απαντήσει με παραγωγή αντισωμάτων όπως τα νεότερα άτομα, αλλά κυρίως τα ευάλωτα, τα ανοσοκατασταλμένα ή με νοσήματα που κάνουν τα ανοσοκατασταλμένα».

Στη «λίστα προτεραιότητας» για τρίτη δόση εμβολίου βρίσκονται και οι υγειονομικοί και όπως είπε η κα Θεοδωρίδου «είναι μέσα στις ομάδες αυτές».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο ως προς τον χρόνο που θα γίνει η τρίτη δόση, θα έχουν τα αποτελέσματα των μελετών για τα αντισώματα.

Θα γίνει «ανάλογα και με τι θα δείξουν και οι μελέτες για τα αντισώματα» σημείωσε και επισήμανε ότι η συζήτηση για την τρίτη δόση θα ανοίξει από τον Σεπτέμβριο και μετά.

«Δεν έχει συμπληρωθεί εξάμηνο από τη εφαρμογή του εμβολίου. Για λίγους έχει συμπληρωθεί» κατέληξε.

Άγνωστο προς το παρόν με ποια εμβόλια θα γίνει η 3η δόση

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Sputnik είπε ότι η συζήτηση για την τρίτη δόση δεν είναι πρώιμη θέτοντας κυρίως το πρακτικό του ζητήματος, δηλαδή την οργάνωση μιας ακόμη δόσης ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη και δεύτερη.

«Δεν είναι νωρίς να συζητάμε για τρίτη δόση εμβολίου, κάπου εδώ θα πρέπει να γίνει. Αυτοί που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, αν υποτίθεται ότι πρέπει να εμβολιαστούν μετά από έξι μήνες, πάνω κάτω φτάνει ο καιρός (σ.σ. να κάνουν την τρίτη δόση). Επίσης όπως αντιλαμβάνεστε θα αποτελέσει ένα μεγάλο θέμα διαδικαστικό, διότι στις δύο δόσεις να προστεθεί και μία τρίτη έχει αρκετή εργασία όλο αυτό» τόνισε.

Στο ερώτημα εάν η τρίτη δόση θα γίνει με εμβόλια τύπου mRNA ή και με αδενοϊό όπως της AstraZeneca, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής «δεν το ξέρουμε, δεν υπάρχει σχετική οδηγία».

sputniknews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.