Τρίτη δόση: Τι γίνεται με τα ραντεβού για Pfizer και Moderna

Με την τρίτη δόση εμβολίου, τη λεγόμενη αναμνηστική, στους 3 μήνες, ξύπνησαν σήμερα οι Ελληνες. Η κυβέρνηση προέτρεψε και η Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε την απόφαση. Οπότε μοιραία σήμερα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στο emvolio.gov.gr.

Τα δεδομένα είναι απλά, καθώς πολίτες που ήταν πρόθυμοι να κάνουν τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου πηγαίνουν και για την τρίτη δόση.

Στο emvolio.gov.gr οι πολίτες μπορούν να διαλέψουν ποιο θα είναι το τρίτο εμβόλιο που θα κάνουν.

Πολλά Pfizer – Λίγα Moderna

Έχουν επιλογή κυρίως για το Pfizer, αλλά υπάρχουν και ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα που κάνουν το Moderna.

Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 7.682 νέα κρούσματα - 12 νέοι θάνατοι και 97 οι διασωληνωμένοι

Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet είναι τα συμπεράσματα των ερευνητών του προγράμματος Cov-Boost, στα αρχικά ευρήματα της οποίας είχε βασιστεί και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων το Σεπτέμβριο.

Μετά από τη χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλια διαφόρων εταιρειών σε σχεδόν 3.000 εθελοντές, δύο με τρεις μήνες μετά από τη δεύτερη δόση, προέκυψε σημαντική αύξηση τόσο των αντισωμάτων όσο και των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων.

Δείτε ακόμα:  Στις φυλακές Κορυδαλλού κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών για να πάρουν κατάθεση από την Πισπιρίγκου

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η χορήγηση ενισχυτικής δόσης με το σκεύασμα της Pfizer μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αυξάνει τα αντισώματα κατά 25 φορές έναν μήνα αργότερα. Τρίτη δόση με Pfizer μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυξάνει τα αντισώματα κατά οκτώ φορές.

Η πιο δυνατή αντίδραση προκύπτει με τη χορήγηση τρίτης δόσης με το εμβόλιο της Moderna μετά από δύο δόσεις του AstraZeneca, καθώς τα αντισώματα αυξάνονται κατά 32 φορές. Ενισχυτική δόση με Moderna μετά από δύο δόσεις Pfizer προκαλεί αύξηση αντισωμάτων στον οργανισμό κατά 11 φορές.

Δείτε ακόμα:  Λήστεψαν βιοτεχνία και άρπαξαν και τον ιδιοκτήτη! Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας

Επιλογή εμβολίου

Σήμερα στο emvolio.gov.gr δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο εμφανίζονται και τα εμβόλια. Δηλαδή ο πολίτης διαλέγει ποιο εμβόλιο θα κάνει. Βέβαια τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα κάνουν Pfizer και λίγα είναι αυτά που έχουν το εμβόλιο της Moderna.

Περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού και πιο σύντομα (για όσους βιάζονται) υπάρχουν στα εμβολιαστικά κέντρα στη Δυτική Αττική. Με την αλλαγή του ταχυδρομικού κώδικα μπορείτε να δείτε τα εμβολιαστικά κέντρα και τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα δίνουν ραντεβού για τη νέα χρονιά για αναμνηστική δόση.

ieidiseis.gr