Βασ. Σπαντούρος: Οι εκλογές σε… πρώτο ενικό

Είχα καιρό να πιάσω χαρτί και μολύβι (λέμε τώρα). Έβλεπα, άκουγα αλλά σιωπή. Απόλυτη. Και ας «έβραζα». Διότι έτσι έπρεπε, να μην γράψω ούτε λέξη, και ας γνώριζα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι την αδικία δεν τη θέλει ούτε ο Θεός, ούτε ο Διάβολος και ευτυχώς ο θυμόσοφος λαός αποφάσισε ορθώς:

-Καταρχάς για τους σκελετούς από τη ντουλάπα με την κατ’ επίφαση δημοκρατική ενδυμασία, που εμφανίζονται περίπου ένα εξάμηνο πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ως… τρανοί παράγοντες, πάνω εκεί από το βουνό… και ύφος 40 καρδιναλίων ζητώντας την ψήφο με σημαία την κάθαρση. Ανεξάρτητα αν οι ίδιοι είναι βουτηγμένοι στη βρωμιά. Έξι ολόκληρα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να μετρηθούν οι σταυροί ενός εξ αυτών… (επί παραδείγματι).

-Αλλά και για εκείνα τα παπαγαλάκια και τους αυλικούς ορισμένων, που δημιουργούσαν ένα παράλληλο σύμπαν οδηγώντας τους επικεφαλής, σε τεράστια πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη μη επιτρέποντας τους να αντιληφθούν την πραγματικότητα! Τόλμησα σε κάποιες συναντήσεις να περιγράψω πώς έχουν τα πράγματα, αλλά αυτομάτως έγινα ο κακός και το κόκκινο πανί. Στερνή τους γνώση… αλλά πολιτική και κόλακες αν και πάντα μαζί, δεν οδηγούν στα σωστά μονοπάτια.

Είδα επίσης φίλους να γίνονται εχθροί και… ανθρώπους που μόνο ξύλο δεν έπαιζαν να αγκαλιάζονται για μια καρέκλα… Ανθρώπους που εκτιμούσα να πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα και ψέματα χωρίς αιδώ… Διαπίστωσα με πόση ευκολία χρησιμοποιείς το προσωπικό σου μένος για να στήσεις σημαίες της παράταξης…

Οι εκλογές, με την προεκλογική μάχη, δεν με έκαναν σοφότερο. Το έργο το έχω ξαναδεί, όχι όμως με τόσο μίσος, διχασμό και βρωμιά. Η αλήθεια είναι επίσης ότι γουστάρω τέτοιες εποχές διότι αποκαλύπτεται και το πραγματικό ποιόν των ανθρώπων.

Οι φίλοι αγαπητοί, παραμένουν φίλοι ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων ή επιλογών. Η δράση φέρνει αντίδραση, μόνον όταν αλλάζουν οι ισορροπίες των ανθρώπινων αξιών.

Α ρε Αντρέα, πόσο δίκαιο είχες για κάποιους. Μου τα’ λεγες και δεν σε άκουγα… Έπρεπε να τα δω ιδίοις όμμασι…

Η κατακλείδα κύριοι είναι ότι όλοι μας κρινόμαστε από τις πράξεις και το έργο μας. Η προσφορά του καθενός είναι καταγεγραμμένη, όσο και αν αυτό επιχειρείται να διαστρεβλωθεί από κακοπροαίρετες κρίσεις, τρίτων οι οποίοι θέλουν να το παίζουν παράγοντες και αφεντικά του τόπου…

Βασίλης Σπαντούρος

Πηγή: Εφημερίδα Polis