Τρίτο «όχι» στην αποφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου – Στη φυλακή για άλλους έξι μήνες

Για τρίτη φορά το δικαστικό συμβούλιο είπε «όχι» στην αποφυλάκιση υπό όρους του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για αυθαίρετη προφυλάκιση, υποστηρίζοντας ότι εκλείπουν όλοι οι λόγοι για να παραμείνει στη φυλακή.

Μάλιστα, καταγγέλλει ότι παραποιήθηκε από τις Αρχές η απάντηση που είχε δώσει απολογούμενος όταν ερωτήθηκε από τον ανακριτή εάν διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος προερχόμενο από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου που απεστάλη από τον Γιάννο Παπαντωνίου έχει ως εξής:

«Στις 18/10/2019, ανακοινώθηκε απορριπτική απόφαση των δικαστικών Αρχών, για τρίτη συνεχή φορά, στο αίτημα για τον τερματισμό της αυθαίρετης προφυλάκισής μου. Οι λόγοι που είχαν προβληθεί στις δύο προηγούμενες αποφάσεις είχαν καταρρεύσει. Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές Αρχές είχαν πλήρως αποδομηθεί. Στο κείμενο της τελευταίας απόφασης εγκαταλείφθηκε ο ισχυρισμός ότι δήθεν είμαι “ύποπτος φυγής”.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός, εμβόλια: Το χρονοδιάγραμμα για το πόσα θα λάβει η Ελλάδα

Η πιθανότητα τέλεσης νέων αδικημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχτεί εφόσον δεν κατέχω σήμερα δημόσιο αξίωμα. Για να ξεπεράσει αυτό το αδιέξοδο, η νέα απορριπτική απόφαση κατέφυγε σε ένα ψέμα: Παραποίησε ένορκη κατάθεσή μου καταγεγραμμένη στην απολογία μου κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας (σελ. 962). Στην απολογία μου αναφέρονται τα εξής:

“Ερώτηση: Εκτός από τους λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί στην ανάκριση, διαθέτετε οπουδήποτε στον κόσμο οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν;

Δείτε ακόμα:  Τριπλή ένεση ρευστότητας για πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά

Απάντηση: Εγώ, κατηγορητικά όχι, ούτε η σύζυγός μου”.

Στο κείμενο της απορριπτικής απόφασης (σελ. 38 της εισαγγελικής πρότασης) η ένορκη αυτή κατάθεση παραποιήθηκε ως εξής:

“(Δεν) μπορεί να κριθεί πειστική η θέση του (κατηγορουμένου) ότι δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του».

Το κατηγορηματικό «όχι» μεταφράστηκε σε «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι”!

Η απόφαση κατέληξε στο ότι ο τερματισμός της προφυλάκισης επιτρέπει «τη συνέχιση του (τελεσθέντος) αδικήματος μέσω μη εισέτι γνωστών λογαριασμών που ήδη διαθέτει.

Δείτε ακόμα:  Lockdown: «Κλειδώνει» εισήγηση για click away και click in shop - Πιέσεις για άμεση εφαρμογή

Με την παραποίηση της ένορκης κατάθεσης κατασκευάστηκε ο μύθος της δήθεν ύπαρξης άλλων “μη εισέτι γνωστών λογαριασμών” για να “δικαιολογηθεί” η συνέχιση της προφυλάκισης».

ethnos.gr