Βασ. Σπαντούρος: Λειτουργεί καλά το μοντέλο διοίκησης Μπουρνού – Πιστικίδη

Ο Βασίλης Σπαντούρος έχει συνδέσει το όνομά του με το “Κολυμβητήριο”.

Είναι ο άνθρωπος πίσω από κάθε εκδήλωση και κάθε δράση. Καθηγητής φυσικής αγωγής, διευθυντής του ΔΟΠΑΠ Ραφήνας – Πικερμίου, παλιός πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανιονίκης στην κολύμβηση αλλά τα τελευταία χρόνια και αρθρογράφος στο τοπικό έντυπο Polis.

Μιά συζήτηση μαζί του εκτιμήσαμε πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς είναι από τους ανθρώπους με άποψη και μέσα σε 15 ερωτήσεις τα είπε όλα.

Μετανιώσατε που επιλέξατε τη Ραφήνα για να στήσετε τη ζωή σας;

Στην πόλη αυτή «ζω από τότε που γεννήθηκα» που λέει ο λόγος, ως παραθεριστής αρχικά και από το 1993 ως μόνιμος κάτοικος. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που λένε πως δεν κάνουν λάθη, αλλά είμαι από αυτούς που δεν μετανιώνουν για τίποτα. Επέλεξα λοιπόν έναν όμορφο τόπο που γνώριζα από μικρός μου άρεσε και μου αρέσει πάρα πολύ.

Τι θα θέλατε να ήταν καλύτερο, πιο λειτουργικό, πιο όμορφο στον δήμο μας;

Όσοι έχουμε ζήσει την «απάνθρωπη» Αθήνα, εννοώ τον ασφυκτικό τρόπο διαβίωσης, αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε εδώ… επειδή η ποιότητα είναι μακράν καλύτερη. Δεν λέω πως δεν υπάρχουν προβλήματα… όπως λόγου χάρη το πάρκινγκ, αλλά πραγματικά θεωρώ πως όποιος έχει ζήσει ειδικά στο κέντρο, αν εξαιρέσουμε το θέμα της αποχέτευσης, όλα τα άλλα είναι από μικρά έως ανούσια.

Πολύς θόρυβος για την “αλλαγή σκυτάλης” στην προεδρία του ΔΟΠΑΠ από τον Γιώργο Δουβίτσα στον Σπύρο Λουκάτο. Στενός συνεργάτης και των δύο – όπως και όλων των προηγούμενων προέδρων την τελευταία 15ετία – θέλετε να μας πείτε την άποψη σας;

Οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής για τη θέση του Προέδρου του ΔΟΠΑΠ είναι κάτι που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, αφού είναι η πιο νευραλγική θέση στο Δήμο μετά από αυτή του Δημάρχου. Και τούτο διότι ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός είναι δύο ιδέες άμεσα συνυφασμένες που προωθούν και προάγουν το πνεύμα και όχι μόνο. Ο Γιώργος, όπως είχα γράψει αναλυτικά και σε ένα άρθρο ήταν ένας άνθρωπος που προσέφερε πολλά και έφερε καινοτόμες ιδέες και δράσεις. Ο Σπύρος, μόλις έχει αναλάβει και θεωρώ πως ο τρόπος που δείχνει να αντιλαμβάνεται και να χειρίζεται τις καταστάσεις είναι εξαιρετικός.

Ποιες θεωρείτε τις τρεις κορυφαίες εκδηλώσεις του ΔΟΠΑΠ και είστε υπερήφανος γι αυτές – την τελευταία τριετία;

Χωρίς καμία αμφιβολία οι κολυμβητικοί αγώνες «Αραφήνεια», οι οποίοι διοργανώνονται επί 15 συναπτά χρόνια είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του Δήμου. Μία διοργάνωση που έκανε τη Ραφήνα τόπο προσέλευσης και σημείο αναφοράς στον υγρό στίβο. Και φέτος πριν λίγες ημέρες ήταν μιά εξαιρετική εκδήλωση.Τα «Δημητροπούλεια» που μετονομάστηκαν σε «Αραφήνειος Δρόμος» είναι επίσης σημαντικός αγώνας, τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και κοινωνικού δρώμενου διότι όπως γνωρίζετε συμμετέχει όλη η πόλη ή έστω αν θέλετε, αυτοί που αγαπάνε πραγματικά τον αθλητισμό και το Δήμο μας. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά νέα διοργάνωση, αρχίζει να συγκεντρώνει και πανελλαδικό ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν είναι Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές στίβου. Το τελευταίο αλλά όχι έσχατο, δεν είναι αγώνας αλλά θεσμός. Ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια ως μια πρωτοποριακή ιδέα για όλη την περιοχή. Αναφέρομαι στο καλοκαιρινό αθλητικό καμπ. Θυμάμαι την έκπληξη στο πρόσωπο του τότε Δημάρχου Ανδρέα Κεχαγιόγλου όταν αντίκρισε στο κολυμβητήριο 200 παιδιά με… μόλις 5 γυμναστές. Η προσέλευση ήταν απίστευτη! Με τα χρόνια το καμπ του Δήμου μας το μιμήθηκαν και άλλοι. Όμως θεωρώ ότι ως πρωτοπόροι στην περιοχή διατηρούμε τα ηνία σε οργάνωση και καινοτόμες δράσεις που ανανεώνονται συνεχώς! Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω και τα «Χρυσοστόμεια». Ένα νέο Πολιτιστικό θεσμό του Δήμου μας, που μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω.

Τι δράσεις έρχονται στο άμεσο μέλλον με επίκεντρο το Δημοτικό Πάρκο Αναψυχής και μπορείτε να το μοιραστείτε μαζί μας;

Το AQUATHLON μόλις διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, όπως και οι κολυμβητικοί μας αγώνες, τα 15α ΑΡΑΦΗΝΕΙΑ, την 1 Ιουνίου έχουμε την πολύ μεγάλη περιβαλλοντική και όχι μόνο εκδήλωση των βραβείων OIKOPOLIS και αμέσως μετά ξεκινάει το καλοκαιρινό μας αθλητικό καμπ.

Παρακολουθώ τα τελευταία δύο χρόνια έχετε και την ιδιότητα του αρθρογράφου. Συνεπώς έχετε ένα – έστω και ερασιτεχνικό – δημοσιογραφικό αισθητήριο, που σας επιτρέπει να σχολιάσετε με λίγες λέξεις το μοντέλο συνδιοίκησης που καθιέρωσαν οι κύριοι Μπουρνούς και Πιστικίδης;

Πράγματι, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράζομαι μέσα από το γράψιμο. Άλλωστε όσοι ασχολούνται με τα κοινά θεωρώ ότι πρέπει να εκθέτουν δημόσια τις απόψεις τους και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.
Σε ότι αφορά το πολιτικό σκέλος της ερώτησης. Παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο, θεωρώ, εκ του αποτελέσματος πάντα, πως λειτουργεί καλά και πως παρά τις αρχικές επιφυλάξεις μερικών τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί και αυτά που είμαι σε θέση να γνωρίζω και σίγουρα δεν τα γνωρίζω όλα, πως είναι στα τελικά σχέδια, δείχνουν πως το μοντέλο αυτό αποδίδει.

Μπήκατε ποτέ στον πειρασμό ως σκέψη να ανεβείτε “πάτωμα” στο “ασανσέρ” της αυτοδιοίκησης;

Η αυτοδιοίκηση είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της πολιτικής. Εκεί γεννιούνται οι πιο ανατρεπτικές ιδέες και δοκιμάζονται καθημερινά. Οι εκπλήξεις διαρκείς και όσο και αν πιστεύει κάποιος πως την γνωρίζει, διαρκώς προκύπτουν καινούρια πράγματα και καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι συναρπαστικό. Αν η γνώση για τη βελτίωση της ζωής στην περιοχή που ζούμε είναι πειρασμός, ναι τότε έχω υποπέσει σε ένα από τα επτά αμαρτήματα. Μου αρέσει ο τόπος μου, οι άνθρωποι με τα ελαττώματά τους και βεβαίως η δουλειά μου. Η θέση ευθύνης που έχω μου επιτρέπει να δουλεύω για όλα αυτά δηλαδή. προσπαθώ να υλοποιώ και να δημιουργώ τις συνθήκες εκείνες ώστε να διευκολύνω τη Δημοτική Αρχή στα σχέδια της να βελτιώνει τη ζωή των συμπολιτών μας στον τομέα του αθλητισμού του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Ποιόν θεωρείτε ικανό δήμαρχο ή δημοτικό σύμβουλο σε προσόντα και ποιοτικά χαρακτηριστικά;

Είναι πολύ σημαντικό οι ηγεσίες να εμπνέουν. Είναι επίσης σημαντική η ικανότητα κάποιου να μπορεί να δείχνει εμπιστοσύνη στο προσωπικό του, το οποίο πιστέψτε με είναι σε θέση να υλοποιήσει σημαντικά πράγματα εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Όποιος το καταλάβει γρήγορα και εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες μπορεί να καταγράψει σπουδαία μικρά ή μεγάλα έργα για τον τόπο του. Όποιος δεν το αντιληφθεί θα περάσει και θα φύγει.

Ως παλιός πρωταθλητής κολύμβησης, θα μπορούσατε να δείτε ομοιότητες στη ζωή με έναν αγώνα στην πισίνα;

Ο πρωταθλητισμός για όποιον έχει κάνει και καταλαβαίνει το νόημα του, αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα στην πορεία ενός ανθρώπου. Η ζωή είναι μια διαρκής μάχη και αν δεν έχεις μάθει να χάνεις δεν θα ξέρεις πως να διαχειριστείς ούτε τις νίκες σου. Η ικανοποίηση όταν ανεβαίνει κάποιος στο ψηλότερο βάθρο, έρχεται από την τεράστια προσωπική προσπάθεια πολλών ετών. Και αυτό είναι που μετράει στο ταξίδι προς την Ιθάκη.

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη ανθρώπινη αρετή;

Δε θεωρώ κάποια σημαντικότερη αλλά σίγουρα νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ακούμε περισσότερο.

Τι δεν μπορείτε να συγχωρήσετε σε έναν άνθρωπο;

Την αχαριστία.

Η οικονομική κρίση έκανε τους έλληνες καλύτερους ή χειρότερους;

Είναι μια πραγματικότητα αληθινή ή επίπλαστη που έχει επηρεάσει αρνητικά όλους μας. Το να γίνεσαι καλύτερος ή χειρότερος άνθρωπος όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες είναι ζήτημα Παιδείας.
Περιγράφοντας αυτό που βλέπω γύρω μου στην καθημερινότητα θεωρώ ότι τους πιο ηλικιωμένους τους μαράζωσε, τη δικιά μας γενιά την έκανε καχύποπτη και μίζερη και στους νεότερους τους στέρησε το όνειρο.

Ζώντας σε αυτή τη χώρα τι σας δίνει κουράγιο όταν ξυπνάτε κάθε πρωί;

Τα δύο αγόρια μου!

Πώς ονειρεύεστε να δείτε στο μέλλον τους γιους σας;

Τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να είναι δυνατοί και ευτυχισμένοι, όπου και όπως θέλουν.

Τελευταία ερώτηση και πιο “δύσκολη”. Γιατί Ολυμπιακός;

Μεγάλωσα και γαλουχήθηκα στα πέτρινα χρόνια. Είδα και έμαθα τι πάει να πει ήττα και αδικία. Κατάλαβα τι σημαίνει το ακόμα και αν είσαι οικονομικά ή κοινωνικά ασθενέστερος να μπορείς να περπατάς με το κεφάλι ψηλά. Ο Ολυμπιακός δεν είναι απλά μια ομάδα, αλλά τρόπος ζωής. Ανεξαρτήτως τα φίλαθλα αισθήματα του καθενός που είναι πάντα σεβαστά και φυσικά και από αυτά προκύπτουν και οι μεταξύ μας πλάκες και τα πειράγματα… ο Ολυμπιακός έχει γίνει Θρύλος και να πιστεύει κανείς σε έναν Θρύλο είναι κάτι «μαγικό».

Σας ευχαριστώ γιά τη συζήτηση.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Πηγή: Εφημερίδα “ανατολική ακτή”