Τσιόδρας: «Ορατός ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού»

Την ανησυχία του για την αύξηση της διασποράς των κρουσμάτων, αλλά και του αριθμού των εγχώριων μολύνσεων από τον κορονοϊό, εξέφρασε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, προειδοποιώντας ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα του Covid 19».

«Υπάρχει ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται, είναι ασυμπτωματικά. Από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας. Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη RΟ κάτω από το 1,ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις».

«Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα. Ο κίνδυνος για το δεύτερο κύμα είναι ορατός. Μπορεί σε δύο εβδομάδες μέσα να έχεις εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τον δείκτη RO κάτω από το 1», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε ακόμα:  Άστατος ο καιρός και αλλαγές στο σκηνικό τις επόμενες μέρες - Τι λένε Μαρουσάκης, Κολυδάς, Αρναούτογλου

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ευπαθείς ομάδες, ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ είπε εμφατικά πως «θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ευλαβικά». Εξάλλου, σημείωσε πως «υπάρχει φόβος αύξησης των νοσηλειών στα νοσοκομεία», αν και όπως είπε, το σύστημα Υγείας δεν δέχεται σφοδρές πιέσεις στην παρούσα χρονική στιγμή.

cnn.gr