“Βόμβα” για το εμβόλιο της AstraZeneca: Μόνο 8% αποτελεσματικότητα στους άνω των 65 ετών

Αίσθηση προκαλούν δύο δημοσιεύματα “βόμβα” στον γερμανικό Τύπο, τα οποία, αν ισχύουν, ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά.

Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους η Bild και η Handelsblatt αναφέρουν ότι σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα (8% ή λιγότερο από 10%) στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Για το λόγο αυτό, Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πάρει άδεια χρήσης μέχρι την ηλικία των 65 ετών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του στο τέλος της εβδομάδας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπογράμμισε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Διαψεύδει η εταιρεία

Από την πλευρά της η εταιρεία διαψεύδει τα δημοσιεύματα με επίσημη ανακοίνωσή της.

Σε αυτήν χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα “απολύτως ανακριβή” και αναφέρει πως η Επιτροπή Εμβολιασμού της Βρετανίας έχει δώσει το πράσινο φως για χρήση του εμβολίου από ηλίκιωμένους, προσθέτοντας πως έχουν παρουσιάσει υψηλή ανοσολογική απόκριση, όπως προκύπτει από τις αιματολογικές εξετάσεις.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Reuters, η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας. Στην βασική δοκιμή του εμβολίου δεν συμμετείχαν άτομα άνω των 55 καθώς στόχευε κυρίως σε υγειονομικό προσωπικό. Ηλικιωμένοι εισήλθαν αργότερα στις κλινικές δοκιμές.’

Ερευνητές της Οξφόρδης, σε δημοσίευσή τους στο Lancet την 8η Δεκέμβρη, ανέφεραν πως τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικιωμένους ήταν ακόμη περιορισμένα.

Πρόκειται για νέο χτύπημα στο εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας μετά την δημόσια παραδοχή της ότι αδυνατεί να καλύψει τις ποσότητες εμβολίων που υποσχέθηκε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΕΕ.

Κυριακίδου προς AstraZeneca: Δυσαρέσκεια ΕΕ για ανεπαρκείς εξηγήσεις και έλλειψη σαφήνειας

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca “για ανεπαρκείς εξηγήσεις” και “έλλειψη σαφήνειας” εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σημειώνοντας ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία. Ειδικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε:

“Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν.

Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα”.

Η εταιρεία παραδέχεται καθυστερήσεις

“Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού”, είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας.

“Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής”, πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις ακριβείς ποσότητες.

Η ΕΕ και η EMA δέχονται πιέσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των νέων εμβολίων. Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνότερο από εκείνα των ανταγωνιστριών εταιρειών. Είναι επίσης πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, σε σύγκριση ιδίως με εκείνο των Pfizer/BioNTech, που χρειάζεται να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.