Βανίτα Σωφρόνη: Η ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) πρέπει να ανοίξει προς τα μέλη της και την κοινωνία

Ενόψει των εσωκομματικών εκλογών που θα γίνουν την Κυριακή 24 Οκτωβρίου η κα Βανίτα Σωφρόνη απάντησε στα ερωτήματά της ΣΑΡΩΝΙΚΟΣNEWS θέτοντας υπόψη μας τους στόχους της αλλά και τις διαπιστώσεις της για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Ανατολικής & Βόρειας Αττικής «να αναλάβει δράσεις που να ενισχύουν τη συμμετοχή και να απελευθερώνουν την πρωτοβουλία.

Πρέπει να αποτελέσει τη γέφυρα που θα συνδέσει τις ΔΗΜΤΟ, θα συνδέσει το κόμμα με την κοινωνία, αλλά και με την κεντρική εξουσία».

Η κα Βανίτα Σωφρόνη γνωρίζει ότι τα τοπικά προβλήματα δεν λύνονται με το μαγικό ραβδάκι και συνειδητοποιεί ότι οι διαφορές σε όσα απασχολούν τους 13 δήμους με τους οποίους θα έχει επαφή η ΔΕΕΠ(ΝΟΔΕ) της οποίας είναι υποψηφία είναι πολλές.

Ωστόσο διευκρινίζει ότι «στα όρια του ρόλου μας ως κομματικού οργάνου θα είμαστε παρόντες στο πρόβλημα, θα είμαστε διεκδικητικοί για λύσεις και αρωγοί στους ΟΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες για καλύτερη ποιότητα ζωής και αναπτυξιακές υποδομές.

  • Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων στις ΔΕΕΠ (όπως μετονομάστηκαν οι ΝΟΔΕ) και ΔΗΜΤΟ, των μελών των διοικητικών συμβουλίων των κομματικών οργανώσεων και των συνέδρων, θα διεξαχθούν πανελλαδικά στις 24 Οκτωβρίου 2021 και μας έχετε γνωστοποιήσει ότι θα είσαστε υποψήφια πρόεδρος για την ΔΕΕΠ Ανατολικής και Βόρειας Αττικής. Ζείτε σε μια περιοχή που εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης έχει πολύ θάλασσα να αξιοποιήσει, αλλά και πολλές διχασμένες απόψεις για το που ανήκουν οι τοπογεωγραφούμενοι κάτοικοι της. Ο Δήμος Σαρωνικού είναι ίσως ο μόνος από εκείνους τους παραλιακούς Δήμους που δεν έχει βρει στην μετά Καλλικράτη σχεδιασμού του το 2010 τις νόρμες που θα του επέτρεπαν μια ήπια αλλά πολλή σημαντική ανάπτυξη. Από την άλλη Δήμοι όπως της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, της Λαυρεωτικής, του Μαρκοπούλου Μεσογαίας και από την πλευρά του Ευβοϊκού του Ωροπού, του Μαραθώνα, της Ραφήνας και των Σπάτων δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Θέλοντας λοιπόν να μεταφέρετε στην Κεντρική Διοίκηση του Κράτους θέματα που αφορούν την Ανατολική Αττική και ζητούν λύσεις θα πρέπει να έχετε δει και να γνωρίζετε τα κοινά αλλά και τα διαφορετικά προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Θέλετε να μας επισημάνετε κάποια από αυτά και να μας πείτε εάν το νέο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει λύσεις για αυτά;

“Ένα τεράστιο, πολύπλοκο και ‘’κυβερνητικού’’ τύπου ερώτημα. Πράγματι η Βόρεια και Ανατολική Αττική έχει σοβαρές ανομοιογένειες, έχει όμως να αντιμετωπίσει και να διεκδικήσει και κοινά αναπτυξιακά εργαλεία, όπως για παράδειγμα ο Προαστιακός. Η επέκταση του λοιπόν, συμπεριλαμβάνεται στο μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 3,3 δις ευρώ. Θέλω να επισημάνω ότι ο ρόλος της ΔΕΕΠ είναι να στηρίζει τους ΟΤΑ για λύσεις βιώσιμες και αναπτυξιακές. Να διασυνδέει και να ομογενοποιεί προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Να μεταφέρει προτάσεις στην κεντρική και την περιφερειακή διακυβέρνηση. Με ρόλο διακριτό, καθώς δεν είμαστε όργανο άσκησης διοίκησης, αλλά κομματικό όργανο.

Δείτε ακόμα:  Στη Βουλή το θέμα της επαναλειτουργίας της «Μπετομάρ» στο Κορωπί

Ως κομματικό όργανο λοιπόν και στα όρια του ρόλου μας θα είμαστε παρόντες στο πρόβλημα, θα είμαστε διεκδικητικοί για λύσεις και αρωγοί στους ΟΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες για καλύτερη ποιότητα ζωής και αναπτυξιακές υποδομές”.

  • Γνωρίζουμε ότι δεν είσαστε στην πολιτική λόγω «τζακιού» ή κάποιου πολιτικού γραφείου, άρα η απόφασή σας έχει να κάνει περισσότερο με άνθρωπο της βάσης της ΝΔ. Στις επαφές σας με τα μέλη και τους προέδρους των ΔΗΜ ΤΟ έχετε διαπιστώσει τι θέλει ο απλός ψηφοφόρος της Ν.Δ.;

“Η απόφασή μου έχει να κάνει με την αγάπη μου για τη Νέα Δημοκρατία, όπως ακριβώς την αισθάνονται οι άνθρωποι της βάσης της, που αποτελούν και την πελώρια δύναμη της. Από αυτή τη θέση λοιπόν διαπίστωσα ότι η Νομαρχιακή είχε βασικές πολιτικές, οργανωτικές και επικοινωνιακές ανεπάρκειες. Εσωστρέφεια, μονοπρόσωπη λειτουργία, περιχαράκωση, αδυναμία σύνδεσης με την κοινωνία. Οι συζητήσεις που έγιναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα με μέλη μας και ψηφοφόρους μας από την Βόρεια και Ανατολική Αττική επιβεβαίωσαν τις διαπιστώσεις μου. Είναι λοιπόν σαφές ότι υπάρχει έκδηλη η πολιτική ανάγκη για εκ βάθρων αλλαγές. Η Νομαρχιακή πρέπει να ανοίξει προς τα μέλη της και την κοινωνία, να αναλάβει δράσεις που να ενισχύουν τη συμμετοχή και να απελευθερώνουν την πρωτοβουλία. Πρέπει να αποτελέσει τη γέφυρα που θα συνδέσει τις ΔΗΜΤΟ, θα συνδέσει το κόμμα με την κοινωνία, αλλά και με την κεντρική εξουσία.

Μεταφορικά ο μέσος Νεοδημοκράτης έχει ανάγκη η Νομαρχιακή να γίνει ένα σπίτι ανοικτό και ζωντανό. Μην ξεχνάτε ότι το κόμμα μας είναι κατά κύριο λόγο οι άνθρωποί μας που πρέπει να αισθάνονται ότι το κόμμα δεν είναι κάτι πέρα και έξω από αυτούς αλλά αυτοί οι ίδιοι”.

Δείτε ακόμα:  Δωρεάν Wi-Fi σε Λαύριο, Κερατέα, Άγιο Κωνσταντίνο και Λεγραινά - Τα 11 σημεία πρόσβασης

“Η νεολαία δεν θέλει κλειστές πόρτες”

  • Έχουμε δει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολιτική απαξίωση, και απομάκρυνση του κόσμου από τα κόμματα καθώς και αποθάρρυνση νέων ανθρώπων να ενταχθούν σ΄ αυτά και να ασχοληθούν με τα κοινά. Τι πρέπει να αλλάξει εφόσον είναι κοινά παραδεκτό ότι το μέλλον ανήκει στους νέους και τις νέες;

“Είναι δυστυχώς όπως το περιγράφετε. Στη μεγάλη εικόνα της κοινωνίας νομίζω ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που οι νέοι μας ενώ έχουν πολιτική θέση και άποψη, τελικά στέκουν με δυσπιστία και επιφύλαξη απέναντι στα κόμματα. Ίσως νιώθουν ότι αποφασίζουν κάποιοι για εκείνους, χωρίς εκείνους. Για την κατάσταση αυτή θα πρέπει να δούμε και τι ακριβώς συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο, εκεί δηλαδή όπου οι νέοι γνωρίζουν για πρώτη φορά την πολιτική. Για παράδειγμα η δική μας Νομαρχιακή έχει την πόρτα κλειστή όχι μόνο γενικά στη νεολαία, αλλά ακόμη και στη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, την ΟΝΝΕΔ.

Οι νέοι μας δεν είναι για ένα φωτογραφικό κλικ, δεν είναι διαθέσιμοι για επικοινωνιακά παιχνίδια και καλά κάνουν γιατί δεν είναι αναλώσιμοι. Οι νέοι μας έχουν θέση, ιδέες, προτάσεις και πιστεύω απόλυτα ότι αν νιώσουν ότι τους εμπιστευόμαστε και τους στηρίζουμε, θα αναπτύξουν και δράσεις και παρεμβάσεις. Νομίζω ότι η σχέση με τους νέους θα καρποφορήσει αν έχει αλήθεια, ειλικρίνεια και συνέπεια, χωρίς καπέλωμα και χειραγώγηση”.

  • Πόσο οι προηγούμενες Διοικήσεις των ΔΕΕΠ(ΝΟΔΕ) βοήθησαν στο να κάνουν κατανοητό στον κόσμο το πρόγραμμα της ΝΔ, την καινούργια ιδέα που η ΝΔ πρεσβεύει για την διακυβέρνηση της χώρας;

“Δεν μπορώ να μιλήσω για τις άλλες ΔΕΕΠ γιατί δεν γνωρίζω τη δράση τους και το έργο τους. Σε ό,τι αφορά τη δική μας Νομαρχιακή για να το πω παραστατικά σε μια εποχή που η κυβέρνησή μας τρέχει ιλιγγιωδώς το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα σε όλα τα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, η ΝΟΔΕ πάει σημειωτόν. Σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός της χώρας τοποθετεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής τους νέους – όχι μόνον συμβολικά στη ΔΕΘ- αλλά επί της ουσίας με τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε για τη νεολαία, η ΝΟΔΕ κρατά την πόρτα της κλειστή στην ΟΝΝΕΔ. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση αναπτύσσει μια νέου τύπου επικοινωνία του έργου της στην κοινωνία, η ΝΟΔΕ δεν απευθύνεται στην κοινωνία. Τελικά σε μια εποχή που αλλάζει δυναμικά η Ν.Δ ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες ανάγκες, η ΝΟΔΕ στέκει ακίνητη, αμήχανη και ασυντόνιστη”.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πόσα από τα 7.108 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα (24/11) στην Ανατολική Αττική

“Όχι στην τρίτη κάλπη, ναι στην λειτουργικότητα των κοινοτήτων”

  • Μιλώντας Αυτοδιοικητικά μιας και θα έχετε άμεση επαφή με 13 Δήμους της Αττικής, τι έχετε να θέσετε υπόψη όσων προτείνουν την κατάργηση των Κοινοτήτων και την απαξίωσή τους στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

“Ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ ακουμπάει πλήρως στο πνεύμα του αυτοδιοικητικού ευρωπαϊκού μοντέλου. Σε ό,τι αφορά τις Κοινότητες ψηφίστηκε η κατάργηση της 3ης ξεχωριστής κάλπης για την εκλογή των Κοινοτικών Συμβουλίων, με την οποία συμφωνώ πλήρως, θεωρώντας ότι αναβαθμίζει τη λειτουργία τους και το ρόλο τους. Γνωρίζουμε καλά ότι οι δημότες ψηφίζουν και εγκρίνουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις των δημοτικών παρατάξεων για την υλοποίηση των οποίων, είναι απολύτως αναγκαία η σύμπτωση, η σύμπνοια και η απρόσκοπτη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τα Κοινοτικά Συμβούλια.

Στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, όπου οι Δήμοι αποτελούν μεγάλες ενότητες ο ρόλος των Κοινοτήτων είναι σημαντικός, για το λόγο αυτό πρέπει να είναι και λειτουργικός”.

  • Τι απαντάτε στο ερώτημα: ποιος διαλέγει τους Κοινοτικούς Συμβούλους, ο πολίτης ή ο Δήμαρχος;

“Στις δημοκρατίες, δεν υπάρχει εκλογική διαδικασία που να μην επιλέγουν οι πολίτες. Πολύ ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση, όπου αιρετοί και κοινωνία εμπλέκονται με τον πλέον άμεσο και ζωντανό τρόπο”.

  • Κατέχετε ήδη μια πρωτιά από το 2018, αυτή στο ψηφοδέλτιο των Συνέδρων Ανατολικής Αττικής στο Δήμο Σαρωνικού. Πιστεύετε ότι θα πετύχετε και τώρα τον στόχο σας;

“Η 24η Οκτωβρίου είναι το πρώτο βήμα για να πετύχουμε στο στόχο μας, καθώς η εκλογή μου δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος μας είναι από την επόμενη ημέρα να δουλέψουμε συλλογικά και ενωτικά, ώστε η Νομαρχιακή και οι τοπικές κοινωνίες να πρωταγωνιστήσουν στην Ελλάδα που αλλάζει και να μην μείνουν απλοί θεατές.

Αυτός είναι ο στόχος. Εκεί θα κριθούμε. Και θα τα καταφέρουμε!”.

Σοφία Διγενή – Κολιοτάση

Πηγή: www.saronicospages.gr