Βιβλιοπωλείο Πρώτων Βοηθειών: Για αθεράπευτα βιβλιομανείς

Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο – Μαίρη Κόντζογλου

Ένα σύγχρονο βιβλίο για το βιβλίο, τη συγγραφή, τους αναγνώστες που αγαπούν τη λογοτεχνία, τα βιβλιοπωλεία.

«Η ανάγνωση, όπως και η συγγραφή, τελικά είναι αγρύπνια» λέει της Θεολογίας ο βαθυστόχαστος ιδιοκτήτης του Φεγγαριού, βιβλιοπωλείου που διανυκτερεύει για να βρίσκουν εκεί καταφύγιο οι αθεράπευτα βιβλιομανείς, και την προσλαμβάνει.

Μια νύχτα που η πόλη δακρύζει από την πυκνή ομίχλη, το Φεγγάρι δέχεται κάθε είδους επισκέπτες: εραστές της λογοτεχνίας, προδομένες υπάρξεις, οικονομικούς και ερωτικούς μετανάστες, διανοούμενους και τύπους λαϊκούς, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες, ορθολογιστές και ρομαντικούς, ακόμη και ήρωες του Σαίξπηρ.

Όλοι τους, μέσα στη ζεστασιά του Φεγγαριού, θα απλώσουν την προσωπική τους πραμάτεια, τις πληγές, τα όνειρα, τις χαρές και τις λύπες τους, αγωνίες, ελπίδες και δεδομένα και θα γεμίσουν τις ώρες της αγρύπνιας μέχρι ο ήλιος να λάμψει πάλι.

Παρ’ όλο τον σχεδιασμό και τις λεπτομερείς ετοιμασίες, το ξεκίνημα ενός καινούργιου βιβλίου –όπως και η αναχώρηση για ένα ταξίδι– ποτέ δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί και αγνοεί παντελώς πού θα την οδηγήσει, σε ποια ακτή ονείρων θα την ξεβράσει μισοπνιγμένη από τη συγκίνηση, σε πόσες βουνοκορφές θα την ανεβάσει για να αγναντέψει τις πεδιάδες των ιστοριών κάτω από τα πόδια της.

Μαίρη Κόντζογλου

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), την τριλογία «Οι μεσημβρινοί της ζωής» (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Άγνωστη χώρα, Μεσονύκτιο, Μεσουράνηση, Χίλιες ζωές απόψε (2013), την τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια» που αποτελείται από τα βιβλία Τα Παλιά Ασήμια (2014), Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια (2015), Πέρα από τα Παλιά Ασήμια (2015), Οι Μαγεμένες (2017) και τη διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» (2020) που αποτελείται από τα μέρη Νεγρεπόντε και Πόρτο Λεόνε καθώς και η συλλογή διηγημάτων Ώρες κοινής ανησυχίας (2021).

«ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ»

Η Μαίρη Κόντζογλου μας καλεί σε μια νυχτερινή βόλτα σε ένα αλλιώτικο βιβλιοπωλείο. Για όλους εμάς τους αθεράπευτα βιβλιομανείς.

Η ανάγνωση τελικά είναι αγρύπνια…

…και σε μια από αυτές αναρωτήθηκα, αλλά μπορεί και να ονειρεύτηκα, πόσο θα μου άρεσε να υπήρχε ένα νυχτερινό βιβλιοπωλείο, κάτι σαν Πρώτων Βοηθειών ας πούμε, για ανθρώπους βαριά εξαρτημένους από το διάβασμα. Κι αφού δεν υπήρχε, αποφάσισα να το δημιουργήσω. Είναι στη Θεσσαλονίκη αλλά θα μπορούσε να είναι παντού. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Και είναι σήμερα.

Ανήκει στον Λεωνίδα, τον ρομαντικό βιβλιοπώλη που σαν τον συνονόματό του φυλάει λογοτεχνικές Θερμοπύλες και πιστεύει πως τα βιβλία είναι γιατρικά της ψυχής. Του έδωσε το όνομα Φεγγάρι γιατί ήθελε, λέει, να λάμπει σαν εκείνο τις δύσκολες νύχτες που οι άνθρωποι χρειάζονται συντροφιά.

Στο βιβλιοπωλείο με την ξεχωριστή προσωπικότητα, όχι μόνο εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του να ξενυχτάει αλλά και γιατί η διακόσμησή του μοιάζει με ντεκόρ σε αστυνομική ταινία του ’50, διανυκτερεύει ένα κορίτσι με όχι και τόσο συμπαθητικό όνομα. Εκείνη όμως, η Θεολογία, ποτέ δεν το άλλαξε σε Γίτσα, Λία ή Τέα, το αντίθετο μάλιστα, θυμώνει γιατί στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία οι ηρωίδες και οι ήρωες, όλοι τους πια, έχουν όμορφα ονόματα.

Μια νύχτα λοιπόν που η ομίχλη σκεπάζει την πόλη και τρελαίνει τους ανθρώπους, η Θεολογία, ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο της, γίνεται η εξομολογήτρια όσων θα μπούνε στο Φεγγάρι και μάρτυρας παράξενων καταστάσεων.

Άνθρωποι μόνοι από επιλογή ή από τύχη, άνθρωποι κυνηγημένοι ή θηρευτές, μικροί ή μεγάλοι, αθώοι ή φταίχτες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας ή σαν μόλις να κατέβηκαν απ’ τα ουράνια, άνθρωποι αληθινοί ή ήρωες κάποιου βιβλίου θα ανοίξουν τις καρδιές τους στη Θεολογία ή θα γυρίσουν κι άλλη φορά το κλειδί στην κλειδαριά και θα κοινωνήσουν μαζί της τα άχραντα μυστήρια της ύπαρξης.

Το ανθρώπινο μωσαϊκό συμπληρώνεται από τον Λεωνίδα και την παρέα του, όλοι θαυμαστές της υπαλλήλου που διανυκτερεύει, κάτι σαν τους εφτά νάνους της Χιονάτης και από τους «πρώην» της Θεολογίας που υπάρχουν στη σκέψη της.

Με την πρώτη ευκαιρία οι νυχτερινοί επισκέπτες θα αποθέσουν τις πληγές και τις αγωνίες τους σ’ έναν φθαρμένο καναπέ Chesterfield, ενώ η κοπέλα θα τους ακούσει και θα προσπαθήσει να βρει γιατρικό προτείνοντας το βιβλίο που πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην περίπτωσή τους.

Μακριά από το Φεγγάρι, η γυναίκα που γράφει την ιστορία δεν μπορεί να αποφασίσει τι τέλος να δώσει στο βιβλίο και διαλέγει μια πρωτότυπη λύση.

Το Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο είναι ένα μυθιστόρημα για τη λογοτεχνία, τα βιβλία και για τις συμπυκνωμένες εμπειρίες μιας νύχτας ή λίγων λεπτών ονείρου, που τελειώνει δύο φορές.

Η ανάγνωση τελικά είναι αγρύπνια.

Όπως και η συγγραφή άλλωστε…

Μαίρη Κόντζογλου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.