Τσακρής: Βρισκόμαστε ενώπιον του δεύτερου κύματος κορονοϊού – Πρόταση για γενικευμένη χρήση μάσκας

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ήδη βρισκόμαστε ενώπιον του δεύτερου κύματος κορονοϊού, σημείωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε την ανάγκη για γενικευμένη και σωστή χρήση μάσκας.

Ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων δείχνει ότι έχει εξαπλωθεί το νέο κύμα της Covid-19 σε όλη τη χώρα. Έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά, είπε, σε σχέση με το πρώτο κύμα «που ζήσαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στη χώρα μας, ευτυχώς πιο ήπια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή πήραμε έγκαιρα τα μέτρα».

«Πρέπει ακόμα πιο έντονα να ληφθούν τα απαραίτητα, δραστικά μέτρα τα οποία θα μειώσουν τον ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας που έχει ανοδικές τάσεις τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες» σημείωσε ο καθηγητής.

Δείτε ακόμα:  Ηλικιωμένος ξυλοκόπησε νεαρό μέσα σε λεωφορείο γιατί δεν φορούσε μάσκα! (βίντεο)

Τόνισε ότι θα πρέπει να είναι γενικευμένη η χρήση μάσκας, την οποία χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο της δημόσιας υγείας.

«Οι χρήστες (μάσκας) πρέπει να ανταποκρίνονται στο 80 – 90 % του πληθυσμού για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα και να μπορεί να λειτουργήσει αντίστοιχα με το lockdown στο πρώτο επιδημικό κύμα» διευκρίνισε.

Ο Αθανάσιος Τσακρής επισήμανε ότι το δεύτερο κύμα της Covid-19 έχει αλλάξει δημογραφικά χαρακτηριστικά, κυρίως επεκτείνεται στους νέους, με αρκετά πιο ήπια περιστατικά σε σχέση με το πρώτο κύμα. Όμως ξεκαθάρισε ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι. «Κυρίως οι νεότερες ηλικίες οδηγούν την πανδημία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο αντιπρύτανης στο ΕΚΠΑ.

Δείτε ακόμα:  Όλοι Μαζί Μπορούμε: Απολογισμός αιμοδοσιών από την αρχή της δράσης ως σήμερα

ΕΡΤ