Βαγγ. Νικολόπουλος: “Αποσύρω τη λέξη “βανδαλισμός” – Πρόκειται για μια παρανόηση”


Nα αποσαφηνίσει τα όσα έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό θέλησε ο Βαγγέλης Νικολόπουλος, για την πλατεία Ελ. Βενιζέλου δίπλα στο ταχυδρομείο στη Ραφήνα ώστε να ξεκαθαρίσει όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος μια παρανόηση που δημιουργήθηκε.

Με αυτόν τον τρόπο ο Διδάκτορας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχαιολόγος της Β’
Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

“Έγραψα σήμερα σχετικά: Επειδή φαίνεται ότι άθελά μου βρέθηκα στο μάτι ενός μικρού κυκλώνα, θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω μια παρανόηση που δημιουργήθηκε. Όλα ξεκινούν από τη φράση του Συλλόγου Κρητών ότι “ο συγκεκριμένος χώρος πρώτο-ανασκάφθηκε σήμερα, οι δε αρχαιότητες της εποχής του μεσοχαλκού και των μυκηναϊκών χρόνων, πρώτη φορά ήρθαν στο φως του ήλιου από την αρχαιολογική σκαπάνη των σύγχρονων αρχαιολόγων της Εφορίας αρχαιοτήτων και ουδεμία σχέση έχουν με την αρχαιολογική σκαπάνη του μεγάλου αρχαιολόγου Δημήτρη Θεοχάρη”, λέει ο κ. Νικολόπουλος και συνεχίζει…

Δείτε ακόμα:  Ξεχύθηκε ο κόσμος στις παραλίες και στο λιμάνι της Ραφήνας (φωτό)

“ΝΑ τα δούμε ένα ένα: Οι αρχαιότητες που είναι σήμερα ορατές στην πλατεία σκάφτηκαν για πρώτη φορά το 2017 από τη ΕφΑΑΝΑτ και οι τοίχοι που φαίνονται δεν είναι τοίχοι που είχε ανασκάψει παλιά ο Δ. Θεοχάρης και ήρθε η αρχαιολογική υπηρεσία να τους αποκαλύψει εκ νέου.

Πρώτη παρανόηση: Οι Κρήτες νομίζουν ότι κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτοί οι τοίχοι ΕΙΝΑΙ η παλιά ανασκαφή Θεοχάρη. Δεύτερη παρανόηση: Είναι λάθος να λέει κανείς ότι αυτά που αποκαλύφθηκαν από το 2017 ως το 2019 “ουδεμία σχέση έχουν με την αρχαιολογική σκαπάνη του μεγάλου αρχαιολόγου Δημήτρη Θεοχάρη”.

Δείτε ακόμα:  ΕΥΔΑΠ: Οι επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ και τα projects σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Σπάτα, Παλλήνη & Αν. Αττική

Ο Θεοχάρης ανέκαψε τμήμα Πρωτοελλαδικού οικισμού πάνω από το λιμάνι, σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο από το 1951 έως το 1954, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την έρευνά του. Αυτά που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι οι μεταγενένεστερες οικοδομικές φάσεις του ίδιου οκισμού, που είχε ανασκαφεί λίγα μέτρα προς Ανατολάς/ΝΑ, περίπου στη συμβολή των οδών Βασιλέως Παύλου και Βενιζέλου και μέχρι τα πρανή. Αν και νόμιζα ότι ήταν σαφές, επειδή όλοι μιλάμε τα ίδια ελληνικά περίπου, είμαι υποχρεωμένος να κάνω όλη αυτή την εκτενή επεξήγηση.

Δείτε ακόμα:  Παλλήνη: Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση της 13χρονης - Βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας

Η νέα ανασκαφή της ΕφΑΑνΑτ, που διανερήθηκε από τις συναδέλφους Πέλλη Φωτιάδη και Βασιλική Σκαράκη είναι η προς Δυσμάς συνέχιση της παλαιάς ανασκαφής Θεοχάρη”.

Και καταλήγει: “Και επειδή ήμουν αψύς με τη χθεσινή μου ανάρτηση, αφού νόμιζα ότι κάποιοι θέλουν τον παλαιό αρχαιολόγο να μην έχει σκάψει καθόλου στον χώρο, οφείλω, σε ένδειξη καλής θέλησης να αποσύρω τη λέξη “βανδαλισμός” – όντως βαριά – και να πω ότι πρόκειται για μια παρανόηση, ελπίζω χωρίς σκοπιμότητες. Είπα ότι αγαπώ την Κρήτη. Στη Ραφήνα όμως έχω δώσει πολλά χρόνια από τη ζωή μου”.