Να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας στην Εγνατία Οδό, που είχε ως απολογισμό δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες, επιχειρούν οι Αρχές.
Για αρκετές ώρες χθες, Μ. Τρίτη, το σημείο του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, με τα καμένα οχήματα και το κατεστραμμένο box των διοδίων να συνθέτουν ένα τρομακτικό σκηνικό.
Έρευνα του υλικού από τις κάμερες
Οι αστυνομικοί πέρα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν στα διόδια Πολυμύλου, θα επιχειρήσουν να λάβουν σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη των γεγονότων από τις κάμερες ασφαλείας των διοδίων.
Μπορεί οι κάμερες στο σημείο να καταστράφηκαν λόγω της φωτιάς, ωστόσο το υλικό μέχρι την καταστροφή τους καταγράφηκε στο server του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, με τους αστυνομικούς να το ζητούν από τη διαχειρίστρια εταιρεία.
«Προσπαθεί να ξεκαθαρίσει η Τροχαία τι ακριβώς συνέβη στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς στην αρχή είχαμε αρκετές πληροφορίες ότι ίσως κάποιος οδηγός προσπάθησε να κάνει όπισθεν στη λωρίδα του e-pass, τελικά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν», ανέφερε μιλώντας στο MEGA η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.
«Οι αστυνομικοί προσπαθούν να λάβουν και το βιντεοληπτικό υλικό από την εταιρία, δεν είναι εύκολο να το παραλάβουν καθώς υπήρχαν τεχνικά προβλήματα. Μετά την πυρκαγιά στο σημείο καταστράφηκε ολοσχερώς το ένα κουβούκλιο των διοδίων» συμπλήρωσε η κυρία Δημογλίδου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υπάλληλος των διοδίων συνομίλησε με το ΙΧ που έκανε λάθος και τους βοήθησε να περάσουν τα διόδια και τότε φαίνεται πως ερχόταν το φορτηγό με τον οδηγό από την Ουκρανία να πέφτει με δύναμη πάνω στο ΙΧ.
Αδύνατον να ταυτοποιηθεί το νεκρό ζευγάρι
Με εξέταση DNA θα διαπιστωθούν τα στοιχεία από τις απανθρακωμένες σορούς των δυο ανθρώπων που επέβαιναν στο ένα από τα δυο ΙΧ
Το ζευγάρι των ηλικιωμένων βρήκε φρικτό θάνατο, αφού δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί από το όχημά τους που τυλίχθηκε στις φλόγες, βρήκαν δύο άνθρωποι χθες το απόγευμα στην Εγνατία.
Το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες, οι δύο άνθρωποι απανθρακώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και η υπάλληλος των διοδίων η οποία γλίτωσε από θαύμα.
ύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr και με βάση την έρευνα που συνεχίζεται, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στ’ ότι πρόκειται για αντρόγυνο με καταγωγή από το Mικρόβαλτο και το Λιβαδερό του Δήμου Σερβίων, που ζούσε στο εξωτερικό. Εφόσον καταλήξει η έρευνα ότι πρόκειται γι΄αυτούς, οι δύο άτυχοι συμπατριώτες μας (με ηλικίες μεταξύ 65 – 75 ετών), φέρεται να ερχόντουσαν από το εξωτερικό για να περάσουν τις μέρες του Πάσχα στον τόπο καταγωγής τους, με όχημα που μίσθωσαν από τρίτο πρόσωπο.
Νέες καταθέσεις
«Θα ληφθούν και σήμερα μαρτυρικές καταθέσεις γιατί οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν εχθές στο νοσοκομείο δεν ήταν σε θέση ακόμη να δώσουν πληροφορίες στην Τροχαία. (…) Οι επιβαίνοντες στο πρώτο όχημα προσπαθούν να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Σίγουρα χρειαζόμαστε και το βιντεοληπτικό υλικό. Από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει όπισθεν».
«Η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από το δεύτερο όχημα, από το όχημα πάνω στο οποίο έπεσε το φορτηγό, γι’ αυτό και πρόλαβαν οι επιβαίνοντες στο πρώτο όχημα να βγουν», υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας:
«Δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα τα δύο άτομα στο δεύτερο όχημα, είναι πολύ δύσκολο να γίνει ταυτοποίηση καθώς απανθρακώθηκαν και έχουν καταστραφεί και τα στοιχεία του οχήματος. Έχουν βρει κάποια στοιχεία οι άνδρες της Τροχαίας και προσπαθούν να βρουν την ιδιοκτήτρια του οχήματος για να καταλήξουμε στο ποιοι τελικά επέβαιναν σε αυτό το όχημα».
Αυτοκίνητο έκανε όπισθεν στη λωρίδα του e-pass και έπεσαν πάνω του το δεύτερο ΙΧ και το φορτηγό
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό, στα διόδια του Πολυμύλου αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι Αρχές μέχρι αυτή την ώρα, όλα έγιναν όταν σε συνθήκες πυκνής ομίχλης κι σχεδόν μηδενικής ορατότητας που επικρατούσαν στην περιοχή. Ένα αυτοκίνητο πήγε να περάσει από λωρίδα τηλεδιοδίου. Ωστόσο, το φωτοκύτταρο δεν «διάβασε» το e- pass, η μπάρα δεν ανέβηκε, με αποτέλεσμα ο οδηγός να κάνει όπισθεν για να δοκιμάσει να ξαναπεράσει.
Εκείνη τη στιγμή ο οδηγός ενός δεύτερου αυτοκίνητο που ακολουθούσε, δεν πρόλαβε να δει λόγω της ομίχλης το άλλο αυτοκίνητο και να φρενάρει με αποτέλεσμα να πέσει πάνω του. Από τη σύγκρουση ξέσπασε αμέσως φωτιά και δύο άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτά τα δύο αυτοκίνητα απανθρακώθηκαν. Λίγα λεπτά αργότερα, η νταλίκα που ακολουθούσε τα δύο αυτοκίνητα που είχαν ήδη συγκρουστεί έπεσε πάνω τους για να καταλήξει στο κουβούκλιο των διοδίων και να τυλιχτεί και αυτή στις φλόγες. Από το τροχαίο τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματισθεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα, δεν κινδυνεύει η ζωή τους.
Το δυστύχημα έγινε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα και από εκείνη την ώρα η Εγνατία, στο ρεύμα προς την Κοζάνη παραμένει κλειστό. Εχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες οδηγοί, και η ουρά των οχημάτων φτάνει τα 22 χιλιόμετρα.
Πως ξεκίνησε η τραγωδία
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οδηγός του φορτηγού, ουκρανικής καταγωγής, πιθανόν λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στο σημείο, να μην είδε εγκαίρως τα δύο προπορευόμενα αυτοκίνητα που βρίσκονταν στη λωρίδα του e–pass των διοδίων, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε αυτά και στο στηθαίο του κουβούκλιου, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό της υπαλλήλου.
Αρνητικό το αλκοτέστ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός της νταλίκας υπεβλήθη σε αλκοτέστ, το οποίο ήταν αρνητικό.
«Η κοπέλα είδε τον θάνατο στα μάτια της»
«Ο σταθμός αυτός λειτουργεί 16 χρόνια», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της «Εγνατίας Οδού», Κώστας Κουτσούκος, τονίζοντας ότι «δεν είναι σίγουρο ότι το άνοιγμα της μπάρας διευκολύνει την κυκλοφορία. Εμείς από την εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει ότι το άνοιγμα της μπάρας αυξάνει τους κινδύνους και μειώνει την οδική ασφάλεια διότι αυξάνεται η ταχύτητα».
«Εδώ έχουμε έναν σταθμό διοδίων ο οποίος έχει περίπου, για να καταλάβετε στις λωρίδες του, μήκος 75 μέτρα και το φορτηγό πέρασε από τη μία στην άλλη πλευρά. Το λέω αυτό για να γίνει αντιληπτή η σφοδρότητα με την οποία πέρασε το φορτηγό και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι μπροστά από τις λωρίδες έχουμε και ειδικούς αποσβεστήρες ακριβώς για αυτό, αν χτυπήσει κανείς να μπορέσει να γίνει απόσβεση της σύγκρουσης για να μην υπάρχουν και μεγάλες ζημιές. Διέλυσε τα πάντα, ο αποσβέστηρας εξαφανίστηκε και το φορτηγό πέρασε στην άλλη πλευρά του σταθμού. Δεν άφησε όρθιο τίποτα».
Σχετικά με την εργαζόμενη που βρισκόταν στο κουβούκλιο την ώρα της σύγκρουσης, λέει: «Η εργαζόμενή μας σώθηκε ως εκ θαύματος. Έχω επικοινωνία από χθες, έχω μάθει ότι είναι πάρα πολύ καλά και χαίρομαι για αυτό, λυπάμαι για τους δύο ανθρώπους που σκοτώθηκαν. Βρίσκεται σε ένα σοκ διότι πέρασε πάνω της σχεδόν ολόκληρο το φορτηγό. Η κοπέλα είδε τον θάνατο στα μάτια της».
«Δεν είδα τίποτα»
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο επαγγελματίας οδηγός του φορτηγού, ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι δεν αντιλήφθηκε τι συνέβη λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στο σημείο.
Το αλκοτέστ που υποβλήθηκε βγήκε αρνητικό, με τις Αρχές να υπογραμμίζουν ότι είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, κάτι που δεν του άφησε περιθώριο να αντιδράσει.
Ο Ουκρανός οδηγός του φορτηγού που έφερε πινακίδες κυκλοφορίας από τη Βουλγαρία, θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.
Εγνατία Οδός: Άνοιξε η μία λωρίδα προς Κοζάνη
Σήμερα έχει ανοίξει η μία λωρίδα του δρόμου προς Κοζάνη. Παντού υπάρχουν πριονίδια, ενώ τα δύο box των διοδίων έχουν ξηλωθεί από το σημείο μετά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διέλευση των οχημάτων από τα διόδια είναι ελεύθερη.











































