Βασιλόπουλος κατά Σκλαβενίτη

Χαίρετε, έχω πάθει μια αποστροφή με την πολιτική επικαιρότητα και τη θλιβερή στατιστική της πανδημίας και δεν θέλω να ασχοληθώ. Τι να γράφω τώρα; Για τον Τσίπρα να κατηγορεί την Κυβέρνηση για τη ΔΕΗ; Πείτε ότι κάνω αποτοξίνωση για μια-δυο ημέρες. Άλλωστε, εμένα μου αρέσουν τα χαρούμενα και δημιουργικά θέματα

Για αυτό και περνάω αμέσως στις business της πόλης γιατί ανοίγει η καρδιά μου να γράφω για ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα κτίρια που προσελκύουν επενδύσεις και αποκτούν νέες χρήσεις. Ένα τέτοιο κτίριο λοιπόν βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας επί της οδού Ζαλοκώστα 7 -9 και δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε κτίριο. Μνημείο νεότερης ιστορίας, κτισμένο τη δεκαετία του ’30, ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (αυτό εξηγεί τα ανάγλυφα δελφίνια στην πρόσοψη) το οποίο μάλιστα χρησιμοποιήθηκε στην κατοχή ως χώρος κράτησης Ελλήνων πατριωτών.

-Ο ΕΦΚΑ έτρεξε διαγωνισμό για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου (εμβαδού 1750 τ.μ.) και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον σοβαρών παικτών της ξενοδοχειακής αγοράς. Το διεκδίκησε η ΛΑΜΨΑ (Μεγάλη Βρεταννία, King George κ.λπ.) αλλά και η Μακεδονικά Ξενοδοχεία του Κ. Τορνιβούκα που διαθέτει boutique ξενοδοχεία, μεταξύ άλλων και το Όλυμπος Νάουσα. Κατακυρώθηκε στη ΛΑΜΨΑ που αναλαμβάνει την παραχώρηση για 30 χρόνια έναντι ετησίου τιμήματος 415.000 ευρώ. Το σχέδιο της ΛΑΜΨΑ είναι η δημιουργία έως και 18 διαμερισμάτων μέχρι 90 τ.μ. και οι πληροφορίες είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα το management θα αναλάβει το ξενοδοχείο Αthens Capital. Σημειώστε πως η ΛΑΜΨΑ αποκτά και δικαίωμα πρώτης άρνησης για το υπαίθριο parking επί της οδού Κριεζώτου όταν λήξει η τρέχουσα σύμβαση μίσθωσης.

– Από ό,τι ακούω στην αγορά, πλησιάζει η ώρα για το project Αριάδνη, δηλαδή την πώληση των κόκκινων δανείων των bad banks. Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις είμαστε επιτέλους κοντά στο σημείο που θα πατηθεί το κουμπί. Όπως φαίνεται, στη διεκδίκηση της Αριάδνης μπορεί να δούμε συμπράξεις ανταγωνιστικών δυνάμεων στις οποίες δεν είμαστε συνηθισμένοι. Μέχρι που φημολογείται στην αγορά, ότι η Intrum φλερτάρει τώρα με την DK.

-Όσον αφορά τη Moody’s που μας άφησε σύξυλους να αναμένουμε την αναβάθμιση (που δεν ήρθε) της οικονομίας, οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι κακώς είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες κυρίως λόγω των εκτιμήσεων της Μοrgan Stanley. Παλαιότερα η Moody’s ήταν η πιο φιλική για το κρατικό χρέος, την «πάτησε» κι από τότε είναι διπλά προσεκτική και εξαιρετικά συντηρητική. Ναι μεν στα NPEs έχει γίνει πρόοδος, αλλά το χρέος μας παραμένει δυσθεώρητο, ενώ για το μέγεθος της ανάπτυξης η πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητες. Ετσι, η αναβάθμιση από τη Moody’s δεν ήρθε. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ειδικοί δεν ανησυχούν. Θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου και σημειώνουν ότι η πορεία προς το ΒΒ+ θα είναι εύκολη, αλλά υπάρχει μπροστά μας μεγάλη και πολύ κουραστική ανηφόρα για το ΒΒΒ –.

-Υπερδραστήριος επενδυτικά αποδεικνύεται ο Σεΐχης μας, ο πολυχρονεμένος Τahnoon Bin Zayed al Nahyan. Όπως σας είπα τις προάλλες ενδιαφέρεται να αγοράσει ελαιώνες σε συγκεκριμένες περιοχές. Λοιπόν οι νεότερες πληροφορίες είναι ότι μέσω της εταιρίας του στην Ελλάδα, (που διαθέτει γραφεία σε μια πάροδο της Λεωφόρου Κηφισίας) έχει αποκτήσει ήδη περισσότερες από 60.000 ρίζες στην περιοχή της Ερμιόνης, ενώ πρόσφατα απέκτησε και μονάδα τυποποίησης στον νομό Ηλείας. Άντε, με το καλό, σύντομα να δούμε την Τahnoon Οil με ειδικότητα τις σαλάτες.

-Με τον κίνδυνο πως ακόμη τα πράγματα είναι ρευστά, καθώς δεν έχουμε καταλήξει στο τελικό σχέδιο που θα “βαδίσει” προς τη Βουλή, ακούω ότι το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπει για το Ταμείο μια πιο ευέλικτη διοικητική δομή. Στο πλαίσιο αυτό Εκτελεστική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο συγχωνεύονται σε ένα όργανο ώστε να λαμβάνονται ταχύτερα οι αποφάσεις. Αλλαγές φαίνεται ότι θα έχουμε και στο nomination committee για το ΤΧΣ.

-Τα δημοσιογραφικά κλισέ τύπου «κίνηση-ματ» κ.λπ. δεν είναι στις προτιμήσεις της στήλης, ωστόσο η επένδυση που πραγματοποιεί η Α-Β Βασιλόπουλος στον Παράδεισο Αμαρουσίου για τη δημιουργία mega-store κρύβει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είναι μια κίνηση που εντάσσεται στη σύγκρουση και στον ανταγωνισμό με τη Σκλαβενίτης. Αρχικά, το εγχείρημα να εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη έκταση, καθώς πρόκειται για ένα από τα τελευταία ελεύθερα φιλέτα της περιοχής, αποδείχθηκε εξαιρετικά σύνθετη και χρονοβόρα υπόθεση. Πρόκειται για τα οικόπεδα του Ιδρύματος Μιμηκοπούλου που για καιρό παρέμεναν ανεκμετάλλευτα, για νομικούς και οικονομικούς λόγους. Το ένα μέχρι πρόσφατα στέγαζε κάποιες υπηρεσίες του ιδρύματος και παλαιότερα μια διαφημιστική εταιρεία, ενώ το άλλο προ ετών είχε μισθωθεί για μικρό διάστημα και λειτουργούσε υπαίθριο πάρκινγκ χωρίς επιτυχία.

-Η Βασιλόπουλος έψαχνε πολύ καιρό μια έκταση στην περιοχή (είχε ενδιαφερθεί και για οικόπεδο πάνω στο «Δαχτυλίδι» της Κηφισίας) για έναν ακόμη βασικό λόγο: Να «χτυπήσει» το υπέρ-μάρκετ της Σκλαβενίτης (πρώην Μαρινόπουλος) εντός του εμπορικού κέντρου Avenue, που είναι από τα πιο προσοδοφόρα της αλυσίδας. Η Σκλαβενίτης έχει ένα ακόμη κατάστημα κοντά, απέναντι από τα κτίρια των ΕΛΠΕ και της ΕΥ, και παίζει μπάλα μόνη της στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του άξονα της Λ. Κηφισίας, που αποτελεί και ένα από τα μεγάλα business centers της πόλης. Έτσι, αποκτά ένα mega-store 8.000 τ.μ. και περίπου 200 θέσεις στάθμευσης σχεδόν απέναντι από το αντίστοιχο του μεγάλου της αντιπάλου. Η μάχη των υπέρ-λιανεμπόρων στο Μαρούσι αναμένεται σκληρή.

-Η πηγή είναι Έλληνας εφοπλιστής που συνέφαγε με κάποιον από τους κορυφαίους της αγγλικής εταιρίας που διαθέτει τις σχετικές αλυσίδες εστιατορίων, bar κ.λπ. Από αυτόν κυκλοφόρησε στην Αθήνα και τώρα είναι θέμα συζήτησης όλων αυτών που πάλαι ποτέ αποκαλούσαμε κοσμικούς. Το διάσημο (για τους οπαδούς της Μυκόνου) club – restaurant, Scorpios, μετά το αδελφάκι που απέκτησε πρόσφατα στην Τουλούμ στο Μεξικό, ετοιμάζεται του χρόνου να ανοίξει club και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ε, ρε μεγαλεία.

www.newmoney.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.