“Βράζει” η Αθήνα από τον καύσωνα: Θερμική κάμερα «έπιασε» 96 βαθμούς στην Ομόνοια!

Πτήση πάνω από την Αθήνα την ώρα που «έβραζε» από τον καύσωνα, πραγματοποίησε ένα drone που έφερε θερμική κάμερα, με τις εικόνες που κατέγραψε να εντυπωσιάζουν.

Ειδικότερα, όπως θα δείτε στο βίντεο της ΕΡΤ, τα έντονα σκούρα μωβ χρώματα δείχνουν τα σημεία όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, ενώ όσο οι αποχρώσεις γίνονται πιο ανοιχτές (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) τόσο πιο υψηλές είναι και οι θερμοκρασίες.

Τις ώρες του καύσωνα, λοιπόν, ξεχωρίζουν έντονα οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας των περιοχών με βλάστηση και αυτών που καλύπτονται με τσιμέντο και άσφαλτο.

Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι/ες σας, οι χώροι πρασίνου είναι σημαντικά πιο δροσεροί, ενώ οι αστικές περιοχές είναι αρκετά πιο ζεστές, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Από την άλλη, χειριστής drone που ύψωσε θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα και μίλησε στον ΣΚΑΪ, κατέγραψε θερμοκρασία 96,2 βαθμούς Κελσίου στην Ομόνοια. Από την άλλη, στην ΕΡΤ, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, υπογράμμισε τις απίστευτες θερμοκρασίες που αναπτύσσουν οι λαμαρίνες των αυτοκινήτων.

Τι είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας

Με τον όρο θερμική αστική νησίδα ορίζεται η τάση των κέντρων των πόλεων να παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα σε σχέση με την ύπαιθρο που τις περιβάλλει. Συνήθως η διαφορά αυτή είναι πιο έντονη κατά τις νυχτερινές ώρες σε σχέση με την υπόλοιπη ημέρα. Επίσης εντονότερο εμφανίζεται φαινόμενο κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Οι συνθήκες περιορισμένου ανέμου ή άπνοιας ευνοούν τη δημιουργία της θερμικής αστικής νησίδας. Η διαφορά της θερμοκρασίας εξαρτάται από τους παράγοντες-αίτια του φαινομένου και μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 15οC.

Τα κυριότερα αίτια του φαινομένου είναι τροποποίηση της επιφάνειας του εδάφους, λόγω αστικής ανάπτυξης, καθώς και η παραγωγή ‘θερμικών αποβλήτων’ εξαιτίας της ενεργειακής χρήσης (π.χ. θέρμανση, κυκλοφορία οχημάτων). Όσο πιο πυκνοδομημένη είναι μια περιοχή, τόσο περισσότερο τα διάφορα κτιριακά στοιχεία παγιδεύουν την θερμότητα στην περιοχή και δεν επιτρέπουν την γρήγορη ανανέωση του αέρα. Τα δομικά υλικά και η άσφαλτος έχουν διαφορετικές θερμικές ιδιότητες από τα φυσικά στοιχεία της υπαίθρου και εκπέμπουν με διαφορετικό τρόπο την προσπίπτουσα ακτινοβολία. Η μεγάλη θερμική αγωγιμότητα και θερμοχωρητικότητα υλικών όπως το τσιμέντο και η άσφαλτος δεν επιτρέπουν την γρήγορη ψύξη του αστικού περιβάλλοντος μετά τη δύση του ήλιου, με αποτέλεσμα τη νύχτα να καταγράφονται μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ πυκνοδομημένων περιοχών και υπαίθρου. Η έλλειψη πρασίνου, η έντονη κυκλοφορία οχημάτων και οι εκπομπές ρύπων αποτελούν επίσης βασικά αίτια του φαινομένου αυτού. Σε μεγάλες ελληνικές πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο έχει καταγραφεί στο παρελθόν με έντονο τρόπο το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας.

Η νησίδα αυτή σε συνδυασμό με την τυχόν ύπαρξη ρυπογόνων βιομηχανιών στις παρυφές της πόλης και την κλειστή τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής, συντελεί στην έντονη ρύπανση της πόλης, ευνοώντας τη μεταφορά ρύπων από την περιφέρεια, λόγω της μετακίνησης στρωμάτων αέρα που έρχονται να καταλάβουν τη θέση άλλων στρωμάτων, τα οποία θερμαινόμενα λόγω ύπαρξης της αστικής νησίδας ανεβαίνουν.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.