Βανίτα Σωφρόνη: H πολιτική είναι μια συλλογική, μια κοινωνική διεργασία

«Η ισότητα των δικαιωμάτων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως εφικτή», είναι η φράση από το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που εμπνέει τη Βανίτα Σωφρόνη. Ίσως να την επηρέασε κιόλας σημαντικά στην απόφασή της να διεκδικήσει την Προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικών Περιφερειών (πρώην ΝΟ.Δ.Ε.) Βόρειας & Ανατολικής Αττικής.

Τη συναντήσαμε μέσα σε αυτή την προεκλογική κούρσα εν όψει των εσωκομματικών εκλογών. Δραστήρια, δυναμική, με διάθεση να έχει κατά πρόσωπο συναντήσεις με τον κόσμο αφού όπως λέει «η κοινωνία είναι εδώ έξω, όχι μέσα σε κλειστά γραφεία και σε μηχανισμούς».

Βανίτα, μου επιτρέπεις τον ενικό;
Διεκδικώ τον ενικό. Την αμεσότητα και την απλότητα στην επαφή. Μόνον έτσι χτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Και η πολιτική πρέπει να βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις.

Αυτό που λες περιγράφει ένα νέο ύφος, που πάει την πολιτική μέσα στην κοινωνία ή τουλάχιστον πιο κοντά.

Η πολιτική δεν μπορεί να βρίσκεται έξω από την κοινωνία, αποστειρωμένη από την κοινωνία. Δεν μπορεί να βρίσκεται μέσα σε γραφεία και εντός των μηχανισμών. Η πολιτική είναι μια συλλογική, μια κοινωνική διεργασία.

Η πολιτική θα έλεγε κανείς ότι είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι…

Ακριβώς! Είμαι πάντα της άποψης ότι τα πράγματα φτιάχνονται από τους ανθρώπους. Ανθρώπους που έχουν διάθεση, όραμα, φρεσκάδα και όρεξη να δουλέψουν οργανωμένα και επίμονα για να τα καταφέρουν.

Αυτόν τον τελευταίο καιρό, λόγω των εσωκομματικών εκλογών, η καθημερινότητά σου είναι δύσκολη;

Θα έλεγα ότι έχω ένα πρόγραμμα αρκετά δύσκολο, ακριβώς γιατί θέλω να γνωρίζω τα προβλήματα από κοντά, να συζητώ με πολίτες αλλά και με θεσμικούς ή κομματικούς παράγοντες, να συζητώ ιδέες, προτάσεις και τρόπους επίλυσης των προβλημάτων.

Το όραμά μου για τον τρόπο που πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει η Δ.Ε.Ε.Π. είναι να βρίσκεται στο κέντρο των προβλημάτων και των λύσεων. Με λογική ανοικτή και εξωστρεφή. Με πρακτική συλλογική. Με όραμα για την Ελλάδα που αλλάζει. Και αλλάζοντας η Ελλάδας οφείλουμε να αλλάζουμε κι εμείς.

Με ποιο τρόπο
Να περάσουμε από το Εγώ στο Εμείς. Το όραμα για τη νέα Ελλάδα δεν έχει ιδιοκτήτες. Αλλά πρωταγωνιστές. Όλους εμάς!

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Περιπολίες η αστυνομία για να ελέγχει τη στάθμη στο Ρέμα (φωτό)

Και τα παιδιά μας. Σωστά;

Κυρίως αυτά! Κανένας στόχος δεν έχει βάθος αν δεν απευθύνεται και αν δεν συμπεριλαμβάνει τη νέα γενιά.

Είσαι μητέρα δύο παιδιών…

Του Βασίλη και της Σίντυ, 18 και 11 χρονών αντίστοιχα. Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα από τη σχέση αυτή, την πιο σύνθετη της ζωής μου, μπορώ να μαθαίνω, να αντιλαμβάνομαι, να αφουγκράζομαι τα άγχη, τις αγωνίες, τις επιθυμίες αυτής της γενιάς. Μιας γενιάς που σήμερα ζει σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες λόγω της πανδημίας.

Η καραντίνα έχει γράψει, έχει κοστίσει πολύ σε αυτές τις ηλικίες;

Θα μιλήσω από την εμπειρία και τη θέση της μητέρας. Ναι έχει γράψει μέσα τους. Ξέρετε είναι μια πολύ τραυματική κατάσταση για τη νέα γενιά να ζει σε συνθήκες αποκλεισμού και κλειστού σχολείου. Να ζει χωρίς τους απαραίτητους άλλους, που είναι πάντα οι φίλοι, οι συμμαθητές. Να ζει απομονωμένη και εκτός της κοινωνίας. Ένας λοιπόν πολύ σοβαρός, επιπλέον λόγος, πέρα από την προστασία της ζωής μας και της ζωής των αγαπημένων μας, για να πεισθεί το σύνολο της κοινωνίας μας να εμβολιαστεί είναι και η επιστροφή των παιδιών μας στην κανονικότητα.

Δείτε ακόμα:  Ιωνίδες Πικερμίου: Μουσική βραδιά την Κυριακή (24/10) στο The Park στη Ραφήνα

Να υποθέσω ότι τον ελεύθερο χρόνο σου τον αφιερώνεις στα παιδιά;

Ναι φυσικά, αλλά σε βαθμό που να μην αφιερώνουν κι εκείνα όλο το ελεύθερο χρόνο τους σε εμένα. Χρειάζεται μια ισορροπία, ακριβώς για να μπορούν κι εκείνα να έχουν χρόνο με τους φίλους τους και για τα ενδιαφέροντά τους.

Και τα δικά σου ενδιαφέροντα;
Μου αρέσει να γυμνάζομαι, να κολυμπώ το καλοκαίρι. Να διαβάζω και να βλέπω κινηματογράφο.

Πρότεινέ μας μία ταινία…

Την τελευταία που είδα «Ο άνθρωπος του Θεού» που αφηγείται τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου. Είναι μια στροφή στην εσωτερικότητα, στη εσωτερική αυτοκάθαρση, ένα πλησίασμα στο θεό. Νομίζω στοιχεία που τα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ!

Φιλανθρωπική δράση στο Ε.Γ.Ν.Υ.Α.

Θα ήθελες να μας περιγράψεις μια συνηθισμένη σου ημέρα;

Προσπαθώ να είμαι οργανωμένη, όπως νομίζω προσπαθούν όλες οι γυναίκες που συνδυάζουν οικογένεια, δουλειά και άλλες υποχρεώσεις. Τα παιδιά είναι σε πρώτο πλάνο. Η μαγειρική επίσης, αφού μου αρέσει να μαγειρεύω – όσο μπορώ- για εμάς και τους φίλους μας. Και βέβαια η δουλειά. Καθημερινή και απαιτητική, όσο απαιτητικά μπορεί να είναι τα πράγματα σε μια δημοτική παράταξη απολύτως ενεργή και δραστήρια. Έχω πάντα μαζί μου το laptopγιατί σήμερα η τεχνολογία απαιτεί τα πάντα να γίνονται σε πρώτο χρόνο.

Είσαι υπεύθυνη επικοινωνίας της παράταξης του Γιώργου Σωφρόνη «Σαρωνικός Αύριο». Σωστά;

Σωστά. Πολιτικό ρόλο στην παράταξη έχουν ο Γιώργος, οι αιρετοί της παράταξης, τα μέλη της, οι συνεργάτες. Από την πλευρά μου νιώθω σύμμαχος και εργάτης της παράταξης για ό,τι κι αν χρειαστεί, για ό,τι κι αν μου ανατεθεί.

Δείτε ακόμα:  Αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους της Κρήτης από εκατοντάδες πολίτες του Δήμου Παλλήνης! (φωτό)

Πάντα έτσι ήταν η σχέση σας με τον Γιώργο;

Ναι και πριν τη συμμετοχή του Γιώργου στα δημοτικά δρώμενα με αυτόν τον τρόπο αναπτύχθηκε η σχέση μας. Στεκόμαστε με αγάπη ο ένας δίπλα στον άλλον, γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας καλής συντροφικής σχέσης είναι το μοίρασμα των αγωνιών, η στήριξη στις δύσκολες στιγμές και το κοινό όραμα.

Κι εκείνος βρίσκεται κοντά σας σε αυτό το εκλογικό σας εγχείρημα…

Φυσικά, αυτά τα στοιχεία είναι αμφίδρομα.

Στη δράση στήριξης της Γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας! Βανίτα Σωφρονη: “Βοηθάμε τους σεισμοπαθείς του Νομού Λάρισας”

Γυναίκα και πολιτική δεν είναι ένας δύσκολος και απαιτητικός τελικά συνδυασμός;

Είναι ναι. Δύσκολη όμως και απαιτητική είναι η καθημερινότητα όλων των γυναικών που έχουν οικογένεια και ακόμη πιο δύσκολη η καθημερινότητα των γυναικών που ταυτόχρονα αναπτύσσουν δραστηριότητες επαγγελματικές ή άλλες. Ακόμη δε πιο φορτωμένη είναι η καθημερινότητα των γυναικών που αναγκάζονται να εργάζονται σκληρά και να έχουν την ευθύνη μιας οικογένειας χωρίς τη δυνατότητα βοήθειας ή των άνεργων μητέρων που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Αυτές είναι οι γυναίκες που εγώ ονομάζω ηρωίδες.

Βανίτα Σωφρόνη σε πρώτο πρόσωπο λοιπόν. Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Ευχαριστώ πολύ! Τιμώ το ρόλο των ΜΜΕ θεωρώντας τα πυλώνες της ενημέρωσης και της ενασχόλησης των πολιτών με τα κοινά. Και με αυτή τη θέση την ανοικτή, την εξωστρεφή, την αλληλεπιδραστική θα πορευθώ και στην Προεδρία της Δ.Ε.Ε.Π. αν τα μέλη μας με τιμήσουν με την ψήφο τους.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ